Koronavirüs Sürecinde Spor Dünyasının Etkileşimleri

 Uzun süredir yabancı liglerdeki gündemleri takip ediyorum. Spor yetkililerinin koronavirüs öncesi tedbirsizliğinden ve sporcuların içinde bulunduğu psikolojik zorluklardan bahsetmiştim ilk yazımda. Gelişmiş ülkelerdeki tedbirsizlik, futbolcuların spor yöneticilerine olan güvenini belli ölçülerde sarstı.

Koronavirüs sürecine girdiğimiz bu zamanda, İngiltere liglerinde yetkililer hızla sporcuların koronavirüs testlerini yapmaya başladı. Çünkü ihmallerin sonucunda Avrupa’da bir çok sporcunun koronavirüs sonucu pozitif çıktı.  İngiliz sezonu yeniden başlamadan önce bütün oyuncuların testten geçirilmesinin hedeflendiği ifade ediliyor.  İngiltere’de günde 10.000 test yapılırken almanyada günde 50.000 test yapıldığı ifade ediliyor.  Bütün oyuncular teste tabi tutulmadıkça kesinlikle sezona geri dönülmeyeceği belirtiliyor.

Arsenal Vakfı, acil tepki planı geliştirerek sosyal sorumluluk alarak kiliseler ile ücretsiz yemek organizasyonlarına ciddi fonlamalar yaptı. FİFA başkanı Gianni Infantino, basına vermiş olduğu röportajda sezona geri dönmek için açık açık çok erken dedi. Ayrıca herhangi bir risk almaktansa biraz daha fazla beklemek iyi olacaktır ifadelerinde bulundu.
Leicester City takımı da bağış planı yayınladı. Kendi topluluklarını destekleme yönünde ciddi çabaları olduğunu ve sorumluluklarının ağırlığının bilincinde üzerlerine düşenleri yaptıklarını  ifade ediyorlar. Fransız tenis federasyonu kendi şehirlerinde tenis sporcularına yönelik 35 milyon euro destek  planı oluşturdu. Dünya atletleri ulusal şampiyonlar için 8-9 ağustos haftasında korumalı camlar içinde ulusal şampiyonluk yarışını tamamlamayı umuyorlar.

             İçinde bulunduğumuz riskli zamanda spor yetkilileri ve motivasyonlarını kaybetmemeye çalışan sporcular belirsizlikleri bir şekilde bertaraf etmeye çalışıyor. Aylardır hatta kimi sporcu için yıllardır süren emeklerini bu belirsizlikte kaybetmek istemeyen sporcular alternatif fikir ve önerileri belli ölçüde riskleri alarak yetkililere sunmaya başladılar. Futbol takımlarının üstlenmiş olduğu bağış kampanyaları  futbol camiasını içinde bulunduğu belirsizlikten belli ölçüde çıkarabilir. Bu süreçte sporcuların da bu sosyal sorumluluk süreçlerine dahil olması, içinde bulundukları ileriye yönelik kaygının ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyinin azalmasına katkı sunacaktır. Çünkü bu süreçte dikkatlerini belirsiz zaman aralıklarına, planların yeniden şekillenmek zorunda olmanın verdiği kaygıya vereceklerine kişisel gelişim ve manevi motivasyon ile başka bir yöne çekebilirler. Manevi motivasyondan kastım dini bir yaklaşım değil, başka insanlara yardım etmenin kişilerde bırakacağı olumlu motivasyondur. Ayrıca bireylerin başkalarına  yardım etmesi kendini gerçekleştirme ilkesini sağlayacaktır. Bunlar sporcular için önemli motivasyonlardır.  Çok ciddi boyutlarda ekonomik döngünün olduğu spor sektörünün  toplumsal sorunlara  maddi ve manevi desteği aslında sporun sadece spor olmadığını, kişisel gelişim, toplumsal dayanışma ve toplumsal ahlakla ilişkili olduğunu ayriyeten sporun toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu gözler önüne sermektedir.

Yorumlar