HOŞ GELDİN YENİ YIL

Yeni yılda herkese merhaba, sağlık ve huzura dair her güzel şey hepimizi bulsun tüm Dünya’yı sarsın ve biz de artık birbirimize sarılabilelim.

Aslında yeni yıl yazısı için geç, ama inanın özellikle bekledim. Çok korktuk ve çok üzüldük, elbette umudu elden bırakmamak gerek ama yalan yok, korktuk. Korktum.  Beklemek istedim. İlk haftasını geride bırakırken güzel şeyler dilemeyi ve size yeni yılda  merhaba demeye karar verdim.

Her yıl yapılan yılbaşı kutlaması (yapalım mı? Yapmayalım mı?) Kavgalarına bu yıl hiç gerek kalmadı. Kimse bir yerde kutlama yapamadı. Herkes evinde oturdu sessiz ve sakin biraz da ürkek , neredeyse çaktırmadan usulcacık girdi yeni yıla.

Aslında tartışmaya hiç gerek yok, biz Türklerde yılbaşı kutlaması oldukça eski bir gelenek. Türkler tarih sayfalarında yer alamaya başladıklarından beri yeni yılı ve yılbaşını Akçam ağaçlarını süsleyerek,  ateş yakarak ve dans ederek kutlarlar. Bu özel güne ‘’Nardugan Bayramı’’ adı verilmiştir. Hatta farklı Türk topluluklarında farklı isimlerle isimlendirilmiştir. Koyaş  Tuğa, Mardugan, Raştua, Nartavan, Nartugan  gibi bazılarını sayabiliriz.

İnanışlarına göre, her yıl 21-22  Aralık arasında gündüz gece ile savaşır ve sonunda güneş galip gelir. Bu zaferden sonra gelen ilk dolunayda yeni yıl kutlanır. Bu bayram atalarımız için bir, ‘’yeniden doğuş’’ dur.  Bu bayramda herkes yeni kıyafetlerini giyer, yemekler hazırlanır ve aileler bir araya gelerek şölenlerle kutlamalar yapılır.

Türkler yapraklarını dökmeyen akçam ağacını hayat ağacı olarak kabul ederler ve kadim Türk dönemlerinden beri kutlanan bir ‘’Çam Bayramı’’ da vardır. Çok eski çağlardan beri akçam ağacı süslenmesi, tören sırasında ağacın altına hediyeler konulması, dallarına renkli bez parçaları bağlayarak yeni yıl için dileklerde bulunması, Avrupalıların noel ağacı süslemesinde etkisi olduğunun bir kanıtıdır. Hatta günümüzde bazı köylerde ‘’Dilek Ağacı’’ geleneği devam etmektedir.  Yeni yıl kutlamaları ve ağaç süsleme Türklerden Sümerlere, oradan da Anadolu üzerinden Avrupa toplumlarına geçmiştir.

Yeri ve zamanıyken bu bilgileri de sizinle paylaşmak istedim.

Herkese 2021’ sağlık, huzur, mutluluk, bolluk ve bereket getirsin. Sevgiyle ve sağlıkla kalın, hoşça kalın.

Kaynak:Türkçe Tarih

Yorumlar