SAÇ EKİMİ!!!

Kellik nedenleri, belirtileri nelerdir? tedavileri nelerdir?

‘’Sırma saçlım, açık alınlım’’, ‘’kel başa şimşir tarak’’…

Baktım da hiçbir hastalıkla bu kadar alay edilip, şakalar yapılmamış. Aman ne sözler, ben iki tanesini paylaştım. Abartmaya gerek yok.

Bu günkü yazımda, saçlara değinmek istiyorum. Bir yakınımın saç ekimine yardımcı oldum ve yönlendirdim, yaptığımız sohbet ile bu konunun  özellikle erkekler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettim, değinmek istediğim konulardan bir tanesi de saç ve ekim ile ilgiliydi, ben de biraz öne çektim bu konu üzerine yazmayı. Bakalım mı? Saçlar neden dökülürmüş? Neden erkeklerin daha çok dökülürmüş? ve neler yapılabilir?

Erkekler ve kadınlar, doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler. Erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir, ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterebilirler. Kellik tipik olarak saç derisinde aşırı saç kaybına işaret eder. Çeşitli nedenleri vardır, bazen de kalıtsal olarak dökülür.

Kellik nedenleri, belirtileri nelerdir?

Kellik (saç dökülmesi) tedavisi var mıdır? Tüm merak ettiklerinizi derledim.

Saçlar, cildin dış tabakasında saç foliküllerinde üretilen keratin isimli bir proteinden oluşur. Saçlarımız vücudumuzdaki diğer tüm kıllarımız gibi sürekli yenilenir. Saç kıllarımız ortalama 5 ile 7 yılda tamamen yenilenir. Elbette biz bu yenilenmeyi tamamen dökülüp yeniden çıkma olarak gözlemlemeyiz. Her gün biraz dökülür ve yerine yenileri çıkar. Sağlıklı saçlarda biz bu döngüyü hiç fark etmeyiz. Bu düzen şöyledir; Foliküller yeni saç hücreleri ürettikçe, eski hücreler cildin yüzeyinde yılda yaklaşık 15 cm itilir. Görebildiğimiz saç aslında bir ölü keratin hücresi dizisidir.  Ortalama yetişkin bir kişinin başı yaklaşık 100.000 ile 150.000 saça sahiptir. Günde 100 tanesini kaybeder.

Kellik, tıbbi olarak alopesi olarak bilinir. Erkekler ve kadınlar doğal olarak yaşlandıkça saçlarını kaybederler, erkeklerin yaklaşık üçte ikisi keldir ya da 60 yaşına kadar bir kellik örüntüsü gösterir. Ancak diğer saç dökülmesi ani fiziksel veya duygusal stres, doğum, çarpışma diyetleri, bu gibi ilaçlarla tetiklenebilir. Antidepresanlar, lupus ve tiroid hastalıkları gibi otoimmün durumlar. Alopesi areata adı verilen saç dökülmesinin başka bir şekli de saç derisi, sakal, kaş ve kirpikler kel yamalar oluşturur.  Kadın ve erkekler üzerinde etkili bir hastalıktır aslında.


KELLİK BELİRTİLERİ

Eğer saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinde süratle dökülüyorsa, bu kelliğin başlangıcı belirtisi olabilir. İncelen ve zayıflayan saçlar da kellik başlangıcı olarak kabul edilir. Genel olarak, saç dökülmesinde, yerine gelmeyen saç bölümlerinde hafif tüylenmeler gözlenir.

KELLİK NEDENLERİ

Saç dökülmesi, neye sebep olduğuna bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. Sadece kafa derisini veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Bazı saç dökülmesi türleri geçici, diğerleri kalıcıdır.

Erkek Tipi Saç Dökülme

En sık görülen saç kaybı nedenidir. Genetik özellikler ve erkeklik hormonu sebebiyle görülen doğal bir durumdur. Bir hastalık değildir. Çok sayıda uygulanabilecek tedavi edilebileceği gibi saç ekimi yapılarak sorun kökten çözülebilir.

Saç kıran (alopesi Areata)

Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama biçimi kel alanlar vardır. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp olur. Her yaşta görülebilir. Daha çok sinir ve stres sebebiyle oluşan bu vaziyet çocukluk yaşlarında ortaya çıktığında otoimmün yani bağışıklı sistemini ilgilendiren hastalıklarla ilişkili olabilir.Çeşitli topikal ve sistemik tedaviler ve yine psikolojik destekle tedavisi mümkün olan bir dururmdur.

Kansızlık

Başka deyişle Anemi en sık demir eksikliği ile gelişen bir saç dökülme şeklidir. B12 ve folik asit eksikliği nedeniyle oluşan anemilerde de saç dökülmesi görülebilir. Tesbit edilen eksikli tamamlandığında saçlar tekrar çıkar. Dökülme durur.

Tiroid Hastalıkları

Fazla çalışan yani hipertroid ve az çalışan hipotroidi saç kaybına neden olabilir. Troid hastalıkları laboratuar testleri ile araştırılabilir. Hastalığın tedavisi ile saç dökülmesi de düzelir.

Saçlı deriyi tutan hastalıklar

Mantar Hastalıkları ve Likenpilanopilaris denen saçlı deriyi tutan hastalıklar saçlarda dökülmelere yol açabilir.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon hastalıkları:

Saçların dinlenme fazına girip dökülmesine neden olabilir. Kalıcı bir yitik yoktur, hastalık geçince bir süre sonra saçlar eski haline gelir.

Doğum Sonrası:

Gebelik süresi boyunca saçlar büyüme aşamasındadır. Dolayısıyla saçlarda dökülme durur, saçlar gürleşir. Doğum sonrası saçlar dinlenme fazına girer ve bu aşamada saçlarda yoğun bir dökülme görülür. Bu vaziyet doğum sonrası 8 ay ile 1 yıla kadar devam eder. Tamamen organik bir süreçtir tekrar saçlar eski sağlığına kavuşacaktır. Bu dönem destek tedavilerle çok daha sağlıklı atlatılabilir.

Şok diyetler; hızlı kilo vermek, protein

Saçların esas besini proteindir. Özellikle yaz mevsimine girişte hızla kilo verdiren diyetler saç sağlığını olumsuz olarak etkiler ve ciddi saç kayıplarına yol açabilir. Protein açısından yeterli beslenmeyen ya da anormal beslenme alışkanlığına sahip kişilerde de dökülmeler görülebilir.
Beslenme alışkanlıkları değiştirilip protein açısından zengin bir diyet uygulayarak dökülmüş saçları geri kazanabilirsiniz.

İlaçlar

Romatizmal, gut, depresyon, kalp hastalığı, yüksek gerilim için reçete edilen ilaçlar ve yüksek doz A vitamin, sivilce ve sedef tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesi yapabilir.

Kanser Tedavileri

Bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurabilir.  Saçlar deriden çıkınca zayıflar ve kırılır. Bu durum terapiden 1-3 hafta sonra gerçekleşir ve hastalar saçlarının %90 ‘ını kaybeder. Terapiden sonra saçlar yine büyümeye başlar.

Doğum kontrol hapları

Genetik yatkınlıkla beraber doğum kontrol hapı kullanımında saç dökülmesi görülebilir. İlaç kullanımı bırakıldığında dökülme durur.

Trikotillomani (Saç koparma alışkanlığı)

Tamamen ruh sağlığı ile ilgili bir durumdur. Tırnak yeme alışkanlığı gibi bunda da saçlar koparılır. Psikolojik destek tedavisi ile düzelebilir.

KELLİK TEDAVİSİ

Bazı saç dökülmesi tipleri için etkili tedaviler mevcuttur. Saç dökülmesini tersine çevirebilir veya en azından daha fazla incelemeyi yavaşlatabilirsiniz. Düzensiz saç dökülmesi gibi bazı geçici dökülmeler tedavi olmaksızın geri gelebilir. Ancak yukarıda da saydığım birçok sebepten kalıcı saç kaybı olduğunda ve tedavisi mümkün olmadığında başvurulacak en iyi tedavi yöntemi ekmek. Yani Saç ekimi tedavileri.

KELLİĞİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bazı şampuan, serum ve saçları besleyen besin takviyeleri olsa da, çok etkili ve kalıcı sonuçlar olmuyor maalesef. Sadece dökülme ve saç kaybı oluşumunu biraz geciktirebiliyor veya var olan saçların güçlendirmesini sağlıyor. Elbette tercih edebilir ve uzun süre devamlı kullanımda mutlu edebilir. Bir de gerçekten çok etkin bir tedavi var o da saç ekimi. Çok güzel ve mükemmel sonuçlar alınıyor.

SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR?

Saç ektirme operasyonu sanıldığı kadar zor bir operasyon değildir. Kelliğe dirençli olan bölgelerden alınan köklerin, saç kalmayan yerlere taşınması ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Ancak genel olarak ense kökünden saç almak tercih edilir. Bunun sebebi ise, ense köklerinde bulunan saçlar DHT hormonuna karşı duyarsız olduklarından dolayı dökülmezler.

SAÇ EKTİRME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Saç ektirmede önemli olan detaylardan biri ise saç ektirme yöntemleridir. Saç ekim yöntemleri ikiye ayrılır

Her iki teknik de canlı saç kökü naklini sağlar ve genel anestezi gerektirmez. Aralarındaki fark saçın alınma şeklidir. Birinci teknikte iki kulak arasında saç alınan yerde çizgi şeklinde bir iz kalırken, diğer teknik olan FUE (foliküler ünite ekstraksiyonu) yönteminde arka kısımda saç alınan yerde herhangi bir iz kalmamaktadır.

FUT Tekniği-Klasik Şerit Yöntemi

Birincisi, klasik saç ekim tedavisidir. Bu yöntemde ensenin biraz üstünden iki kulak arasından alınan deri mikrogreftler haline getirilir ve mikrogreftler şeritler halinde saçsız alanlara tek tek ekilir. Arka tarafta saç derisi alınan yer ince bir şerit halinde dikilir. İyi bir elde bu yöntemde bile iz kalmayabilir. Yaklaşık tek seansta 5000-6000 civarında saç teli (1400-1700 greft) ekilmektedir. Bu tek seans için oldukça iyidir. Tek seansta bu sayıdan daha fazla saç teli almak doğru değildir. Bir limiti vardır. Dolayısıyla bu konudaki söylemlere dikkat etmek gereklidir. Bu yöntemle aynı kişiye 6 ay ara ile ancak 2 veya 3 seans uygulama yapılabilir. Saçtaki açık alana göre bazen tek seans bile kafi gelebilir. Operasyon 3-4 saat sürmektedir.

FUE (foliküler Ünite Ekstraksiyonu)- Ameliyatsız saç ekimi

FUE yönteminde ise saçlar yine aynı alandan alınır. Yine enseden ve iki kulak arasından alınır. Fakat burada saçın alınma şekli farklıdır. Saçlar ucu 1mm çaplı punch aleti ile alınır. Alınan her 1mm çaplı doku içindeki saç sayısı bir iki veya üç civarında olabilir.

Bu yöntemle saçlar günlük 1000-1500 saç teli alınarak 3-4 günde yapılabileceği gibi. 8-9 saat süren operasyonla işlem tamamlanabilir. Yapılan lokal anestezi, hasta konforunun düşünüldüğü son sistem operasyon odalarında hastalar sıkılmadan bu süreci tek günde tamamlayabiliyorlar. Bu şekilde aynı gün ekilen saçların 3 gün sonraki ilk yıkamaları ve diğer işlemleri de daha sağlıklı takip edilebilmektedir.

Araya bir dip not olarak eklemek isterim ki, bazı hastalarda ihtiyaç olursa, vücudun başka bölgelerinden de kıl alınabilmekte, sakal, göğüs ve kol kılları gibi.

Saç dışında kaş ekimleri de yapılabilmektedir. Şahsi fikrim daha önce çalıştığım ve ekim yapılan klinikte gözlemleme şansım olmuştu, kaş ekimleri maalesef saç ekimleri kadar memnuniyet verici olmuyor. Çok uzuyor kıllar yada yön sorun oluyor. Ancak çok elzem durumlarda yapılabiliyor olması da iyi bir şey.

Ekim kararını vermek için durum hasta ve ekim ekibi arasındaki görüşme ve analizler sonucu en doğru yol ve yöntem birlikte belirlenir.  İşlem sonrası ilk yıkama, saça uygulanan PRP (kendi kanından alınan serumun işlem alanına uygulanarak kıl köklerinin desteklenme işlemi) , sonrası kullanılacak özel bakım ürünleri, şampuanları, besin takviyeleri ile bütün olarak planlanır ve hastaya sunulur.

Ekim yaptırmak isteyen kişilerin, nerede yaptıracakları, işlem aşamalarını, seçtikleri yerleri, çok iyi araştırmalı ve mutlaka referans alarak kendilerini emanet etmelidirler. Bir çok sektörde olduğu gibi maalesef bu sektörde de merdiven altı yerler olabiliyor. Bunun ayrımını yapabileceğiniz en iyi kriter fiyat (piyasanın çok çok altında olması) ve işlemin yapılacağı kliniğe önceden ziyaret ederek ortamı gözlemleyerek yapabilirsiniz. Unutmayın bu işlemler de hastane ve poliklinik ortamlarında, saç ekim ruhsatlarını almış kliniklerde, uzman sağlıkçılar tarafından  yasal olarak yapılabilmektedir.

Sanırım tüm bu bilgiler saç ektirmeyi düşünenlere bir nebzede olsa da aydınlatıcı olmuştur.Beyler ‘’erkekler kel olur’’ canım ne var !!! sözü artık çok geçerli değil. Günümüzde kadınlar kadar erkeklerde her yaşta görünümleriyle kendilerini iyi hissetmek istiyorlar, imkan olduğu sürece neden olmasın?

Elbette konuyla alakalı daha yazacak pek çok şey var. Ancak temelde bilmemiz gerekenler bunlar. Bundan daha fazlası birazda bireylere göre değişen kişisel sorular olacaktır. Sonuçta eğer saçlarınızın kaybından mutsuzsanız, hiç düşünmeye, çekinmeye, korkmaya gerek yok, rahatlıkla gidip yaptırabilirsiniz, son derece acısız olduğunu söyleyebilirim, anestezi sayesinde  ve eve verilen ilaçlar ile çok rahat atlatılan ve hızlı geçen bir iyileşme süreci var ve en güzeli de ameliyatın ertesi günü işinize bile dönebiliyorsunuz. Daha önce de dediğim gibi sadece doğru adresi çok iyi belirlemek gerekli. İşin ehli ve temi , yasal bir yer olmalı. Ön görüşmede zaten tüm bunları tespit edebilirsiniz.

Şimdiden saçlarınızı güle güle kullanın, yeni saçlı hayatınız size mutluluk getirsin diyorum.

Her şeyin gönlünüzce olacağı günler dilerim. Sağlıkla kalın, hoşça kalın.

Yorumlar