YENİ YILA ÖZEL YILBAŞI MENÜLERİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını döneminde evde kalabalık dost meclisleri kurulamayacağının farkına varalım. Ama bu bizim çekirdek ailemiz ile özel ve keyifli birkaç saat geçirmemize engel değil. 31 Aralık gecesi evlerde kurulacak ihtişamlı sofralar yılbaşı ruhunu yine yansıtacak. Aileleri bir araya getiren yemek ritüelleri yeni yıl akşamını güzelleştirecek. Peki sizin yılbaşı menünüz ne? Sizi yormadan kolay ve pratik yemek tarifleri verilmeye başlandı. Siz hangisini seçeceksiniz?

Hanımların özellikle yemek defterlerinde yer eden lezzetlere, şu adreslere tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz. Nefis yemek tarifleri, lezzet, idil yazar, refikanın mutfağı, ardanın mutfağı gibi popüleritesi yüksek siteler, youtube hesaplarında denenmiş ve başarılı birçok yemek tarifine sahip bulunuyor. Yemek tarifleri içeren siteleri ziyaret edenlerin sayısı son zamanlarda yüzde 139 artmış durumda diye duydum. Nasıl olmaz bir ara herkes evde poğaça, börek ve ekmek yapımına başlamıştı. Bir de tabii parmağını şıklatarak yemeğe ulaşmak isteyenler var. Onlar için yemeksepeti, getiryemek, tıklagelsin, yettim gibi alternatifler de var.

Yine de evde kendi hazırlayacağınız sofralar bu pandemi döneminde kafanızı dağıtmaya yetecektir. Zaten yılbaşı haftası tam kapanma olacak gibi görünüyor. O zaman pamuk eller mutfağa diyoruz.

İlk akla gelen menülerin başında şöyle nar gibi kızarmış soslu dumanı üstünde hindi ve iç pilav yer alıyor. Türkiye topraklarında menüden yaprak sarmasını kaldırmamızın imkanı yok. Bunu aklınıza bile getirmeyin. O sarmalar omuzlar kopana kadar sarılacak. Ya Amerikan salatası veya nam-ı diğer rus salatası olmazsa olmazımız. Kim yoğurt ve mayoneze katılan renkli sebzeleri sevmez ki?

Az çok akıllarda menü oluşuyor. Bolca keyifli ve lezzetli mezeler yapacağız. Masamızı humus, şakşuka, patates kızartmaları ve taratorlar kaplayacak. Bu sene covid-19 enfeksiyonunu önlemek adına alınan bütün vitaminleri o gün perçinlemek isteyenlere ise önerim, sağlıklı sofralarını fırın ve buğulama yemekler ile donatmaları olacak. Ama bir günlüğüne biraz kaçamak yapmanın da kimseye zararı yok.

İşte size harika yılbaşı menüleri!

Menülere geçmeden önce yılbaşı sofranızda olması şart olanları sıralayalım. Meyve, çekirdek, çay, kahve, soda, çikolata…şimdi listeler!

Bal kabağı çorbası, fırında soslu tavuk ya da hindi, iç pilav, zeytinyağlı yaprak sarma, kereviz salatası, düşes patates, kapanışı şu ara popüleritesi artan marlenka ile yapabilirsiniz.

Başlangıç ve meze sevenler, ufak tabaklara damak çatlatan lezzetler ile masalarını süsleyebilir. Açılış için sıcacık bir mercimek ya da tarhana çorbası gelir. Akabinde çiğ köfte, haydari, patlıcan ezme, domates ezme, içli köfte, mini fındık lahmacun, acuka, çerez, babaganuşu az miktarda masaya serpiştirirsiniz. Yanında yufka ile sardığınız mini börekleriniz ile geç saatlere kadar yemek keyfinizi uzatabilirsiniz. Tatlı olarak ise fıstıklı kadayıf dolması ya da şerbetli bir revani geceyi taçlandıracaktır.

Et sevenler için yumuşacık bonfile dilimleri yanında elegant duruşa sahip kestaneli bir pilav yapabilirsiniz. İştah açan rengiyle pancarı kavurarak yoğurtlayabilir, buharda pişmiş kış sebzeleri, portakallı kereviz, fava, barbunya gibi zeytinyağlılar ile yılbaşı menünüzü destekleyebilirsiniz. Damakta kalan son lezzet tatlı olarak ise şu an tam mevsimi olan bal kabağını tahin ve ceviz ile buluşturabilirsiniz.

 

 

 

Yorumlar