Doc.Dr.FEDAİ BARCAN

fedaibarcan@gmail.com
02 Eylül 2020 Çarşamba
KÜRESEL ISINMANIN HEDİYESİ: “ BORAN ASTIMI”

 Küresel ısınma sonucu son yıllarda fırtınalı havalarla daha sık karşılaşıyoruz.Bu nedenle mevcut astım kliniğine yeni eklenen bir astım çeşidi dikkatimizi çekiyor.

26 Ağustos 2020 Çarşamba
SONBAHAR ASTIMLILAR İÇİN RİSKLERLE DOLUDUR.BİRDE COVİD ÇIKTI..

 Sonbaharın gelmesiyle öksürükler başlar.Havaların soğuması, rüzgar,solunum virüsleri,sonbaharda bazı yabani ot polenlerinin yoğunluğunun artması ve en önemlisi evtozu akarı ve küf mantarı allerjenlerinin havada konsantrasyonunun aşırı artması bu öksürüğün nedenleridir.Bu yıl Covid salgını olması nedeniyle doktorların işi çok daha zor.Yeni başlayan öksürükleri Covid açısından da değerlendirmek gerekli.

20 Ağustos 2020 Perşembe
TAHRİŞ EDİCİLERE (İRRİTANLAR) BAĞLI ASTIM 

 İrritanlar kısaca soluduğumuz havaya karışarak hassas solunum yollarına çekildiğinde hassas solunum yollarını rahatsız eden maddelerdir. Düşük dozlarda astımlıları, daha yüksek dozlarda normallerde bile astım kirizine neden olurlar.

12 Ağustos 2020 Çarşamba
ÇÖREK OTU (NİGELLA SATİVA) ASTIM TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUR.

 Astım tedavisi bugün için çok iyi yerlerde.Kullanılan astım ilaçları doğru kullanmak kaydıyla astımın ilerlemesini engelliyor. Remodelling- sakatlanma oluşmasını geciktiriyor, engelliyor. Bir de astıma neden olan allerjeni bulup duyarlık aşı ile azaltılırsa hasta çok çok iyileşiyor.

05 Ağustos 2020 Çarşamba
ZOR, ÇOK ZOR BİR ASTIM KLİNİĞİ “ ABPA “

Allerjik bronkopulmoner aspergillozis (ABPA),astımda tedavisinde en zorlandığımız astım çeşididir.

29 Temmuz 2020 Çarşamba
ASTIM ve PROPOLİS

 Propolis son yıllarda hızla popüler olan ve astım tedavisinde ilave edilmesiyle hastalara yarar sağladığı konusunda umut verici deneysel çalışmalar mevcuttur.

22 Temmuz 2020 Çarşamba
TEMMUZ AĞUSTOSUN PROBLEMİ ARTEMİSİA VULGARİS,(PPELİN OTU) ALLERJİSİ...MEVSİMİNE GİRDİK.

 Polen allerjisinde sıklıkla çim poleni (grass mix) allerjisine rastlıyoruz.Bunun dışında bazı yabani ot polenleri de allerjik nezle ve astımdan sorumludurlar.Bu otlardan sıklıkla rastladığımız pelin otu poleni allerjisidir.

15 Temmuz 2020 Çarşamba
DENİZ ÜRÜNLERİNE KARŞI BESİN ALLERJİSİ VARSA, ASTIMLI HASTALARDA SOLUNUM ALLERJENİ OLARAK AKAR...

 Allerjisi olan hastalar ; allerjilerine benzeyen ama allerjisi olmadığı bazı maddelerede karşı allerjiye benzer reaksiyonlar gösterirler.Son yıllarda bunda farklı allerjenlerde ortak proteinlerin yol açtığı bulunmuştur.

08 Temmuz 2020 Çarşamba
ASTIMIN GELİŞİ; ALLERJİK NEZLE'DEN BELLİDİR!

 Solunum allerjenleri havada uçuşarak burnumuza, boğazımıza, gözümüze, kulağımıza temas ederek burunda kaşıntı ve su gibi akıntı, burun tıkanıklığı; gözlerde şişme kızarma, batma, su gibi akıntı, boğazda toz kaçmış gibi kaşıntı ve inatçı gıcık öksürükleri ; kulakta dışkulak yolu kaşıntısı, kabuklanma ya da su gibi akıntı yapar. 

01 Temmuz 2020 Çarşamba
ASTIM HER ZAMAN ASTIM DEĞİLDİR ( Löffler's sendromu )

 Astım kliniğiyle giden,nefes darlığı krizleri,hırıltılı solunum ,balgam aralıklı ateş ve akciğerlerde gezici ufak zatürre belirtileri ile giden bir akciğer hastalığı "Löffler's sendromu"