ASTIMIN GELİŞİ; ALLERJİK NEZLE'DEN BELLİDİR!

 Solunum allerjenleri havada uçuşarak burnumuza, boğazımıza,gözümüze, kulağımıza temas ederek burunda kaşıntı ve su gibi akıntı, burun tıkanıklığı; gözlerde şişme kızarma, batma, su gibi akıntı, boğazda toz kaçmış gibi kaşıntı ve inatçı gıcık öksürükleri ; kulakta dışkulak yolu kaşıntısı, kabuklanma ya da su gibi akıntı yapar. 

 Bu şikayetler hastanın tüm yılını kapsar ya da belli mevsimlerde görülür.

Baharda ve evdışında şikayetler artıyorsa polen allerjisi vardır.Bahar ve sonbaharda artıyor,tüm kış şikayet varsa yazları şikayet yoksa ya da azalırsa ev tozu akarı allerjisi düşünürüz.Ev tozu akarı allerjisinde şikayetler evde gece yada sabah karşı daha belirgindir.Bazen bu iki allerji birliktedir.Bazende nadir görülen allerjenler hastalıktan sorumludur.

 Evlerde beslenen evcil hayvanlar büyük risk oluşturmaktadır.Kedi ve kuşların proteinleri , köpeklere göre çok daha fazla allerjenlik gösterir.

 Allerjik nezlede dikkat çeken bulgular ,göz altı mor halkalar ve fırça gibi kirpikler dikkat çeker.

 Çocuklar genellikle hareketli ve hırçın çocuklardır...

 Bu çocuklar östaki borusu allerjiye bağlı şişik olduğundan sık sık orta kulak iltihabı ve ateş li hastalık geçirirler.

 Burunları ve gözleri kızarık ,kaşınan,şiş olarak görülür.

 Hastalar yüzlerini sağa sola büzerek burun deliklerini açarak rahat nefes almaya gayret ederler. Annelerim çoğu çocuklarında tik olduğunu zanneder.

 Çocuklarda sık bir bulgu yattığı gibi boyundan yukarısı ve kafası yoğun ter içinde kalır. Çoğunun yastığı terden ıslanır.

 Hastalar geceleri ağızları açık uyuduklarından bol miktarda salyada ağızlarından çıkar.

Uykuda diş gıcırdatma da sıktır.Buda orta kulağın havalanma dengesini sağlayan östaki borusunun tıkanması ve gıcırdatarak bu boruyu açma girişimi gayretleridir.

 Bu hastaları sorguladığımızda bebeklikte sıklıkla süt ya da yumurta allerjisini bağlı kaşıtılar,deri kabarıklıkları,ürtiker ve egzama şıkayetleri olduğunun saptarız.

 Solunum allerjileri sıklıkla allerjik nezleyle başlar. Belirli süre sonra astım bronşiale gelişir.

Yorumlar