BASİT VE SADE YAŞAMAK AMA…

Günlük hayatımızı kocaman bir stres balonuna dönüştürmemizin hiçbir işe yaramadığını nihayet anladık/anlıyoruz. Şimdilerde ise çareyi sade yaşamayı düstur edinmekte arar olduk âdeta.

Artık herkes sade yaşamak istiyor. Ama sanıldığı kadar kolay değil, sade yaşamak. Çünkü herkes 'sade bir hayat' kavramından farklı şeyler anlıyor. Birçokları için; hayatı basitleştirmek, gereksizce bağlanıp kalınan şeylerden kurtulup gerçekten değer verdiği şeyleri yapmak, değer verdiği insanlarla olmak ve bundan da önemlisi zihinsel bir sadeliğe ulaşabilmek anlamlarına geliyor.

Sadelik, daha ‘fazla yapmanın’ değil, daha ‘az olmanın’ peşinden merakla ve ilgiyle gitmeyi ifade ediyor belki. Belki de, içinde yaşadığı modern topluma ayak uydurmaya çalışanlarımız için bu adım, geri çekilebilmek ve kendine nefes alma alanı açabilmek demek. Ve en basit şeylerden bile keyif alabilmek. Bazen ise yalnızlık, sessizlik ve anın tadını çıkarmakla yetinebilmek demek...

Peki, bunu yapabilmek neden zor? İlla ki eşyalarımızı azaltmamız mı lazım? Yahut işlerimizden ayrılıp bir sahil kasabasına ya da bir köy evine mi yerleşmemiz gerekiyor?

Gerçekten neye ihtiyacımız var?

İhtiyacımız olan şey, ilk olarak değerlerimize öncelik vermek belki de. Ancak o zaman yaşamımız sadeleştirilebilir hale gelir. Elhasıl marifet, değerlerimizle uyumlu yaşayabilmekte ve bunlara hayatımızda ne denli yer verdiğimizde. Oysa çok basit değil mi?

Basit belki ama sanıldığı kadar kolay değil maalesef. Zira bu yola baş koymak isteyenler, değerlerin neler olduğunu bilip onları hayatında ilk sıralara almak için mücadele içerisinde olmalıdır her daim.

Ne var ki, değerlerimizle uyumlu yaşayabilme özlemi yakamızı bir türlü bırakmaz. Öyle ki “Ben gerçekten bu hayattan ne istiyorum?” sorusunu tekrar tekrar sordurur.

Bizler adalet, umut, ahlak, sağduyu, azim, inanç, sabır, güzellik, yaratıcılık gibi pek çok önemli kavrama karşı duruşumuzu tam olarak netleştirmeden belki de bu çıkmazdan çıkmamız mümkün olmayacak.

Evet, hayatı basitleştirmek her zaman sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Üstelik kendi yarattığımız bu keşmekeşli karmaşık dünya düşünüldüğünde, çok daha zor olduğunu söylemek işten bile olmaz. Ancak tüm bunlara rağmen sade yaşamı hayatımıza adapte ettiğimizde, değerlerimizi gözettiğimizde, yaşadığımız sadeliği ve gürültüsüzlüğü içselleştirdiğimizde çok sevdiğinizi fark edeceksiniz. Sadelik hayatımızın her safhasına sirayet ettiğinde kendinize, sevdiklerinize vakit ayırmayı, yaşadığınız alanı sade, zihninizi serbest bırakan bir mekana dönüştürmeyi öğreneceksiniz.

Sadelik bir insana denge, özgürlük ve neşe hali getirir. Basit bir şekilde yaşamaya başlayıp bu basitliğin hayatımızdaki faydalarını gördüğünüzde de şu soruyu sormaya başlarsınız: “Beni engelleyen ve oyalayan neyi hayatımdan çıkarabilir ve asıl şeylere nasıl odaklanabilirim?”

Sahi bir şeyin size yettiğinin farkındaysanız, daha fazlasını arzulamaya gerek var mı?

“Azı karar” diye boşuna denilmez aslında. Bunu bildiğimiz halde, bu deyişi maalesef hayatımıza uygulamakta zorlanırız.

Kullanmadığınız halde aldığımız onca eşya, ağzına kadar dolup taşan dolaplar, şükürsüzlük hali, sonu gelmeyen işleri bitirmeye çabalarken  ıskaladığınız sosyal hayat... Her dem çabalamak derken, yaşamdan tat almayı unutuyoruz neredeyse.

İşte tam da bu noktada bir mola vermeye ne dersiniz?

Paylaşarak, bölüştürerek, birlikte bir şey yaparak, değerlendirerek yaşamaya, aşırı tüketip stresli bir yaşamın koşuşturmacasından sıyrılmaya var mısınız?

Artık giymediğiniz giysileri ve kullanmadığınız araç-gereçleri ihtiyacı olan birine vermeyi düşünmez misiniz?

Size çok faydası olan bir kitabı paylaşmak mesela, kitaplığa yeni bir gözle bakıp okumayacaklarınızı bağışlamak.... Bir arkadaşınıza yahut dostunuza hediye etmek istemez misiniz?

Neden olmasın?

Hadi küçük şeyler yapıp sadeleşelim, ferahlayalım. Emin olun ki; bu hem size, hem ruhunuza çok iyi gelecek. Hem mesela, yeni kitaplarınıza da yer açmış olacaksınız kitaplığınızda böylelikle...

“Nasıl yapacağım?” diyenler için, değişmek için ‘şimdi, hemen, burada’dan daha iyi bir zaman olamaz.

Yaşam şeklimizi değiştirip sadeleştirdiğimizde ve bunu tecrübe ettiğimizde sadece gerekli olana odaklanmanın hayatı ne kadar kolaylaştırdığına hayretle şahit olacaksınız siz de. Ve denli özgürleşip keyif aldığınıza da...

Yorumlar