14.MART TIP BAYRAMI

BAŞTA DOKTORLARIMIZ OLMAK ÜZERE,

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÜNÜ KUTLU OLSUN!

‘’Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!’’ Mustafa Kemal Atatürk

Günümüzde birçok meslek, ilişki ve konu hakkında özel günler belirleniyor. Kimi zaman mağdur durumdakiler için dikkat çekerken, kimi zamanda sevgi gösterilerinin şöleni yapılıyor. Tıp bayramı her yıl 14 Mart’da kutlanıyor. Bu günün anlam ve önemi ise hayatımızı  ellerine emanet ettiğimiz, sağlık alanında çalışanların, hizmet sorunlarına dikkat çekmek. Özellikle içinde bulunduğumuz ve neredeyse 2. Yılını dolduracak olan pandemi sürecinde kaybettiğimiz başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına her şeyden önce gönül borcumuz var. Vefa borcumuz var. Bir de geldiğimiz yüzyıla, teknik ve teknolojiye bakarsak, toplumsal olarak ulaşılan bilgi ve bilinç gelişimine bakarsak hatta artık iki tık ile parmaklarımızın ucundaki Dünya’yı şöyle bir incelersek, hala Doktorlara ve sağlık çalışanlarına saldırı, şiddet, dayak ve yaralama yapılıyorsa bizim daha sık sağlık çalışanlarını anma ve anlama günü yapmamız gerektiğini düşünüyorum.

İlk önce kendi adıma söylemek istiyorum ki, hepinizden Allah razı olsun, 55 yaşındayım, Allaha şükür daha çok önemli bir hastalığım, hayatımı tehdit eden bir rahatsızlığım olmadı, ancak, illaki çok hastalandım , çocuklarım ve yakın çevrem için birçok kez doktorlara herkes gibi başvurdum. Hastalıklarda psikoloji çok önemlidir, ben doktora muayene olduğum anda %50 iyileşiyorum. Bu gerçek. Bu yüzden hepinize teşekkür ve şükranlarımı sunuyor ve gününüzü içtenlikle kutluyorum. Mesleğini icra ederken görevi başında yaşamını yitiren tüm çalışanlara rahmet diliyor ve ailelerine sabır diliyorum. Sanırım en hüzünlü yaşanacak Tıp bayramlarından birine şahit olacağız. Pandemi döneminde yitirdiğimiz değerli Doktor ve sağlık çalışanlarını düşünürsek. 

Peki tıp bayramı nasıl ortaya çıkmıştır?

14.Mart.1827’de II.Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk Cerrahhanenin , Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda  Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de Modern Tıp eğitiminin başladığı gün ve okulun kuruluş günü olarak kabul edilir, bu nedenle okulun kuruluş günü ‘’Tıp bayramı’’ olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama 14.Mart,1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da kutlanmıştır. O gün tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto etmek için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının Yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında tıp bayramı 12.Mayıs günü kutlanmıştır. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darrüşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp bayramı yapıldı.  Ancak, zamanla bu uygulamadan vazgeçilip tekrar 12. Mart günü kutlanmaya devam edildi.

Dünyada benzer kutlamalar farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örnek; Amerika’da genel anestezinin ameliyatlarda ilk defa kullanıldığı gün 30.Mart 1842 yıldönüm olarak kutlanmakta.

Son olarak içinde bulunduğumuz pandemi sürecinin biran önce bitmesini, Sağlık çalışanlarının ve bizlerin sağlıklı günlerde rutin hastalıklarımızda, karşılıklı olarak korkmadan ve güvenle bir araya gelebileceğimiz günlerin, çabuk gelmesini dileyerek. Kutsal mesleğinizde, sağlıkla, güvenle ve keyifle çalışacağınız günlere kavuşmanızı dilerken, hepinizi saygıyla selamlıyor, teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız.

DİLEK ELMAS

Yorumlar