EŞEK SÜTÜNÜN ASTIMI TEDAVİ ETMEK GİBİ BİR YARARI YOKTUR!

Eşek sütü ,inek sütü allerjisi (İSA) olan çocuklarda daha az allerjiye neden olur.Bunun dışında astımı tedavi etmek gibi bir yararı yoktur..

Eşek sütü anne sütüne en yakın olan süttür. Tarih boyunca bir çok ünlü tedavi ve kozmetik olarak eşek sütü kullanmıştır. Bunların başında Kleopatra geliyor Kleopatra ‘nın eşek sütü ile cilt güzelliği için süt banyosu yaptığını biliyoruz. Ayrıca Hipokrat ayak yara tedavisinde ve eklem burkulmalarında eşek sütü kullanmıştır.

 Astımla eşek sütünün ilişkisi sadece inek sütüne karşı besin allerjisi olan astımlı çocuklarda sıklıkla eşek sütüne karşı allerji daha az sıklıkla görülür. Ama allerji görülmeyecek anlamında da değildir. İnek sütünün allerji yapan proteini kazeindir. Eşek sütünde kazein oranı çok düşüktür. Bu nedenle inek  sütü gibi allerji yapma ihtimali azalır. Fakat kazein oranı düşük olmasına rağmen laktoz oranı yani süt şekeri oranı inek sütü ile eşek sütü aşağı yukarı aynıdır. Bu nedenle inek sütü allerjisi değilde laktoza bağlı laktoz intoleransı var ise eşek sütü kullanmanın klinik olarak bir yararı yoktur.

 İnek sütü, yaygınlık açısından yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, fındık ,balık ve kabuklu deniz ürünlerini içeren  allerjenler arasında en sık rastlanan besin allerjisidir.İSA nın yaygınlığı yaşa göre değişir.  İSA erken çocukluk döneminde% 2 ile% 6 arasında bildirilen oranda yaygındır.Ve yetişkinliğe doğru% 0.1-% 0.5  görülme oranına iner.  Bebeklerin hepsinde süt allerjisi olduğu öne sürülmüştür çünkü süt genellikle büyük miktarlarda yuttukları yabancı antijenlerin ilk kaynağıdır ve bebek bağırsak sistemi, süt proteinlerini sindirmek ve immünolojik olarak reaksiyona girmek için yeterince gelişmemiştir.  Süt emilerek iltihap tepkisi kontrol edilir.  Birkaç yıl sonra oral tolerans gelişir ve süt tekrar tolere edilebilir.Süt alerjisi olan çocukların çoğunun 3 yaşına kadar belirtisiz olduğu kabul edilir, ancak birkaç çalışma, daha büyük çocukların da süte karşı allerjik reaksiyonların olabileceğini göstermiştir.  Yetişkinlerde İSA , laktoz intoleransından daha az görülür.Yetişkinlerde  yaklaşı k% 1'inin süte özgü IgE antikorlarına sahip olduğu bilinmektedir.Bununla birlikte, yetişkinlerde İSA ile ilgili çalışmalar azdır.İSA anne sütüyle beslenen bebekler inek sütü formülünü almaya başladığında da gelişebilir ve genellikle inek sütü verilmesinden sonraki ilk haftalarda ortaya çıkar.  Belirtiler esas olarak sindirim sistemi (% 50-% 60), deri (% 50-% 60) ve solunum yolu (% 20-% 30) seviyesinde meydana gelir;  hafif-orta ila şiddetli arasında değişir.  İmmünolojik olarak İSA , IgE aracılığı ile veya IgE aracılığı ile olmayabilir.

 İnek keçi koyun manda ve deve gibi diğer süt veren hayvanların sütü ile karşılaştırıldığında eşek sütü anne sütüne en yakın olan süttür bu nedenle 19. yüzyılda Öksüz bebeklerin beslenmesi için Avrupa’da kullanılmıştır. Amerika’da ve Avrupa’da son yıllarda Türkiye’de eşek sütü ticareti  yapılmaktadır. Ve satılmaktadır. Eşek sütünün bir özelliği de yağ oranı düşük olmasıdır. İçindeki D vitamini miktarı daha yüksektir enerjisinide daha çok laktoz  yani süt şekeri verir.

İnek sütü alerjisi olanlarda eşek sütü nadiren allerji yapar. İtalya’da 81 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada bu çocukların hepsinde inek sütü alerjisi vardı eşek sütü verildi ve hiçbirinde olumsuz bir belirtiye rastlanmadı ve eşek sütü kullanan çocuklarda düzenli kilo ve boy artışı normal çocuklara ulaştı.

 Hastalar eşek sütünü denemeden evvel mutlaka doktorunuza bilgi vermeniz veya doktor tarafından önerilirse kullanmanız gerekmektedir.Çünkü eşek sütünde olan kazein inek sütüne göre çok daha az olmasına rağmen bazen eser miktarda ki kazein bile allerjik hastalarda anafilaksi hatta ölüme neden olabilirler.

 Eşek sütünde , lenfositleri uyaran yani bağışık hücrelerini uyaran ve sitokinlerin salınmasına neden olan bazı özellikler olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca eşek sütünde damarların genişlemesini sağlayan nitrik oksit üretilmesini arttırdığı bulunmuştur bu kan damarlarımızdaki dolaşımı arttırır damarlari genişletir ve tansiyonu düşürür. Eşek sütünün en büyük dezavantajı nadir bulunur olması fiyatının pahalı olması sınırlı miktarda üretilmesidir bir dişi eşek günde en fazla 1 litre süt verebilir.

 Eşek sütünün proteinlerin bir özelliği de su çekme ve tutma özelliğidir bu nedenle mükemmel bir nemlendiricidir ,kozmetik sanayinde hem krem hem sabun olarak kullanılmaktadır. Antioksidan olduğundan cilt yaşlanmasını engellediği bilinmektedir.

 Astımlılar,astım tedavisi bugün için çok iyi yerlerde.İyi olmayan bu konuda yerişmiş doktor azlığı.Mutlaka astımınızı bu konunun uzmanlarında tedavi ettirin.Kendinizin veya çocuğunuzun geleceğini kurtarın.Alternatif tıp kullanacaksanız bile önce bilimsel kökten tedavi olabilecek durumdamısın onu araştırın.Yoksa astımlı bronşlar zamanla  remodeling olarak ömür boyu astım problemiye uğraşacaksınız.Astım tedavisinde en başarılı tedavi için erken tanı ,uygun ilaç tedavisi ve uygun olan hastalarda erken allerji aşı tedavisidir.Aşı tedavisiyle astım ilaçları dört ay ile iki yıl arasında kesilebilir.

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Yorumlar