ASTIM HER ZAMAN ASTIM DEĞİLDİR ( Löffler's sendromu )

 Astım kliniğiyle giden,nefes darlığı krizleri,hırıltılı solunum ,balgam aralıklı ateş ve akciğerlerde gezici ufak zatürre belirtileri ile giden bir akciğer hastalığı "Löffler's sendromu"

 Astım ve zatürreyle karışan bir hastalık.Sık sık astım krizleri ve akciğer filminde gezici yama tarzında gölgelerle karakterize.

 Aralıklı ateş yapması nedeniyle akciğerin basit eozinofilik zatürresi tanısınıda alır.

 Sık rastlanan bir hastalık değil.Ben meslek hayatımda 15 dolayında gördüm.Sıklıkla nedeni barsaktaki yuvarlak solucanlar.Bu nedenle yeme alışkanlıkları nedeniyle bazı bölgelerde görülme ihtimali daha yüksek.

 Kanda yüksek eozinofil,total IgE de yükseklik,akciğer filminde yer değiştiren ufak zatürre gölgeleri ( Covid zatürrelerinden bilgisayarlı tomografide ayrılamayan) ,astım kliniği ve muayene bulguları,hafif bir ateş aklımıza bu hastalığıda getirmeli.

 Sıklıkla ascaris solucanı bu hastalığa neden olmasına rağmen,tüm yuvarlak solucanlar bu tabloyu yapabilir ayrıca bazı antibiyotik ve ağrı kesici allerjilerinde de buna benzer tablo oluşabilir.

 Bu tabloya benzer durumlarda sıklıkla dışkıda parazit aramak bihassa çocuklarda gerekli.Benim tecrubeme göre çocuklarda parazit umulandan çok daha sık görülüyor.Ayrıca parazitler IgE ve eozinofilleri uyararak allerjik reaksiyonunda abartılmasında rol oynarlar.

 Tedavide yuvarlak solucanın tedavisi ve kısa süreli kortizonla hasta hastalıktan tamamen kurtulur.

Yorumlar