MÜKEMMEL FZİK III

Herkese selam, mükemmel fizik II den sonra , Mükemmel fizik III’ü  sonunda yazabildim. Mükemmel fizik serisini bu yazıyla bitireceğim. Elbette zaman zaman gene kilo kontrol, bölgesel incelme süper mükemmel bedenlerden bahsedeceğim. Aslında ben MÜKEMMEL kelimesinden pek hoşlanmam. Mükemmele yakın olabilir, ama hiçbir şey tam olarak mükemmel olamaz öğle değil mi? Çünkü; daha bir mükemmeli olabilir. Zaten insanlar yaratılıştan mükemmeller.  Düşünsenize her şey düşünülmüş, hatta şuan bilgimiz olmadığı, keşfedilmediği için bilmediğimiz ve farkında olmadığımız ne gizli muhteşemlikleri barındırıyor bedenimiz belkide, bildiğimiz kadarı ile de malum olağanüstü. Tüm organlar, sistemler, enzimler, damarlar ve birçok şey ince ince düşünülüp yaratılmış. Bu yüzden  sağlığınızı korumak ve konforlu yaşamaya çalışmak en büyük hedefiniz olmalı.  Sonrasında ise sahip olunan bedeni kabul edip kendi sınırları içinde kendi mükemmelliğine ulaştırmak ve bu şekilde sağlığını korumak en ideal olanı. Yani demem o ki, size dayatılan bir şekle benzemeye çalışmak için kendinizi paralamayın. Buna hiç gerek yok. Güzel görünmenin sırrı şudur. Vücudunuzun  güzel taraflarını  öne çıkarmak, daha az güzel olan tarafları olabildiğince geri çekmektir. Bu da çok zor değil. Aynanın karşısında bu noktaları belirleyebilirsiniz. Bir de sağlıklı kiloda olmak çok önemli. Bununla ilgili olarak; Mükemmel fizik II ‘nin sonunda bahsetmiştim, bir dahaki yazımda yazacağım diye, onlardan da bahsetmek istiyorum.  Grelin ve Leptin.

GRELİN VE LEPTİN

Açlığa karşı doyumun büyük mücadelesinde birbirine karşı olan iki hormon. Bu hormonlar hakkında mutlaka bilmemiz gereken şey ise; vücudunuzda leptin düzeyi yüksek olduğunda, kendinizi doymuş hisseder ve pek fazla yeme isteği duymazsınız. Grelin düzeyi yüksek olduğunda, vücudunuz kilere acil mesajlar gönderir: Açım . Yemek gönder hemen. Bilmeniz gerek şu ki, bu hormonları idare eden bir nodül, düğme yoktur, endokrinolog olmanıza da gerek yoktur, bu hormon düzeylerini ayarlamak sizin elinizde bunu da seçtiğiniz yemeklerle yaparsınız. İyi haber. Bu mücadelede, leptin uzun vadeli çalışır. Bu nedenle eğer leptin düzeylerini yükseltebilirseniz bu tatmini zaman içinde koruyabilir ve kontrol altında tutabilirsiniz. Yürüyüş ve egzersizler leptini arttırmanın en etkili yollarındandır. Ancak düzenli ve sürekli  yapılmalıdır. Grelin kısa vadeli çalışır. Vücudunuz kendisini aç hissettiğinde hızla yükselir ve karın tok olduğunda ya da 70 kalori sağlıklı yağ (mesela 6 adet ceviz gibi), bağırsak duvarına çarptığında (ağızdan aşağı inildiğinde bağırsak mideden hemen sonra gelir)ya da şeker beyne ulaştığında düşer. Yani sonuçta leptinin grelini alt etmesi durumunda karşı cinsin çocuğunun annesi ya da babası olacak kadar sağlıklı bulmasını sağlayacak görünüme sahip olabilirsiniz.

Aslında toparlayacak olursak, bazı çok özel durumlar, hastalıklar, ilaç kullanımları vb.  hariç olmak üzere yapılacak şey çok basit.

Adını ne koyarsanız koyun, sağlıklı beslenme, bu diyeti, şu diyeti vb. diyeti  hiç fark etmez. Sağlıklı bir kişiyseniz, yaşam şeklinize ve bedeninize uygun bir egzersiz ve yürüyüş programı ile beraber, sağlıklı besinler seçerek, yulaf, kepek, bol sebze, protein, bol su , bir de bunları lezzetli tariflerle hazırlarsanız her şey yoluna girecek ve kendi mükemmel fiziğinize kavuşacaksınız.

Ancak çok önemli bir noktaya işaret etmek istiyorum; Günümüz koşullarında çalışma şartlarımız ve zaman problemimizden dolayı, her zaman sağlıklı besinler hazırlayamayabiliyoruz, istemesek de sağlıksız gıdalar tüketmek zorunda kalıyoruz. Bazen de canımız çekiyor. Bir de içtiğimiz ilaçlar var. Bunlarda bizim özellikle bağırsak sağlığımızı etkiliyor ve faydalı probiyotiklerimizi ve prebiyotiklerimizi yok ederek bağırsak florasını bozuyor, geçirgen bağırsak sendromuna neden oluyor, sağlıksız bağırsaklarımızdan tüm organlarımız etkileniyor  ve hastalanıyor. Bunu  engellemenin yolu doğru beslenmeden geçse de yukarıda saydığım durumlarda dışarıdan desteklemek gerekiyor. Böylece bir sonraki yazımı da belirlemiş olduk.

Besin ve gıda takviyeleri. Nelerdir? Sağlıklı mıdır? Kullanmalı mıyız?

Bu konular da aslında çok geniş ve derin. Ama değinmeye değer buluyorum. Özellikle pandemi döneminde bağışıklığı da güçlendirmenin yolu takviyelerden geçtiği için artan talep karşısında birden marka ve çeşit patlaması yaşandı. Merdiven altı üretilen ürünler çokça arttı, daha önceki yazılarımın birinde biraz bahsetmiştim. Şimdi daha derinden araştırma yapıp sizin için özel bir yazı hazırlayacağım.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın. Pandemisiz günler pek yakında. Sıranız gelince aşınızı olun. Maske, mesafe, hijyen konusunda özen gösterin. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın lütfen. Unutmayın. Başkalarının bize yasak koymasına gerek yok, kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için, kendi yasaklarımızı ve sınırlarımızı kendimiz koyabiliriz.

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere.

 

 

 

 

Yorumlar