KARA SİVAS

Sakallı hacı amca döner yiyordu lokantadaki masada. Dönerin yanında buz gibi bir ayran. "Oğlum bir de pilav ver" dedi. Garson pilavı kaptı geldi hemen. Döneri bitirdi, ayranın kalanını dikti kafasına. Hesabı kasada ödedi, bozuklukları cebine attı, çıktı lokantadan. Cebindeki paralardan ses çıka çıka yürüdü gitti sıcakta.

O günde çok sıcaktı Sivas..

Havadan değildi sıcaklık, ateşin sıcaklığı vuruyordu sokağa. Yanıyordu Madımak, ateşler içinde bir otel, otelin içinde insanlar, insanların içinde korku..

Sesler yükseliyordu o sokakta. Hacı amcanın bozuk paraları değildi bu sefer.

"Yakın, öldürün, vurun, Allahuekber"..

Kaç yıl oldu sayamıyoruz artık. Kaç kişiydiler unuttuk.

O gün yaktılar onlarca güzel insanı. Çığlıklar arasında insan yaktı Sivas' ın insanı. Mert olur insanı denirdi Sivas için. Ne mertlik vardı o gün, ne insanlık. İlkçağ zamanları gibiydi o gün Sivas.

Kin vardı, öfke vardı, zalimlik, acımasızlık, insafsızlık vardı. İnsan insana yapamazdı bunu, yaptılar. Diri diri yaktılar herkesin önünde.

Kıyamet değildi o gün, mahşer yeri değildi, cehennem değildi Madımak. Cehennemi yaşattılar o gün tüm ülkeye. İnsan nasıl yanarmış gösterdiler bize.

Sırat köprüsünden geçer gibi geçti bazıları. Kurtulanlar gözü yaşlı şiirler yazdılar ölenler üzerine. Ağıtlar, türküler söylendi yananlar ardından. Cehennem ateşi o gün Sivas' ta yandı.

Hacı amcanın haberi yoktu yemek yediği masanın durduğu yerde olanlardan. Yıllarca kapalı kaldı Madımak Oteli. Sonra dönerci oldu, ayıp bir kat daha artarak. Ayıp temizlenmez ne yaparsan yap.

Yananlar acı oldu yüreğimizde, unutmadık. "Unutmadımak" dedik ne oldu? O gün yakanları savunanlar demokrasinin askeri oldu bugün. Utanmadan özgürlükten bahseder oldu.

Olan o canlara oldu!

Bir kadın çıktı konuştu.

"Trafik kazalarında, hastanelerde ölenler var bu ülkede, çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir" diyerek nokta koydu.

“Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş. Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır.Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır".

Bunu da bir adam dedi.

Dediler ve unuttular olanları.

Tam 27 sene oldu.

Olan 33 cana oldu.

Sivas o günden sonra kapkara oldu.

Hala karanlık her yer..

 

Yorumlar