SONBAHAR ASTIMLILAR İÇİN RİSKLERLE DOLUDUR.BİRDE COVİD ÇIKTI..

 Sonbaharın gelmesiyle öksürükler başlar.Havaların soğuması, rüzgar,solunum virüsleri,sonbaharda bazı yabani ot polenlerinin yoğunluğunun artması ve en önemlisi evtozu akarı ve küf mantarı allerjenlerinin havada konsantrasyonunun aşırı artması bu öksürüğün nedenleridir.Bu yıl Covid salgını olması nedeniyle doktorların işi çok daha zor.Yeni başlayan öksürükleri Covid açısından da değerlendirmek gerekli.

 On günden fazla süren yada sık sık tekrarlayan inatçı öksürüklerde solunum allerjisini ilk planda düşünmek gerekli.Bu öksürüklere sıklıkla göz yaşarması,kaşıntısı burundan su gibi akıntı,burun kaşıntısı ,burun tıkanıklığı ve hapsırma eşlik eder.

 Yaz ayları akarların yumurtlama ve yumurtalardan yeni akarların çıkma mevsimidir.Bir dişi akar yazın 400 yumurta yumurtlar.Bunların yarısından yeni akarlar çıkar.Sonbaharda bu nedenle havadaki yoğunlukları 200 kat artar.Bilhassa çocuklarda ana okuluna başladığı gibi başlayan öksürüklerden akar allerjisi birinci sırada sorumludur.Sonbaharda parklarda ve piknik yerlerinde şikayet artması aklımıza polenden çok küf mantarlarını getirir.Bilhassa sararan düşen yapraklar küf mantarı kaynağıdır.Sonbaharda yabani ot poleni allerjisi de sıktır.Eskiden pek sık rastlamadığımız ragweed (Zaylan otu,ambrosia,paçavra otu.)poleni allerjisinin özelliği şikayetlerin ağustos ortası başlaması eylül ortalarında şikayetlerin zirve yapması.kasım sonuna doğru şikayetlerim kaybolmasıdır.

 Öksürük solunum yolları ve akciğerin en önemli korunma mekanizmasıdır.Solunum yollarına kaçan her türlü zararlı madde,allerjen,mikrop,cerahat kalıntısı bu yolla vucudumuzdan uzaklaştırılır.

 Bu nedenle gerçek hastalığı tedavi etmeden öksürük şurupları ile öksürüğü kesmeyi denemek en önemli korunma ordusunu işe yaramaz hale getirmeyi denemek gibi yorumlayabiliriz.Astım konusunda bilinçli bir doktor astım tedavisinde kesinlikle öksürük şurubu kullanmaz.

 Allerjiklerde ,öksürük allerjenden kurtulmak için arka arkaya öksürerek hava yolu allerjenlerini atmaya çalışır.Bu öksürük okadar güzel belirti verir ki,hasta allerjeninle karşılaştığı gibi burnu kaşınmaya,su gibi akmaya başlar.Bazen gözlerde kaşınarak göz yaşarması olur.Ama hastaların en büyük şikayetleri boğazlarına toz kaçmış hissiyle tekrar tekrar öksürürler.Hatta öksürmekten nefes almaya vakitleri kalmaz.Boğulur gibi olurlar.Bilhassa ev tozu akarı allerjilerinde bu şikayetler gece ya da sabaha karşı artar.Öğleden sonra daha rahattırlar.Bu öksürük gıcık tarzındadır.Sonuçta balgam çıkmaz ya da çok az ve çok yapışkan ufak balgam çıkar ki sonra hasta bir müddet rahat eder.Toz akarı allerjisinde şikayetler bütün yıl sürmesine rağmen,hafif vakalarda yaz aylarında şikayet yoktur. Polen allerjisinde şikayetler polen mevsimine göre farklılıklar gösterir.

 Akciğer filmi,tomografisi,MR'ı bu hastalarda normaldir.Basit solunum testleri de normal bulunduğundan,hastaya kapı gibi raporun var sen sağlamsın denen ve psikiyatriye yollanan birçok hastam var. Bunlara konulan tanı "psikolojik öksürük" 

 Boğazına toz kaçmış gibi hissettiklerinden bu hastalar KBB ye gittiklerinde kronik farenjit tanısı yada geniz akıntısı tanısını alırlar.Halbuki uzun süren geniz akıntısının tek nedeni vardır.O da solunum allerjileridir.Hastalar varilen ilaçlarla rahatlarlar.Ama ilaçların etkisi geçince şikayetler tekrar eder.

 Bu öksürükle giden tablo uygun tedavi edilmezse balgam ve hırıltılı solunumda tabloya eklenir.Bu şikayetler hafif allerjik vakalarda havalar ısınana kadar sürer.Eğer hastanın hastalığı daha ileriyse,şikayetler yazında devam eder.

Yorumlar