YÜZÜNÜZE DOLGU YAPTIRDINIZ MI?

YAPTIRMAK İSTER MİSİNİZ?

YAPTIRMAYI İSTEYİP DE KORKTUĞUNUZ OLDU MU?

 Bu sorulara verdiğiniz cevap ne olursa olsun  hepsi doğru. İlk önce bu konuda anlaşalım. Estetik uygulamaları  günümüzde çok kolay uygulanabilir hale geldi. Hepinizin de bildiği gibi önceden çok acılı ve zahmetli işlemlerdi.  Bu uygulamaların içinde en popüler olanı elbette dolgu. Bu basit ama çok etkili yöntem hakkında biraz daha bilgi sahibi olmakta fayda var. 

Ciltte yaşa bağlı olarak önce ince çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar oluşuyor. Yüz dolguları bu sorunların hızla ortadan kaldırılması, ayrıca yüze şekil ve hacim vermesi amacıyla uygulanıyor. Cilt altında eriyebilen dolgular, tercihe göre geçici veya yarı kalıcı çözümler üretiyor.

Kişinin ihtiyacına ve tercihine göre doktor ile birlikte karar verilerek enjektör ile cilt altına uygulanıyor.  Dolgular kırışıklık hattı boyunca uygulanabileceği gibi, şekil veya hacim verilmek istenen bölgelere de enjekte edilebilmektedir.

Yaşa bağlı cilt problemlerinin temelinde, ciltteki  doku ve hacim kaybı yatıyor. Dolgu ise bu kayıpların yerini doldurarak fayda sağlıyor. Buna göre kırışık ve çizgilerin altını destekleyen yüz dolguları, sarkmaların toparlanmasında da etkili oluyor.  Zamanla geliştirilen dolguları ilk yapıldıkları zamanlara göre oldukça ilerleme kaydettiler ve çok geliştirildiler. Artık dolgu işlemleri hacim verme ve kırışıklıkları açmanın yanı sıra kolejen üretimini de desteklediğinden etkisi geçtikten sonra cildin eskiye göre daha genç ve dinç kalmasını sağlayabiliyor.  Ayrıca dolgu yüzün daha belirgin bir kontüre sahip olması amacıyla da yapılabiliyor.

Dolgu Nerelere yapılıyor ? Sıralama yapmak istersek;

. Elmacık kemiği dolgusu (yüz hatlarını belirginleştirmek için).

.  Nazolabial  dolgu (burun  kenarlarından başlayarak ağız kenarlarına uzanan çizgileri yok eder.

. Gözaltı dolgusu (göz altı çukurlarını doldurur ve koyu renk halkaların görünümünü düzeltir)

. Jawline dolgusu (yüz hatlarını keskinleştirmek amacıyla çene hattına uygulanır.)

. Dudak Dolgusu (Daha dolgun dudaklara sahip olunmasını sağlarken bazen de mevcut asimetrileri

düzeltir.)

. Kaş arası dolgusu (İki kaşın arasındaki çizginin yok edilmesini sağlar.)

. Burun Dolgusu (burundaki şekil bozukluklarını ve düşüklüğü düzeltir.)

Yüz dolgusu; bu bölgelere ek olarak, kaz ayağı ve alın gibi ihtiyaç duyulan her bölgede kullanılıyor.

Ayrıca dolgular yüz dışında vücudun her bölgesinde çeşitli amaçlar için uygulanabilmektedir. (kalça, göğüs gibi.)

Dolgu Çeşitleri nelerdir?

Hyalüronik Asit (HA): Geçici dolgu olmasına rağmen en çok tercih edilen dolgu çeşididir. FDA onaylı ve hayvansal olmayan bu ürün güvenilir ve doğal olmasının yanı sıra cilde nem ve elastikiyet sağlıyor. Konsantrasyon dozajına göre 4 ay ile 1.5 yıl kalıcılığı sürüyor.

Polikaprolakton: Yarı kalıcı olma özelliği taşıyor. Vücudun doğal  reaksiyonunu kullanarak kolajen üretimini tetikliyor. Uygulama yoğunluğuna göre 1 ile 4 yıl boyunca kalıcı oluyor.

Kalsiyum Hidroksiapatit (CaHA): Yarı kalıcı dolgular arasında yer alıyor. İçerisinde mikrotanecikler ve jel  barındırıyor. Kalsiyum ve fosfat içeriğinden cilde tamamen uyumlu olan bu dolgu , tek uygulama ile dahi daha uzun süre kalıcılık sağlıyor. Etkisi ortalama 1,5 yıl süren bu işlem, tekrarlandığında daha uzun süre kalıyor.

Polilaktik Asit: Yarı kalıcı dolgulardan bir diğerini oluşturuyor. Mimikleri dondurmadan ya da sınırlandırmadan vücudun kolajen  üretimini canlandırıyor. Cilt düzleştirici mikropartiküller barındıran bu dolgu ; kademeli tedavi gerektirerek, ortalama 3 uygulamada 2 yıldan daha fazla kalıyor.

Dolgu Yan Etkileri veya Zararları

Dolgu zararları az olmasından dolayı en çok tercih edilen medikal yöntemlerden biri. Dolgu yaptıranlar, işlemden hemen sonra aynı gün hayatlarına dönebilir ve çalışabilirler. Uygulamadan hemen sonra hafif kızarıklık ve morluklar oluşabilir ancak hiçbirisi kalıcı değildir.  Biraz ödem de oluşabilir.

İşlem; 15-20 dakika süren bu işlem, türüne göre maksimum 2-3 haftada doğal ve genç bir görünüm sağlıyor.

İşlemden önce uygulamayı yapacak olan doktor ile uygulama yapılacak noktalar belirlenir. Sağlık geçmişiniz ve alerjileriniz vb. konularda doktorunuz ile konuşarak hazırlık yapılır. İşlemin hemen öncesinde 1 hafta kan sulandırıcı ve yeşil çay içmemek daha sağlıklı olacaktır. Zaten işlemi yapacak hekim bu konularda sizi bilgilendirecektir.

Tüm bunların dışında, hazır dolguların dışında kişinin vücudundan alınan yağ , bazı işlemlerden geçirilerek tekrar vücuda enjekte hale getirilip, kişinin kendi vücudundan elde edilen ürün ile ihtiyacı olan bölgelere enjekte edilir. Bu dolgular kişinin kendi vücudundan alındığı için kendisine son derece uyumlu olurken, daha uzun süre kalması ve sonunda ne kadar zaman geçerse geçsin, %40 oranında kalıcılık gösterir.

Son dönemlerde birçok firmanın ürettiği, HA içeren ancak klasik dolgular gibi çapraz bağlı olmayıp serbest HA içerik ve bazı maddeler eklenerek hazırlanmış, yüzün lokal bir bölgesi değil de tüm yüze uygulanan ürün çeşitleri de bulunmaktadır.  Bunlar genellikle yüzün çeşitli noktalarından girilerek tüm yüze uygulanır, yüzün genelinde bir dolgunluk ve canlılık sağlarken içerisindeki maddelere göre cildin rengini düzenleyen, yoğun nemlendiren cildin daha sıkı ve ışıltılı olmasını sağlayan yeni nesil dolgu çeşitleri de son dönemlerde sıkça hekimler ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.  Bu uygulamalar genellikle 2 yada 3 seanslık  3 hafta ya da 1 aylık periyot ile kademeli yapılmaktadır.  Örneğin HA nın yanı sıra içerisinde süksinik asit içeren ya da trehaloz molekülü içeren gibi farklı ürünler de mevcuttur.

Bazı anti-aging, akne ve leke uygulamaları için kullanılan teknolojiler ile dolgu işlemleri birlikte kombin edilebilir, bu işlemler, hi-fu, altın iğne, radyo frekans gibi, işlem sıralamasında dolgu tüm işlemler bittikten sonra en son uygulanmalıdır. Çünkü saydığımız işlemler dolguyu eritebilir. Zaten işlemlerinizi hekiminiz en doğru sıra ile size uyglayacaktır.

Dolgu ihtiyacı olan kadın, erkek herkesin yaptırabileceği bir işlem olup, sağlıklı ve hijyenik ortamda yetkili hekimler tarafından uygulanması gereken enjeksiyon yöntemiyle yapılan medikal estetik uygulamasıdır. Herhangi bir yerde ve herhangi bir kişi tarafından yapılamaz.

Bunun dışında uyarmak istediğim çok önemli bir nokta daha var o da kaçak ve merdiven altı ürünler. Size uygulanan dolgunun mutlaka kutusunu görün. Her dolgunun kutu içinde iki adet barkot etiketi vardır, barkotun biri size işlemin yapıldığı klinikte bulanan hasta dosyanıza yapıştırılır, diğerini de size vermeleri gerekir. Verilmez  ise isteyebilirsiniz.  Doğru dolgu markasını  kontrol edebileceğiniz diğer bir mekanizma, uygulamanın fiyatıdır. Normal fiyatın çok çok altında yapılan bu tarz işlemlerin çok sağlıklı olduğu düşünülemez. Resmi olarak üretilen ve satılan dolgu fiyatları yüksektir, bu işlemler maliyetleri yüksek olan işlemler olup söz konusu sağlık olunca işlem planı yaparken bu önemli ayrıntıyı da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Bu gün de dolguyu anlattım. Bakalım bir dahakine nelerden bahsedeceğim? Sağlıkla kalın , hoşça kalın.

 

Yorumlar