KELEBEKLER ÖZGÜRDÜR

Bugün kısıtlama bitti.

Özgürüz değil mi?

Değiliz aslında. Özgürlük sokağa çıkmak, istediğimiz yere gitmek, istediğimizle görüşmek, yemek, içmek, uyumak mı?

Bir düzenin içinde yaşamak ne kadar özgürlükse o kadar özgürüz. Kurallar dışına çıkamazsın. Toplum yargılar, devlet yargılar, insanlar yargılar. Suç işlersen ceza, kötü bir şey yaparsan ayıp. Kuralları koyanlar ve uygulayanlar..

Uymak zorunda olan sensin.

İnsan olmak zorunluluk getirir hayata. Çocukluğundan başlar, ölene kadar devam eder. Yaşamak için çalışmak zorundasındır. İyi bir hayat için para kazanmak ve harcamak gerekir. En sonunda paraya gelir dayanır özgürlük anlayışı.

Paran kadar özgürsündür!

Hayvanlar ile insan arasındaki farkın en önemli göstergesidir özgürlük. Doğa yaşamı içindeki hayvanlar, insanlarla yaşamak zorunda olan hayvanlar..

Doğa içinde yaşamda yemek ihtiyacı en etkin düşüncedir. Yiyecek bulacaksın, hayatta kalacaksın. Kimi hayvanlar 100 yıldan fazla yaşar, kiminin ömrü 3-5 gün, 1 ay. Ayakta kalma mücadelesidir hepsinin düşüncesi. Yiyecek, hayatta kalmak, soyunu devam ettirmek..

İnsan ile birlikte yaşayanlar için bunlar değişir. Sadece yemeğe odaklanır çoğunluğu. Evcil hayvanlar insana hizmet eder. Yiyecek olarak yetiştiriler, arkadaş olarak yaşatılır. Vahşi olanları hayvanat bahçelerinde, kafeslerde, cam kutularda insan zevki için tutsak edilirler.

Arkadaş olan hayvanlarda vefa duygusu vardır. Sahibini asla unutmaz. En büyük korkuları terkedilmektir. Tek başına hayata tutunamazlar.

Dün arkadaşım Salim Yılmaz köşesinde "Haçiko" yu yazdı. Sahibi arayan köpek Haçiko. Yıllarca istasyonun kapısında sahibi bekleyen Japon köpek Haçiko..

Bizde de var böyle hikayeler. Sahibi ölen bir köpek, kıymetini Japonlar kadar bilmediğimiz. Ölene kadar sahibinin mezarına giden bir köpek, ismini bile bilmediğimiz.

Ölene kadar sahibine bağlıdır hayvanlar.

Bugün bir fotoğraf geldi önüme. Adana Karataş' tan. Bir tırtıl, yaşama tutunmaya çalışan. Mustafa Ağabey paylaşmış, misafir olmuş bahçelerine. Yaşamın en güzel fotoğraflarından.

O tırtılın yaşamı kısa olacak. Onu o da biliyor. O kısa yaşamda yem olmadan diğerlerine, tutunuyor hayata. Yakında kanatları olacak, gökyüzüne kanat açarak havalanacak.

Çok uzun olmayacak hayatı. En özgür şekilde yaşayacak o zamanı.

Bir çiçekten başka bir çiçeğe..

Kelebekler her zaman özgür olarak yaşayacak.

Ya sen, ne kadar özgürsün bu yaşamda?

 

Yorumlar