SOLUNUM VİRÜSLERİ ASTIMDA EN BÜYÜK RİSK.
GRİPLE,NEZLE ARASINDA FARKLILIKLAR.


1-İNFLUENZA (GRİP)
2-NEZLE VİRÜSLERİ


Solunum yollarının viral enfeksiyonları astımı tetikleyen en önemli faktörlerdendir.


1-GRİP


İnfluenzada gerçek grip mevsimi Türkiye’de aralık ortası ve şubat başı arasıdır.Çok ciddi ateş yükselmesi ve bir türlü düşmeyen ateşle karakterizedir.Bu hastaların boğazları influenzaya bağlı kızarık ve şişkindir.Bu nedenle hastalara sıklıkla boğaz iltihabı tanısıyla antibiyotik verilir.Bu hastalarda antibiyotiğin yararı yoktur.Antiviral ilaçlar ateş başlangıcının ilk 48 saat içinde başlanırsa etkili olur.


2-NEZLE 


Halk arasında grip zannedilen ama bu konunun uzmanlarının soğuk algınlığı ya da nezle olarak tanımladıkları diğer solunum virüsleri daha hafif hastalık yapar.Bazen ateş bile olmaz yada hafif ateş ve nezleyle hastanın durumunu bozar.Bu virüs salgınının önemi astımlı hastaların hayatını zorlamaları.Basit bir ateşlenmeden birkaç gün sonra geçmeyen öksürükler,hırlamalar,gece şikayetlerde artış,hastanelik olmak gibi bir süreç astımlıları bekliyor.Grip aşısının nezle virüslerine karşı koruyucu hiçbir etkisi yok.Bu virüslere bağlı hastalık salgınları sonbahardan erken yaza kadar sürer.Tamda bu virüslerin mevsimindeyiz.


Salgın yapan bu virüsler
...Respiratuar sinsisyal virüs (RSV)
...Rinovirüsler
...Parainfluenza
...Adenovirüs
...Koronavirüs


En sık rastladığımız etkenlerdir.


Çocuklarda astım ataklarının %60-80 ni virüslere bağlıdır.


Rhino virüsler genç ve erişkinlerde,RSV ise çocuk ve bebeklerde genellikle astım krizini başlatır.Ya da hiç astım olmayanlarda astımın başlangıç nedenidir.


Solunum yollarını evin çatısını koruyan kiremit gibi döşeyen solunum epiteli solunum sistemini dışardan gelen her türlü zararlıdan korur.Yani ayni yağmurluk gibi dışardan gelen zararlılırın ,allerjen ve tahriş edici gazlar,mikroplar gibi etkenlerden bu hücreler solunum sistemini korurlar.


Virüsler bu hücrenin içine girerek içinde çoğalırlar.Belirli sayıya geldiklerinde hücreyi parçalayarak dışar çıkarlar.Bu şekilde ayni çatıdaki kiremit kırıldığında altına su geçirmesi gibi zararlılar solunum sistemimizin derinliklerine ulaşırken bir dizi allerjik reaksiyonu başlatırlar.


Astımın kontrololü bu hastalarda zordur.İlaçla iyileşme 2-3 haftayı bulur.Elektron mikroskobunda bu hücrelerin onarılmasının 6 ay aldığı gösterilmiştir.


Tedavide antibiyotiklerin,balgam sulandırıcıların,öksürük şuruplarının yeri yoktur.Astım ilaçlarının ortalama dört kata kadar arttırmakla ya da daha etkili astım ilaçlarının eklenmesiyle şikayetler genellikle kontrol altına alınabilir.Astımlılarda hava yoluyla kullanılan kortizon ve bronş açıcılar virüslerin tetiklediği astımda en önemli ilaçlardır.


Virütik enfeksiyondan 3-5 gün sonra allerjiklerde ağır allerjik solunum sıkıntılı tablo gelişir.Allerjinin azaltılması bu nedenle çok önemlidir.


Allerjik astımlılarda uygun hastalarda allerjiyi azaltma-yok etme tedavisi (SİT) onun için bu kadar önemlidir.


Sonuçta virüsten korunmak için öksürenlerden,ateşlilerden uzak durmalı.Öksürürken ağzımızı kapamalı elimizi sık sık sabunla yıkamamızda yarar var.Maske ,mesafe, temizlik unutulmamalı.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

 

Yorumlar