ÇÖREK OTU (NİGELLA SATİVA) ASTIM TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUR.

 Astım tedavisi bugün için çok iyi yerlerde.Kullanılan astım ilaçları doğru kullanmak kaydıyla astımın ilerlemesini engelliyor.Remodelling- sakatlanma oluşmasını geciktiriyor,engelliyor. Bir de astıma neden olan allerjeni bulup duyarlık aşı ile azaltılırsa hasta çok çok iyileşiyor.

 Hem dünya’da hem de Türkiye’de hastalar ya maddi olanaksızlıktan ya da yanlış yönlendirme sonucu konuyla ilgili uzmana ulaşamıyorlar.Bu nedenle hastaların çoğunun hastalığı ilerlemeye devam ediyor.

 Çörek otu (Nigella sativa)tarihin eski günlerinden beri geleneksel tıpta kullanılan ve deneyim olarak birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.Yaklaşık 2000 yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır.Antioksidan, antikanser,ağrı kesici,iltihap giderici,allerjiye karşı,antidiabetik,tansiyon düşürücü,kan sulandırıcı,bağışıklık arttırıcı,öksürük azaltıcı,mikrop öldürücü,bronş genişletici birçok etkisi vardır.Kleopatra’nın tarihte cilt güzeliği için kullandığını biliyoruz.Tutankamon’un mezarında çorek otu tohumu bulunmuştur.

 Çörek otu karaciğerde sitokrom P 540 kapısından geçtiğinden aynı kapıdan geçen bir çok kullanılan ilaçların çoğunun etkisini arttırır.Bunlar sıklıkla tansiyon ilaçları,KOAH ilaçları,kan sulandırıcılardır.Karaciğer ve börek yetersizliklerinde problem yaratır.Ufak dozda karaciğeri desteklerken fazla dozda karaciğer ve böbrek için zehirleyici etki yapar.

 Son yıllarda astıma etkisi hücresel seviyede ayrıntılı araştırılmaya başlanmıştır.Elimizde sadece deney hayvanlarında yapılan hücresel çalışmalar var.Astımda ve allerjik rinitte yararlı olma ihtimali çok yüksek.Hastaların astımın kökten tedavi değilde,ayni ilaçlar,kortizon ve inhalerler gibi etkisi olduğu ve astım ilaçlarını kullanma dozunu azalttığı tesbit edilmiştir.

 Çörek otu ve yağı astımda ana rol oynayan mast hücrelerinin allerjenle karşılaştığında salgıladığı kimyasalları azalttığını yapılan çalışmalar göstermiştir.Bu etki montelucasta (Singulair,Airfix,Notta) benzer.

 Düzenli uygun miktarda astım ilaçlarına ek olarak kullanılan çörek otu hastalarda astım atak sayısını,atak şiddetini azaltmaktadır.Ayrıca solunum fonksiyonları düzelmekte,öksürük ve hırıltıyı azaltmakta,efor kapasiteleri artmaktadır.

Çörek otu kullananlarda astım kontrolü için astım ilaçlarına daha düşük dozlarda kullanma şansımız artar.

 Çörek otunun allerji ve astıma zararı olup olmadığı araştırılmış ve bir yan etki bulunmamıştır.Uygun dozlarda çocuklarda kullanılabilir.Hamilelikte rahim kasılmalarını arttırdığı için kullanmamak gerekli.Kanamalı hastalıklarda kanı sulandırdığından kanamayı arttırır.Kullanmamak gerekli.

 Çörek otu allerjide antihistaminikler gibi etki göstermektedir.

 Çörek otu tohumunu ezerek,toz haline getirilerek kullanmak gerekli.Yoksa emilemez.Günlük ezilerek taze ,kullanılmazsa içindeki uçucu yağların kaybı olur.Soğuk sıkım yağını kullanmak çok daha pratiktir.

 

Yorumlar