BRONŞEKTAZİLER ASTIM TEDAVİSİNE CEVAP VERMEZ.

 Bronşlar,akciğerin gaz değişiminden sorumlu alveollere gaz taşımakla görevli borucuklar sistemidir.

Bronşlar ayni ağaç dalları gibi ikiye ayrılarak çatallana çatallana incele incele gaz değişim bölgesine yani alveollere kadar giderler.Ayni üzüm salkımına benzer.Üzüm tanecikleri gaz değişiminden sorumlu alveolleri andırır.Üzümün sapı ise bronşları andırır.

 Bu hava taşımaktan sorumlu bronşların hastalığında alveollere gerekli kalite ve miktarda hava taşınamadığından sıklıkla solunumla ilgili şikayetler başlar.

 Bronş yollarının birçok hastalığı var.Saymakla bitmeyecek kadar.Fakat sıklıkla uzun süreli hastalık yapan

 1-Astım bronşiale.

2-KOAH.

3-Bronşektazi.

 En sık görülenlerdir.

 Bronşektazi eski yıllarda çok sık rastlanılan bir hastalıktı.Antibiyotiklerin çıkması ve aşılamalar bronşektazi görülme oranını belirgin azalttı.

Bronşektaziyi pratikte ikiye ayırıyoruz.

1-Konjenital olanlar.

2-Yaşamda edinilenler.

Yaşamda edinilenler çok daha sıktır.Burda çocukluk çağı akciğerin iltihaplı hastalıkları,zatürreler öne çıkar.Her zatürreden sonra bronşlar silendir gibi genişleyerek tomografide bronşektazi görüntüsü verir.Bu gerçek bronşektazi değildir.Hasta yeniden zatürre geçirmezse 6 ayda normale döner.Bronşektazinin en önemli özelliği tedaviyle normale dönmemesidir.Türkiye'de çocukluk veremi sık olduğundan son yıllardaki bronşektazilerin çoğundan da sorumludur.Çocukluk aşıları bilhassa karma aşı virüslere bağlı birçok bronşektazinin görülmesini engellemiştir.

Bronşektazinin 3 formu vardır.

 1-Silendrik bronşektazi.Bu resimde  de görüldüğü gibi en hafif bronşektazi şeklidir.Bronşun yapısı tam bozulmamıştır.Hafif genişlemiştir.Bu durumu akciğer infeksiyonlarından sonra 6 ay kadar görüyoruz.Bu bronşektazileri inhalasyon yoluyla verilen kortizon iyileşme hızını arttırır.

2-Variköz bronşektazi.Burda bronşun yapısı tamamen bozulmuş sanki üzerinden kamyon geçmiş su hortumu gibi eğilip bükülmüş hatta ezilmiştir.

3-Kistik bronşektazi.En ağır bronş genişlemesidir.Bronşlar hava cepleri,bal peteği gibi yoğun boşluklar oluşturur.Sıklıkla altta yatan konjenital hastalıklar vardır.

Hastalarda yoğun sık sık iltihaplanan balgam çıkartma şikayeti vardır.Hastaların büyük çoğunluğunda zamanla hastalanma dönemlerinde kanlı balgam görülür.Hırlama göğüs ağrısı,sık sık zatürre geçirme görülür.

 Normalde ses tellerimizin altında bakteriler yuvalanamazlar.Normallerin çoğunun boğazında bakteriler koloni yaparlar.Bu boğazda olan koloniler bronşektazide ses tellerinin altında bronşlarda uygun yerlerde bol miktarda koloni yaparlar.Aşırı salgılanan balgamın içindeki şekerde mikropların beslenmesine katkıda bulunur.Bu nedenle antibiyotiklere dirençli,iyi beslenmiş bakteriler sık sık hastalarda infeksiyona neden olarak hastalara hayatı zehir eder.

Bronşektaziler özellikle çocuklarda öksürük ,balgam,hırıltı,nefes darlığı,sık zatürre ile gittiğinden sıklıkla astım ya da bronşit tanısı alır.Astım tedavisine cevap vermeyen yada sık sık antibiyotik kullanmak zorunda olan çocuklarda hem konjenital hem de edinsel bronşektazileri araştırmak gerekir.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar