MARCELO BİELSA:  Mitlerin gerisinde bir MENAJER!

 Kendi takımının taraflarını bir el bombasıyla tehdit etmiştir.
Arjantin’i rakiplerine ait 2000 video kasetiyle 2002 Dünya kupası’na nasıl götürdüğünü

Bielsa, mitolojiyi kendisi ile yanında taşıyan titiz, takıntılı ve esrarengiz bir yönetici olarak futbolun en ilgi çekici kişiliklerinden biri olduğu ifade edilmekle birlikte İngiltere Premier Ligi’ne henüz yeni geldi.

BBC dünya servisi belgeselinde mitlerin arkasındaki bu efsanevi garip yöneticinin kariyeri boyunca etrafında dolaşan ve ona yakın bazı kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiğini aktarıyor.

İlginç bir aile içi kariyeri var. Erkek ve kız kardeşleri hukuk ile siyaset üzerine kariyer inşa ederken kendisi bir futbol öğrencisi oldu.

Kısa bir sürede Newell’steki ilk takımı kendisi bir oyuncu olarak kurmasına rağmen fiziksel kısıtlamalarının  olmasına rağmen çevik zihninin onu koçluğa daha uygun olduğunu düşündürdü.

25 yaşında oynamayı bıraktı ve Buenos Aires Üniversitesi ekibinden sorumlu bir Newell’steki gençlik akademisini devraldı ve kendisine hizmet eden oyuncuları izlemeye yönelik adli bir yaklaşım sergiledi.

"Arjantin'de futbol takımları, bir sonraki Messi, Maradona veya Batistuta'yı bulma umuduyla her zaman her gecekondu mahallesine, her parka, her oyun alanına bakıyor. Ancak Bielsa'nın tipik Bielsa stilinde yaptığı şey inanılmaz derecede titiz ve organize olmaktı. "diyor Arjantinli futbol yazarı Marcela Mora y Araujo.

"Böylece o ve genç takım koçu Jorge Griffa ülkeyi 70 bölgeye böldü, Bielsa'nın küçük Fiat'ında binlerce mil yol aldılar. Bir oyuncuyu sevselerdi, saat kaç olursa olsun gidip onları görürlerdi.

"Pochettino 12 yaşındayken, Bielsa gece 2'de ailesinin evine geldi ve annesine onu kaydettirmekle çok ilgilendiğini söyledi. Annesi onu yatak odasına götürdü ama Pochettino uyuyordu. Bielsa, 'Merak etme , Onunla konuşmama gerek yok, sadece bacaklarını görmem gerekiyor. "

Pochettino ve onun güzel futbol ayakları, Bielsa altında iki Arjantin şampiyonluğu kazanan Newell takımının önemli bir ayağı haline geldi. Ünlü takımdaki takım arkadaşlarından biri olan Ricardo Lunari, 1985'te yerel takımı için bir hat-trick yaptıktan sonra Bielsa tarafından keşfedildiğini hatırlıyor.

Lunari, "Maçtan sonra, Marcelo babama yaklaştı ve beni Newell's'te oynamaya yazmasını istedi" diyor.

"Gerçekten dikkatimi çekti. Yoğunluğuna ve futbol hakkında tutkuyla konuşma tarzına şaşırdım. Sadece ağzıyla konuşmadı: elleri ve vücuduyla konuştu." Bu adam kim? "Diye düşündüm. "

Lunari'nin bir başka Bielsa markası haline gelen zorlu eğitim yöntemlerine maruz kalması çok uzun sürmedi

Lunari, "Çoğunlukla eğlence için oynamaya alışmış biz 15 veya 16 yaşındaki çocuklar için büyük bir değişiklik oldu" diyor. "Bir buçuk saat antrenman yapmaya alışmıştık, ancak Marcelo ile alışık olmadığımız bir konsantrasyon ve fiziksel yoğunluk seviyesinde üç saat antrenman yaptık.

"Marcelo'nun derin düşüncesini takip etmek bizim için çok zordu."

Bielsa, 2002 Dünya Kupası gruplarında İngiltere ile karşılaşmadan önce, Mauricio Pochettino ve Diego Simeone dahil Arjantin kadrosuna talimatlar veriyor.

Bielsa, Mauricio Pochettino ve Diego Simeone dahil Arjantinli oyuncularına, grup aşamasında elendikleri 2002 Dünya Kupası'nda İngiltere ile karşılaşmadan önce talimat veriyor.

Genç oyuncuları fiziksel ve zihinsel sınırlarına itmek, Bielsa'nın kariyeri boyunca bir tema olmuştur. Leeds'te oyuncular, topun asla oyun dışına çıkmadığı, yüksek yoğunluklu 11'e 11'lik bir maç olan "cinayet topu" nda yarışırlar.

Yönetici olarak geçirdiği 30 yıl boyunca, Bielsa'nın yöntemleri oyuncuların yeni zirvelere ulaşmasına yardımcı oldu. Leeds hayranları, salı günü Danimarka'da İngiltere'deki ilk çıkışını yapan Mateusz Klich, kaptan Liam Cooper ve Kalvin Phillips gibi oyuncuların dramatik gelişmelerinden memnun kaldılar.

Athletic Bilbao'da Bielsa'nın altında bir sezon geçiren İspanya'nın golcüsü Aritz Aduriz, 30 yaşından sonra 158 La Liga golünün 104'ünü attığını gören Arjantinli kariyerinin son dönemindeki olağanüstü çiçeklenmesinin koçluğunu kredilendiriyor.

Aduriz, "Hiç şüphesiz bu, bir futbolcu olarak en çok geliştiğim yıl, çünkü muazzam talep seviyesi sizi en yüksek seviyede performans göstermenizi sağlıyor" diyor.

"Bir erkek olarak, kendisinden ve ekibinden çok yüksek performanslar talep ediyor, bu yüzden her saniye tetikte olmalısınız. Her an her eğitim seansında önemlidir - her ilk dokunuş, her vuruş, olan her şey dikkatle incelenir ve bu sizi gerçekten  her eğitim seansında farkındalığınızı arttırır.

"Her zaman topla temas halinde olan koçluk tarzı, sonunda kendinizi gerçekten güvende hissetmenizi sağlar ve topla oynama şeklinizi geliştirmenizi sağlar. Her ayrıntıya bakma ve bir maçtaki en küçük hareketi analiz etme ve üzerinde düşünme daha sonra sizi çok geliştirir. "


BBC’nin yukarıda yer alan haberinde şunu açıkça görmekteyiz. Bielsa; fiziksel kondisyona, performansın sürekli arttırılmasına ve insanın standartların üzerinde bir uyum gücüne sahip olduğu yönünde güçlü bir inancı var.  Bu inancını futbolculara da empoze etmek için oldukça adli, sert ve güçlü tutumlar geliştirmiş.  Ancak bu süreçte ayrıntılara verdiği önemi, uzun vadede saha oyuncularının zihninde geliştirebilmesi kendisini daha değerli bir yere konumlandırmıştır.  “Balığı yemesini “ değil “ Balığı tutmasını” çok disiplinli bir şekilde ekibindeki futbolculara öğretmiştir.

 

Yorumlar