KULAKTAN KULAĞA TİCARET!

Kıvanç Tatlıtuğ zarar mı etti?

Başarmak isteyenler için fırsat, istemeyenler için mazeret çoktur.

Neden böyle bir cümle ile başladım yazıma? Hemen anlatıyorum.

Aslına bakarsanız bu köşe yazılarını yazmaya başlarken amacım, güzellik,  estetik ve teknolojileri, bakım ürünleri, özetle güzellik meseleleri  üzerine yıllar içinde edindiğim bilgi ve becerileri sizlerle paylaşmaktı. Birilerine belki bir katkı sağlayabilirim, düşüncesiydi benimkisi. Yazdıkça gördüm ki bu sektör ne kadar da çok gelişmiş. Elleri kolları ta nerelere uzanmış da benim haberim yokmuş. Girift bir yapıya sahip aslında. Yalan yok, bazı bilgileri, farklı sektörlerin bizim sektör ile olan ilintilerini ben de yazarken yeni yeni keşfetmeye başladım. Bu durumun beni mutlu ettiğinin farkına vardım. Yeni şeyler öğrenmek güzel ve heyecanlıdır her zaman. Sizce de öyle değil mi? Bu yüzden de yazılarım planladığım sıralama ve düzen içinde gitmiyor. Biraz olaylar, akışlar, keşifler, yaşananlar ne yazacağım konusunda beni yönlendiriyor. Bu gün olduğu gibi.

Size Net work Marketing sistemlerinden bahsetmek istiyorum.. Nedenine gelince, içinde bulunduğumuz süreçte herkes internetten çok fazla ürün ve hizmet satın almaya başladı. Ünlü markaların internet sitelerinde ve net work sistemlerinde adeta satış patlaması yaşanıyor. En çok satılan ürün listelerinin başında, cilt bakım, kişisel bakım ürünleri ve besin takviyeleri geliyor. İyi  hazırlanmış sunumlar,  influencer(ünlü kişiler)  tanıtımlar sayesinde insanlar kendilerine fayda sağlayacağını düşündüğü ürünleri satın alırken, bazıları da kendi ürünlerini daha uyguna alabilmek için network sistemlerine dahil oluyor. Net work sisteminde, kendi ürünlerini daha indirimli almak, kendi  işini kurarak para kazanabilmek sektörü daha cazip hale getiriyor. Uzun yıllardır bu sektörün içinden biri olarak fark ettim ki bu dönemde sektörde kirlilik artarken, birçok kişi de içinde olduğu işin ne olduğunu tam olarak bilmiyor. Ya da dahil olsa çok başarılı olacakken doğru sandığı yanlış bilgiler yüzünden dahil olmuyor.

Ben de Bu hafta Net Work nedir? Doğru net Work firmasını nasıl ayırt edebiliriz? Doğrudan satış nedir? İkisinin arasında fark var mıdır ? gibi sorulardan yola çıkarak bu iş kolu için bilgi vermek ve farkındalık yaratmak istedim. 

Sözünü ettiğimiz Net Work sistemleri dünyada çok uzun yıllardır var, bu anlamda çok eski köklü firmalar ve bünyesindeki organizasyonlar ile bir çok insana para kazandırmaktadırlar. Elbette her sektörde olduğu gibi bu sektörde de yeterli alt yapıya, iyi ürüne ve doğru bir iş yönetim sistemine sahip olmayan sağlıksız firmalar da maalesef mevcut. Bize düşen her işte olduğu gibi bu işte de iyi araştırma yapıp, doğru firma ve doğru kişileri bularak işe başlamak. Ama hepsinden önce işi iyi anlamaktır.

Doğru firmayı nasıl bulacağız? Doğru cevabı bulmak için  sormamız gereken sorular var!

Doğrudan satış nedir?

Net Work Marketing Nedir?

İkisinin arasındaki fark nedir?

Satılan bir meta(ürün, hizmet) olması şart mıdır?

Kimler Net Work yapabilir?

Ne kadar Sermaye gerekir?

Net work bir ticaret şeklimdir?

İyi bir net work firması nasıl olur?

Doğrudan satış nedir? Bir hizmet ya da ürünün direkt bir kişi tarafından başka bir kişiye satılmasına doğrudan satış denir. Başlangıcı 1900’lü yıllara dayanan bir sistemdir. Özellikle işi olmayan, çalışmayan, kişilerin satış yaparak her sattığı maldan belli bir miktar pirim kazanma esasına dayanan bir sistem. Tercih edilen satıcılar, ev hanımları, genç öğrenciler, emekliler gibi. Aslında Net work sisteminin de başlangıcı ve temelini oluşturan bir çalışma ve iş modelidir. Zamanla gelişip profesyonel satıcılar oluşmuştur. Emlakçılık, sigortacılık, tencere vb ev eşyaları satışı, cilt bakım ve kişisel bakım ürünleri satışı gibi.

Net Work Marketing nedir? Bu bir ticaret şeklidir, herkes yapabilir, özel bir diplomaya gerek yoktur, kişisel olarak tek başınıza satabileceğiniz üründen daha fazlasını satarak daha çok para kazanabilme imkanı sunan bir sistemdir. Net work de de bir ürün ve hizmet vardır ama kişisel satışınızın dışında kuracağınız bir ekip ağıyla iş potansiyelinizi arttırarak tüm ekip ile birlikte daha büyük bir ticaret yaparak birlikte daha çok para kazanılabilen bir sistemdir. Bir nevi  Franchise sistemidir. Yani siz bir markanın yetkili temsilcisi iken bu markanın tanıtımını yaparak başka insanların da marka temsilcisi olmasını sağlayarak, hem onun hem de kendinizin gelirini arttırabiliyorsunuz. Bu ticari sistemin en güzel özelliği, büyük yatırımlar yapmadan, hazır olan sistemden çok büyük paralar kazanabiliyor olmanız. Sıfır risk, güvenilir güçlü bir marka(burada da firmayı doğru seçmiş olmanız gerekiyor) , güvenlikli bir sistem ve sonsuz kazanç imkanı. Bu noktada hemen belirtelim bazı işi iyi bilmeyen kişilerin söylediği gibi, çalışmadan para kazanılan bir sistem değil, birilerini ekleyerek para kazanılan bir sistem değil, bugün dahil olup yarın çok para kazanılacak bir sistem de değil. Dahil olduktan sonra, herhangi bir  işte nasıl çalışıyor emek ve mesai harcıyorsak öyle çalışıp, emek verip mesai harcayarak ticaretinizi büyütüp para kazanabileceğiniz bir sistem.  70 yıldır var olan bir ticaret sistemi. İyi olan net work firmaları, SELDIA (Avrupa doğrudan satış derneği) ve Türkiye’ de DSD  (Türkiye Doğrudan Satış Derneği) bağlıdırlar.

Size biraz da rakamlardan örnek vermek isterim; Net work Marketing iş sisteminin dünya ticaretindeki yeri;

2017 yılında Dünya Ticaretinde 189 Milyar dolar ,

2020 başı itibari ile 200 Milyar dolar,

Bu işlem hacmiyle bilinen bir çok büyük ticaret sistemlerinden daha fazla ticari işlem hacmine sahip bir iş sistemidir. Örnek verecek olursak, Sinema ve müzik sektöründen daha büyük. Düşünün.

Ancak kafamıza kazınmış olan bir ticaret modeli var klasik ticaret, illa çok para yatıracaksın, işyeri açacaksın, çok risk alacaksın ki, çok para kazanasın. Yani,’’ sıfır sermaye ve sıfır risk ile para kazanılmaz’’bu algımızı daha doğrusu ön yargımızı değiştirirsek ve rakamlara bakarsak, günümüzde ve gelecek de en geçerli en güzel yapılabilir bir iş modeli olduğunu fark edebiliriz.

Peki hangi net work firması ile çalışabiliriz?

Ben 42 yıldır sektörde var olan 168 ülkede ticaret yapan , kendini her türlü kanıtlamış bir firmada yapıyorum. Sizler de yapmak istiyorsanız dikkat edeceğiniz noktaları  şöyle sıralayabiliriz;

Seçtiğiniz firma kaç yıldır sektörde? Kaç tane ülkede var? Ürünleri neler? Sürdürülebilir ürünler mi? Ürünlerin kalitesi yeterlimi? Ürünlerin kullanımdan sonra geri dönüşümleri nasıl? Ürünlerin iade garantisi var mı? Ürünlerin kullanılabilmesi için gerekli ve yeterli alınmış yasal belgeleri var mı? Ürünlerin fiyatları makul ve ürünün ederiyle orantılı mı? Bunların dışında; Şirketin mevzuatı nasıl? Genel merkezi var mı? Vergilerini ödüyor mu?  Marketing planı nasıl? Kar payı dağıtımı yüksek mi? Kolay kariyer yapılabiliyor mu? kariyerden düşme oluyor mu?(olmamalı), Satılan bir mal mutlaka olmalı. Sadece para koyarak, ya da ederinin çok üstünde tek bir ürün satarak (bunlar piramit sistem oluyor net work değil) yapılan bir ticaret olmamalı.

Net work marketing de işleyen iki temel sistem var. Bu sistemler;

Unilevel sistem; kişiler bireysel performansıyla kazanç sağlarken alt ekibini de sınırsızca büyütebilir.  Ne kadar çok büyütürse, o kadar çok para kazanabilir.

Binary Sistem; Bu ticaret şekli ikili kol sistemine dayanır, yani alt ekip olarak sadece iki kişi ekleyebilirsiniz, bu sistemde iki kol da çok dengeli gitmek zorunda, eğer dengeli gitmez ise zayıf olan yani az ciro yapan taraftan sadece para kazanabilirsiniz. Bu büyümesi zor ve kazanç modeli adil olmayan bir sistem. Ben Unilevel sistemi tavsiye ediyorum.

Net Work Marketing hakkında daha söylenebilecek çok şey olmakla beraber, bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken en önemli noktalara  değindiğimi düşünüyorum. Bunun gibi bir sistemle karşılaştığınızda elinizin tersiyle itmek, yargıyla yaklaşmak yerine, bilgili olarak dinlemenizi , anlamaya çalışmanızı ve sonra değerlendirmenizi  öneririm . Çünkü bu sizin için bir fırsat olabilir. Son olarak da bu ticaretin bu kadar büyük ve güçlü olmasının, yayılmasının, tutulmasının, kazandırmasının en önemli , ama en basit sırrını açıklayayım. Çok basit sadece TAVSİYE.

WORLD OF WOUTH MARKETİNG (WOMM). KULAKTAN KULAĞA MARKETİNG.

Dünyadaki en güçlü reklam modeli nedir dersek cevap, Tavsiye. Hepimiz yapıyoruz. Satın aldığımız, beğendiğimiz, fayda gördüğümüz, kullanışlı bulduğumuz her şeyi tavsiye ediyoruz. Kasabımızı, kuaförümüzü, telefonumuzu, spora gittiğimiz salonu, çocuğumuza ders aldırdığımız öğretmeni, arabamızı, kullandığımız kremleri, kullandığımız ev temizlik ürünlerini, hatta bizim toplumumuza mahsus, bize iyi gelen kalp ilacını, tansiyon ilacını bile tavsiye ediyoruz. Bu yüzden Dünya’nın en güçlü reklam modeli, diğer reklam yöntemlerine oranla %91 başarılı. Elbette bu işin bir de olumsuz tarafı var, mesela 5 kişinin beğenmediği bir ürün veya hizmet tam 500 kişi kaybettiriyor, yani seçeceğimiz sistemde satacağımız, tavsiye edeceğimiz ürünün mutlaka çok kaliteli ve yararlı olması gerekiyor.

Sonuç olarak, tüm bunları değerlendirdiğimizde , sorularımıza olumlu cevap bulduğumuz firmada  bu ticaret şeklini seçerek çalışabiliriz. Üstelik bu sistemlerde çalışma gün sayısını ve çalışma saatlerini kendimiz belirleyebiliriz. Tam zamanlı yapabilir ya da boş vakitlerimizde yarı zamanlı yapabiliriz.

Gelelim baştaki soruma, Kıvanç Tatlıtuğ zarar mı etti? Bence evet. Nasıl mı?  Hepimizin tanıdığı, çok sevdiğimiz, ülkemizin en yakışıklı ve başarılı oyuncularından  Kıvanç Tatlıtuğ, aslında net work yapıyor. Ama farkında değil. Şöyle ki?  Bir markanın kıyafetlerinin tanıtımını yapıyor? Reklam yapıyor, tv için hazırlanmış tanıtımlar, afişler, dergilerdeki reklamlar vb. elbette ürünün satışını çokça arttırıyordur. Bu reklamlarda oynamak için tabi ki ciddi bir para almıştır. Peki bol sıfırlı bir çek yerine, tanıtımını yaptığı markanın  her satışından bir miktar pirim alsaydı, tüm satışlardan tüm ürünlerden tek tek her mağazadan ve her satılan parçadan, ve ömür boyu alsaydı, hatta bu hakkı miras bırakabilseydi mirasçılarına? Ne olurdu? İnanın reklam için aldığı o çek bu gelirin yanında devede kulak olurdu. Bu yüzden bana göre zarar etti. (Bu arada bu sistemde bazı net work firmalarında tüm gelir ve kariyerinizi kanuni ya da belirleyeceğiniz kişiye miras bırakabiliyorsunuz).

Evet, hepimiz bir Kıvanç Tatlıtuğ değiliz maalesf, insanlar üzerinde o kadar güçlü ve hızlı etkili olamayız. Ama çalışırsak bizde kendi çapımızca bu ticaret sistemine dahil olup kendi net work ağımızı kurup kendi işimizden çok para kazanabiliriz. Neden olmasın?

Sağlıkla ve sevgiyle kalın hoşça kalın.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar