GÜLÜ SEVEN DİKENİNE KATLANIR “ ASTIM VE KEDİLER.”

 Kedilerin en büyük allerji kaynağı deri döküntüleri,salyaları, idrarlarıdır.

 Son yıllarda hızla artan evde kedi besleme nedeniyle kedi allerjileri katlanarak artmakta, bundan 30 yıl evvel astımlılarda %1 kadar kedi allerjisine rastlıyorken,bugün allerji bulduklarımızda benim serimde %25 lere ulaştı.

 Bu nedenle bulunduğumuz coğrafi bölgede kedi allerjileri polen allerjilerini bile geçmiş durumda.

 Allerjik astımlı hastalarda % 90 ev tozu akarı, %25 kedi,%10 kadar da polen allerjisine rastlıyoruz.Tekbaşına kedi allerjisi oldukça nadir.Genellikle ya ev tozuna ya da polene eşlik ediyor.Bu da gösteriyorki allerjik astımı olanlar evde kedi beslediğinde yakın zamanda kedi allerjisini de edinecekler.Tedavileri daha zor duruma gelecek.

 Son yıllarda ufak bebekleri evde bulunan kedi ve köpeğin allerji gelişmesini engellediği konusunda bazı yayınlar çıktı.Fakat evde kedi köpek beslenen genetik yatkınlığı olan bebeklerde allerji gelişme ihtimali aşırı yükselmektedir.Evde beslenen evciller allerji konusunda değilde yararlı bakterileri bebeklere bulaştırarak,mikroplara karşı bağışıklığı arttırma ihtimali daha fazladır.

 Halk arasında kedi tüyü allerjisinden bahsedilir.Kedi tüyü allerji yapmaz.Sadece tüylerini kedi yalanarak salyalarını bulaştırır,idrarı tüylerine bulaşarak kuruyarak havaya karışır.O nedenle tüyleri ne kadar uzunsa o kadar fazla salya idrar kalıntısı biriktirir.

 En önemli allerji haynağı yağlı deriden dökülen deri kırıntılarıdır.Bu deri kırıntıları genç kedilerde daha az dökülür.Yaşlandıkça kedi döküntüleri artar.

 Kedinin derisinden,salyasından,idrar ve dışkısından havaya karışan allerjeni özel bir allerjendir.Hasta kediyle temas halinde sıklıkla 15 dakika içinde allerjik şikayetler ortaya çıkar.

 Bu allerjen

 1-Çok allerjik reaksiyona neden olacak özelliktedir.

 2-Çok yapışkandır.Evde duvarlara mobilyalara tutkal gibi yapışır.Ve yapıştığı yerden yavaş yavaş havaya karışarak kuvvetli astım kirizlerine neden olur.

 Bu yapışkan allerjenler kedi evden uzaklaştırılsa bile altı aydan fazla evde zararlı etkisi devam eder.

Aslında bu konuda daha ayrıntılı bilgiler var.Kediye aşık olanları fazla kırmamak için mümkün olarak yumuşatarak yazdım.Ama bilimsel verileri öğrenmek  bilimden yana olmanın gereği.

Yorumlar