ASTIMLI GEBELER NE YAPMALI.?

 Gebe astımlılar, geliyor hırıl hırıl nefes darlığı veya öksürükten boğuluyor.

 Gittikleri sağlık kuruluşları gebesin sen ilaç kullanamazsın denmiş ya da anne ilaç kullanmayı reddetmiş.

 Bu durumda anne ya da sağlık kuruluşu bebeğin düşmesine ya da zeka gerilğiyle doğmasına ya da ölmesine zemin hazırladığının farkında bile değil.Bebek beyni oksijensiz kalmaya dayanamıyor.O nedenle astımı düzensiz olan ve sık sık nefes darlığı problemi olan anne astımlıda kandaki oksijen satürasyonu düşerek,bebekte zeka problemlerine neden oluyor.Ayrıca ağır oksijen düşmeleri bebek ölümlerine neden oluyor.

 Kontrol altında olmayan gebe astımlılar,aşırı kriz öksürükleri nedeniyle düşük yapma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Bugün için herşey kurallara bağlı .Gebe  tedaviside bilgi birikim ve tecrübeye bağlı.

 Kural gereği hastanın gerektirmesi kaydıyla ; "Astımlılarda kullandığımız bütün astım ilaçlarını bilinçli olmak kaydıyla astımlı gebelerde kullanabiliriz."Bu konuda kararı bu konunun uzmanı verecek.

 Son görüşümüz PEF metreyi hastaya vererek uzaktan bile hastayı takip edip tedaviyi düzenleyebiliriz.Bu da aslında önemli ve yakın takiptir.Hastanın durumunu güncel olarak görebiliriz.

 Amaç tüm astımlılarda olduğu gibi gereğinden fazla ilaç vermemektir.Burda bu konunun uzmanları tarafından en uygun tedavi seçilmeli gebelik sürecinde hastaya yakın takiple uygulanan tedavi sonucunda astımlı gebelerin çocukları normal gebelerle ayni oranda sağlıklı çocuklar doğurması sağlanmalıdır.

Yorumlar