ASTIM ve PROPOLİS

 Son yıllarda doğal ürünlerle tedavi eğilimleri artması birçok alternatif ya da tamamlayıcı tedavinin devreye girmesine neden olmuştur.Yapılan birçok bilimsel çalışmada astım tedavisinde tamamlayıcı tıp konusunda görüşler olumsuzdur.

 Propolis son yıllarda hızla popüler olan ve astım tedavisinde ilave edilmesiyle hastalara yarar sağladığı konusunda umut verici deneysel çalışmalar mevcuttur.

 Kaynaklar arasında görüldüğü gibi hayvan deneylerinde deneysel olarak astım meydana getirilen kobaylarda bağışıklık sistemini etkileyerek tedaviyi olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir.Astımda artan allerjik iltihaba neden olan T lenfositlerini kortizon baskılamaktadır.Burda bir terazinin iki kolu gibi Th1 ve Th2 hücreleri bir denge halinde çalışmaktadır.Kortizon astımda bu terazinin aşırı kuvvetlenen kolundaki hücreleri bastırır.Aşı tedaviside bu kuvvetlenen kolun üretimini baskılar.Propolisin kortizona benzer etkisi bu terazinin zayıf kolunun kuvvetlendirilmesi gibi olduğu konusunda veriler mevcuttur.

 Propolis e karşı allerjisi olmayan astımlılarda propolis bugünkü bilgilerimize göre yararlı olma ihtimali yüksektir.Çünkü kobaylarda yapılan çalışmalar propolis kullananlarda bronş ve akciğerde allerjiye neden olan ve sonra astım geliştiren hücreleri propolis kortizondan çok daha fazla baskıladığı gösterilmiştir.

 Propolis allerjisi; , polen,bal,arı sütü,arı,kavak ağacı poleni,iğne yapraklı kozalak yapan çam türü polenler,aspirin,peru balsamına karşı allerjisi olanlarda daha sık görülür.Ama kural olarak bunların hepsinde görülmez.Bilhassa polen allerjilerinde bal ürünleri çok az polen içerdiği bilinmektedir..

 Propolis yüksek dozlarda (15 gr ve üstü.) zehirleyici etkide yapmaktadır.O nedenle bilinçsiz kullanmak yarar yerine zarar getirir.

 Propolis kullanmak isteyen hastalar mutlaka takip eden doktorlarından durumu bildirmeleri yarar olur.

 Ben propolis kullanmak isteyen hastalara propolis allerji testi olan prick to prick testini öneriyorum.Test negatif bile çıksa kullanılan propolis dozunun onda birini başlayıp her gün arttırarak normal doza ulaşmayı enmiyet açısından gerekli olduğuna düşünüyorum.Düşük dozda yan etki çıkmayan hastalarda doz yükseltmekle yan etki çıkıyorsa o hastalada ya propolisi kesiyor ya da düşük dozu tamamlıyıcı olarak veriyorum.

 Ayrıca reflüsü olan hastalarda propolis mide asiditesini arttırma riski vardır.Özellikle kız çocuklarda östrojen hormonu gibi etkiye neden olarak erken ergenliğe neden olma ihtimali vardır.Bu nedenlerle propolis herkesin isteğine göre başlamak yerine doktorların uygun görmesi durumunda kontrollü olarak başlanıp takip edilmesi en iyi sonucu verir.Bunun dışında kullanmak işi şansa bırakmak demektir.Sonuçta astımda hastalık yok hasta vardır.Her tedavi hastaya özel olmak zorundadır.

 Kilo başına 5 mg  propolis kullanmak en uygun dozdur.Eğer bu doz dokunmazsa doz 2-4 kata kadar arttırılabilir.

 


Bu arada bilimsel çalışmalarda kullanılan propolisin alkol bazlı olduğunu belirtmek gerekir.

 


Kurban bayramınız,mutlu,huzurlu, sağlıklı geçsin.Koronasız günler.

Yorumlar