EV İÇİ ALTERNARİA ALLERJİSİ AĞIR ASTIM YAPIYOR..

Son yıllarda ağır astımlı olan,sık sık yoğun bakıma yatırılan ve astımdan ölen hastalarda yapılan bilimsel çalışmalarda solunum allerjisi olarak bir küf mantarı allerjisi olan altenarianın sıklıkla bu hastalarda astımın ağır seyretmesine neden olduğu bulunmuştur.

 Alternaria kaynağı esas olarak ev dışıdır.Özellikle yaprakların üzerindeki lekelerden alternaria sorumludur.Önemli kaynağı sararmış düşmüş yapraklardır.

 Her mevsimde kuru ve rüzgarlı havalarda parklardaki bahçelerdeki ya da kırsal alandaki kurumuş veya hastalıklı yapraklar üzerindeki alternaria sporları havada taşınarak ev içine girer.Eve girdikten sonra ev içi koşullar üremesine elverişliyse hızlı bir şekilde üremeye başlar.Mobilyalar,yatak, yorgan,elbise dolapları,halı altları ,mutfak, banyo,çatı tahtalarında bol miktarda bulunur.

 Alternaria evinize girerse ve çoğalırsa ,sizin ve aileniz için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.  En hafif semptomlar soğuk algınlığına benzer, burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısı içerir.  Bazı insanlar da kaşıntılı ve tahriş olmuş gözler alır veya hırıltı, nefes almada zorluk ve nefes darlığı yaşar.  Derideki kurdeşen ve döküntüler de mümkündür.

Astımı olan insanlar özellikle alternaria sporuna  karşı hassastır.

  Ufak bebekleri olan aileler özellikle küflenmeye karşı dikkatli olmalıdır.  Toksik sporlarda nefes alan bebekler yukarıdaki solunumla ilgili tüm semptomları yaşayabilir.  Ayrıca SIDS (Ani bebek ölümü)ve beşik ölümü riski de yüksektir.

  Yaşlı insanlar ve amfizem veya KOAH hastalarının ciddi semptomları ve komplikasyonları olabilir. 

 Evinizde alternarya küf gelişmesini önlemenin birçok yolu vardır.  Tüm yıl boyunca önlem almanız gerekirken, özellikle yaz aylarında önlem almak önemlidir.  Tüm giriş yollarını (Kapı,pencere) özellikle sıcak, rüzgarlı ve kuru havalarda olabildiğince kapalı tutun.  Ayrıca, çatınızdaki çatlakları düzeltmek çok önemlidir. Yani yağmur oluklarının onarımı veya montajı, küflenmeye neden olan nemin evinizden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

  Küçük açıklıklar ve boşluklar mantar sporlarının gelişmesi için ideal bir ortam sağlar.Banyonuzda ve mutfağınızda düzenli olarak sızıntı olup olmadığını kontrol edin.  Lavabolar, tuvaletler, bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri yavaşça su çekerek gizli alanlarda küf oluşmasını sağlayabilir. Duşlukların içinde bile alternaria sporları bulunduğu tesbit edilmiştir.

 Evin nemini %50 nin altında tutmak mantar sporlarının üremesini engeller.

 Aşı tedavisinde evtozu akarı ve polen allerjilerinde çok iyi sonuçlar alınmakta ve kökten tedavi sağlamaktadır.Alternaria allerjisine bağlı astımlılarda da aşı tedavisi iyi sonuç vermektedir.Sadece hastalarda çok ciddi astım gelişmesine neden olan bir hava yolu allerjeni olduğu için aşı tedavisine erken başlamakla çok iyi sonuç alınır.İlerlemiş hastalarda bronş sakatlanması yani remodelling oluştuğundan aşı tedavisinden yarar görmezler.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar