ASTIM , MAGNEZYUM ve KABAK ÇEKİRDEĞİ

Mağnezyum yapılan çalışmalarda astımlıları olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. Magnezyum hastalara damardan ve inhalasyon yoluyla uygulanmış diğer ilaçlara ilave olarak katkısı olduğu gösterilmiştir.Hem bronşları hızlı bir şekilde açtığı hem de bu açışın uzun sürdüğü gösterilmiştir.Magnezyumu yeterli olan hastaların astım şikayetlerinin daha az olduğu ve çok daha nadiren astım atağına girdiği gösterilmiştir.


Magnezyum vücutta bol miktarda bulunan bir mineraldir. Bu mineral; protein sentezi, kas ve sinir fonksiyonu,solunum fonksiyonlarını iyileştirmesi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı dengelenmesi dahil olmak üzere vücuttaki çeşitli biyokimyasal reaksiyonları düzenleyen 300'den fazla enzim sisteminin yapısında bulunur.(1) Vücutta enerji üretimi, kemiğin yapısal gelişimi, DNA ve RNA'nın sentezi, sinirsel aktivite ve normal kalp ritmi üzerinde etkisi vardır.(1) Yetişkin bir insanda yaklaşık 25 gr magnezyum vardır ve bunun %50-60'ı kemiklerde, geri kalanı ise yumuşak dokulardadır. 


Başlıca magnezyum kaynakları nelerdir?

Kabak çekirdeği, fındık, badem, fıstık, 
Yeşil yapraklı sebzeler ( özellikle ıspanak)
Fasulye
Kepekli ekmek
Avakado
Patates
Kahverengi pirinç
Muz
Yulaf ezmesi
Bitter çikolata
Somon

Magnezyum eksikliğine hipomagnezemi denir. Magnezyum eksikliği; aşırı alkol tüketimi, sindirim sistemi hastalıkları, bazı ilaçların yan etkisi ve şeker hastalığından kaynaklanabilir. Magnezyum eksikliğinin belirtileri ise şu şekildedir:


İştahsızlık
Mide bulantısı, kusma
Yorgunluk, halsizlik
Kas krampları
Uyuşma, karıncalanma
Kişilik değişikleri
Kalp ritmi bozuklukları
Epileptik nöbet
Nedeni açıklanamayan kan kalsiyum ve potasyum düşüklüğü. (1,2,4)

Magnezyum fazlalığına hipermagnezemi denir. Diyetle alınan magnezyumun fazlası idrarla atılır. Magnezyumu gıda takviyesi alanlarda ya da magnezyum içeren ilaç kullananlarda magnezyum fazlalığı oluşabilir. Başlıca bulgular, ishal, karın krampları, yüzde kızarma, idrar kesesinin anormal dolması, bağırsak hareketlerinin durması, aşırı halsizlik, solunum zorluğu ve bulantıdır. Çok yüksek dozlarda tansiyon düşmesi, böbrek problemleri, depresyon, kalp durması ve ölüm görülebilir.

Kabak Çekirdeği;  B, E, K vitamini ,omega 3 ve Omega 6 ,manganez, magnezyum demir, bakır, E vitamini ve çinkodan zengindir. 

Kabak çekirdeği’nin protein içeriği; bedene dışardan alınması şart olan (fenilalanin, triptofan, metiyonin) gibi temel (esansiyel) amino asitler açısından çok zengindir. 

Triptofan; noreadrenalin, serotonin ve GABA gibi beyin biyokimyasal düzeninde düzenleyicilerin ön maddesidir. 

Noradrenalin eksikliği dikkat dağınıklığına neden olur. Serotonin eksikliği anksiyete, kaygı hali ve depresyona neden olur. 

Kabak çekirdeği’nin zengin olduğu amino asitlerden biri de arginin’dir. 

Arginin C vitamini ve Folik Asit gibi; nitrik oksit sentezini doğal yoldan artırır. Nitrit oksit (NO) genel olarak damar sağlığı için çok gereklidir. 

Kabak çekirdeği; içeriğinde doymamış yağ oranı yüksektir ve kandaki yağları azaltır. 

Kabak çekirdeği içerdiği Fitosterin (Phytosterin) ile; kolesterolü azaltır, prostat büyümesine  faydalıdır.

Yarım su bardağı kabak çekirdeği, günlük magnezyum ihtiyacının %46 sını demirin %28.’ni, manganezin %52’sini, çinkonun %17.’sini ve proteinin yüzde 17si’ni karşılar.

Bir bardak kabak çekirdeğinde, 16 mg kadar çinko bulunur. Kabak çekirdeği alanin, glisin ve glutamik asit gibi amino asitler bakımından da zengindir.

 Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir. 

 Arginin;

 -Kalp ve damar sağlığı

-Ektra yağların depolanmasının azaltılması

-Beyindeki aktivitelerin hızlandırılması

-Üreme organlarının sağlığı,

-Yaraların çabuk iyileşmesi

 için gereklidir.

 Ayrıca kabak çekirdeği çok etkili bir antidepresandır.

 Kabak çekirdeği ve diğer kuruyemişlerin allerjisi olanlarda, allerji yaparak ciddi allerjik reaksiyonlarada neden olma riski vardır.Tıbbi literatür kabak çekirdeği,fındık,fıstık yiyerek allerji nedeniyle hayatını kaybeden astımlı hastalarla doludur.Bu nedenle “HASTALIK YOK HASTA VAR VE ASTIM TEDAVİSİ SANATTIR” sözlerini hatırlatmak isterim.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar