TAŞ PLAK

Onlu yaşlarımı sürerken yaz tatillerinde Aydın’a, merhum babaannemin iki oğlu ve bir kızıyla yaşamını sürdürdüğü Aydın’daki eve giderdim. Pikap vardı evde ve onlarca plak. Büyücek bir salona açılan dört odadan birinde, misafir odasında dururdu. Merhum amcamın rakı sofrası kuruldu mu; tatlı tatlı okşardı kulakları notalar dolu zenginlik. Halamın mandolini ve gitarı da aynı odanın zarif eşyalarıydı. Müzik sevdamın o dönemlerde başladığını sanıyorum.. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Zeki Müren dinleyen ve zevk alan on bilemediniz onbir yaşında bir çocuk!.

İsteyene müzik ve sanatın diğer dallarına ve dahi bilgiye kolayca ulaşabileceği bir çağdayız; dijital çağda!.

De; tüm bu dijital kolaylıklar arasında yaşarken aklımda hanidir bir pikap almak hayali vardı.. ‘ Hayal ‘ sözcüğünü bilinçli kullandım; mütevazinin de altında emekli maaşım çok şeyi hayal sınırlarının da ötesine taşımış durumda.. 

Dün taksitle edindiğim pikabım geldi. Üç de plak siparişi verdiydim; onlar da geldi. Biri  ‘ Centennial Records. 100 Years ‘ etiketli ve açıklamalı taş plak kayıtlarından oluşmakta.. Kurdum cihazı, koydum plağı, aldım rakımı dinliyorum. Dinle işte! Karışma etliye, sütlüye! Olmaz ki; plağın okunacak yerlerinin röntgenini çektim. Kötü huyum okumak!.

A Yüzü Neyzen Tevfik’in  ‘ Hüseyni Ney Taksimi ‘ yle başlıyor.. Bu garibi izleyen ve okuyan dostlarım bilirler; illa pay çıkarırım!. Merhum Neyzen de İzmir Atatürk Lisesi’nin sıralarından geçmiştir.

Hafız Sami’nin muhteşem sesiyle ‘ Derdime Vakıf Değil Canan ‘ eserinden güm diye Aleko Bacanos’un  Segah Taksimi’ne tosluyoruz.. Sülale boyu sanatçı Bacanos Ailesi’ni saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Kemençe ki dile geliyor ellerinde!.

Aleko’yu Hafız Cemal’in icra ettiği ‘ Feryat ‘ eseri izliyor. Hafız hakkında maalesef dijital dünyada da pek fazla bilgi yok..

Notalar arasında keyf ederken Kanuni Artaki Efendi’nin  Şehnaz Taksim’i çalınıyor kulaklarıma. 1885 senesinde Selanik’te dünyaya merhaba diyen, tıp tahsili için geldiği İstanbul’da musikinin büyüsüne kapılan Artaki biraz daha bahsi hak ediyor. Soyadı Kanunuyla ‘ Terziyan ‘ olan ikinci ismini çoğu Türk dostlarının kendisine yakıştırdığı ‘ Candan ‘ olarak değiştirmekte bir beis görmüyor. Kimilerinin kulakları şiddetle ve esefle çınlasın..

B Yüzü Udi Neşet Bey’in Şeteraban Taksimiyle başlıyor. Pas mas kalmadı kulaklarda; ama bitmiyor!

Deniz Kızı Eftelya.. 48 yıllık kısacık yaşamının bir yerinde uğramış plağımıza. Dede Efendi’nin ‘ Benli ‘ eserini ne okumak ama!

Benliyi aldım kaçaktan

Görünmez oldu saçakdan

Arzum kalmadı köçekden

Benli, olur benli, olmaz benli..


1910’lu yıllarda bir güzel kadın olarak sahneye çıkmanın cesaretini de hissederek dinliyorum şarkıyı.. Nur olasın..

Vedia Rıza Hanım’ın  ‘ Kaçsan Beni Yaksan ‘ eseriyle kapanıyor gözlerim huşuyla. Hanımefendinin Odeon Plak’tan çıkan ‘ İşte Seni Seven Benim ‘ şarkısını seslendirdiği 78 devir taş plağını buldum. O zamana dek satılmazsa; bayram emeklilik ikramiyemin kallavi bir kısmını feda ederek edineceğim inşallah..

Plak ve yazı Seyyan Hanım’la nihayete eriyor efendim..

Sesinin tınılarındaki billur ahengiyle ‘ Yıldızların Altında ‘ yı dinlemekteyim..

Notalar, anılar arasında dem çekmekteyim…

Yorumlar