KRİSTAL BEYAZININ AYDINLATTIĞI ŞEHİR ARDAHAN

Bendeniz malesef ülkemin birçok ilini vakit, iş ve bütçe nedeniyle tanıyamamış biri olarak öncelikle mahçubiyetimi bildirmek isterim. Akabinde hem kar kalınlığı hem de soğuğu nedeniyle heyecanlandığım Ardahan ziyaretimden bahsetmek istiyorum.  Kars havalimanına varış sonrası süren 1 saatlik yolculuk ve bembeyaz bir örtüyle bizi karşılayan “Serhat Şehir” diye adlandıran Ardahan, tam bir doğa harikası. Nem oranının çok düşük olmasından ötürü yağan kar buzlanmayıp, yağdığı andaki kristalize formunu çok uzun süre muhafaza ettiğinden bu özelliği ile burada kar bir başka güzel…

Ülkem diye demiyorum oldukça beğenir ve her köşesiyle gururlanırım. Bir de üzerine uzman ve bu işe gönül vermiş tarihçilerimizden dinledikçe insanına da hayran kalırım. Ardahan’a gittiğim gün itibariyle kurtuluşunun 100.yıl dönümüne denk gelmenin tüm imkanlarını yaşama olanağı buldum. Zaman tünelinde adım adım yürürken aldığım tüm bilgiler ışığım oldu. Yaşanmışlıkları bilmediğim için üzülürken artık bilmenin huzurunu yaşıyorum. Ardahan tarihi için önemli kelimesi yetmiyor.

İZ BIRAKANLAR…

Ardahan’da tarihi kongre binasında Sn. Ardahan Valisi Hüseyin Öner’in muazzam misafirperverliği, gerçekten unutulmaz anlar yaşattı. Ardahan İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi. Tarih Bölümü. Prof. Dr. Makbule Sarıkaya’nın da eşlik etmesi ile tarihe ışık tutuldu. Hocamızın editörlüğünü gerçekleştirdiği “Ardahan Kongreleri” kitabı eşliğinde de bilgilendirildik. Böyle kıymetli bir kitap varken okumanızı öneririm. Daha birçok değerli kişi ve anı buraya sığmayacak izler bıraktı.

BU MANZARA İÇİN EKSİ 30 DERECEYE BİLE DAYANILIR!

Yine Ardahan’da bir kayak oteli olan Yalnız Çam’ın yanında yer alan telesiyeje binmek isteyenlere bir önerim olacak. Sıkı giyinin. Siz eksi 22 ben eksi 30 diyeyim. 3 tayt 2 mont 2 kazak ile tepede donmamak için elinizden geleni yapsanız bile üşümek kaçınılmaz. Ama şu bilgiyi de vermeden edemeyeceğim ki o manzara sadece kartpostallarda yer alır. Hani derler ya bu manzaraya değer, bu etkinlik bu sözü hakediyor.

KUŞBURNU, PEKMEZ, PEYNİR ARDAHAN’DAN

Ardahan’a gelinir de peynir alınmaz mı? Bizim en sevdiğimiz aktivitemiz gittiğimiz yerde meşhur bir yiyecek varsa onun en iyisini bulmak ve itinayla seçerek almaktır. Bu furyaya katılmak isteyenler için şehrin ileri gelenlerinin de alışveriş yaptığı Yanatlı Süt Ürünleri’ne uğrayın derim. Kapıdan girişte Neşe hanım ve Seyit beyin güler yüzü sizi karşılayacak. Artık zaman online ve kargo zamanı o yüzden taşıma ve ulaşım konusunda derdiniz yok. Eski kaşardan bala, kuşburnu marmelatından pestile, fıstık kadar büyük ve lezzetli posof fasulyesinden göbek kaşara ve dut pekmezine kadar ne kadar organik ürün var ise hepsi burada mevcut. Sokaklarda satılan deri ve kürklü şapkalar, hac malzemeleri, iran tabakları, Sarıkamış destanı kitapları, magnet ve kupalarda size anı kalacak.

ARDAHAN’DA DAMAL BEBEK

Ardahan şehir merkezinde ise bir de bebek evine mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum. Dünyada bilinen ve ödüllü Damal Bebek, ona dikilen özel kıyafetleri ile göz dolduruyor. Kadınların giydirdiği o muhteşem bebekler bazen o kadar hızlı satılıyor ki bir gün önceden sipariş vermeniz gerekiyor.

 


  

 

 

 

 

Yorumlar