DENİZ ÜRÜNLERİNE KARŞI BESİN ALLERJİSİ VARSA, ASTIMLI HASTALARDA SOLUNUM ALLERJENİ OLARAK AKAR ALLERJİSİNİ BEKLERİZ.

 Allerjisi olan hastalar ; allerjilerine benzeyen ama allerjisi olmadığı bazı maddelerede karşı allerjiye benzer reaksiyonlar gösterirler.Son yıllarda bunda farklı allerjenlerde ortak proteinlerin yol açtığı bulunmuştur.

 Buna çapraz reaksiyon denir.

 Bu örnekleri önem sırasına göre sıralamak gerekirse,En fazla Türkiye'de evtozu akarı akarı görüldüğünden önce evtozu akarı allerjilerinde çapraz reaksiyondan bahsetmek gerekli.

 Çapraz reaksiyon yapacak madde proteini esas allerjen proteinine benzer veya  ortak olması nedeniyle vucut allerji varmış gibi davranır.

 Solunum allerjenlerinden hamam böceği proteini evtozu allerjisiyle çapraz reaksiyon yapar.Bu daha çok solunum şikayetleri belirtisi verir,Bu ortak proteinin tropomiosin olduğu bulunmuştur.Tropomiosin ayrıca kabuklu deniz ürünlerinde,salyangozda, yuvarlak barsak solucanlarında bulunduğu için bunlar arasında çapraz reaksiyonu açıklar.

 Ev tozuyla çapraz reaksiyon veren besinler önemlidir.Bunlara tam allerji olmadığı halde tüm allerji belirtileri verir.Bunlar deri kaşıntısı,deri kızarıklığı,ürtiker,karın ağrısı,ishal,bulantı,kusma, öksürük.haşırma, nefes darlığı krizi,tansiyon düşüklüğü,koma gibi.

 Bunlara deniz kabukluları yani ıstakoz.karides, midye türü besinler esas allerjen olmadıkları halde ev tozu akarı allerjilerinde allerjiye benzer bir tabloya neden olabilirler.

 Salyangoz Türkiye'de pek tüketilmez.Ama ev tozu akarı allerjilerinde çapraz reaksiyona giren başlıca besinlerdendir.

 

Yorumlar