DEVRİMCİ İMAM

Yıl 1975..

Türkiye' de Cem Karaca fırtınası esmektedir. Şubat 1975' te Cem Karaca' nın en önemli eserlerinden biri olan "Tamirci Çırağı" yayınlanır. Bu şarkıdaki "İşçisin sen, işçi kal" söylemi Cem Karaca' nın siyasi duruşunun ilk göstergesiydi.

Saçları, giyimi, parmağındaki yüzükleri, taktığı kolyeler Cem Karaca' yı daha farklı bir yere taşımaktaydı.

En önemli unsur şarkılarıydı. Şarkı sözleri ezilen, sömürülen sınıfın içine işliyor, o sözlerde mutlaka kendilerine ait bir şeyler buluyorlardı.

Sol kesimin idol sanatçısı olmuştu Cem Karaca. Onun gibi saçlarını uzatıyorlar, onun gibi bıyık bırakıyorlardı.

Her konserinde emek, iş, aş, özgürlük temaları yer alıyordu. "Tamirci Çırağı", "Kavga", "Namus Belası" ve diğer şarkıları Cem Karaca' yı solun en önemli sanatçısı haline getirmişti. Ahmet Arif ve Nazım Hikmet besteleri ile bu tescilleniyordu.

"1 Mayıs" plağından dolayı 1980 yılında komünizm propagandası yapmak suçlamasıyla yargılandı. Darbe dönemi vatandaşlıktan çıkarılmış, bir süre yurtdışında yaşamak zorunda kalmıştı.

Cem Karaca solcuydu, söyledikleri şarkılar sol söylemlerdi. Eylemlerde, meydanlarda, evlerde Cem Karaca' nın sözleri vardı.

Şarkılar solcuydu, sözler solcuydu, şiirler solcuydu..

Cem Karaca devrimci bir şarkıcıydı. Cem Karaca şarkılarını söyleyenler, dinleyenler devrimciydi.

Zaman geçti..

Ne sol kaldı, ne Cem Karaca. Kalan Cem Karaca' nın şarkıları. Hala aynı tat ile dinleniyor, söyleniyor. Eskimeyen, zaman geçtikçe daha da anlam bulan şarkılar..

Yıl 2020..

Yer Konya, yerel bir televizyon kanalı. İftar programı yapılıyor. Kanalın siyasi çizgisi belli. İslami konular konuşuluyor. Konuk bir imam. Gül yüzlü bir adam.

Hocam diyorlar bir şarkı söyler misin?

Ney üflemeye başlıyor yavaştan. "Sordum Sarı Çiçeğe" bekliyoruz hocadan.

O da ne?

"Gönlüme bir ateş düştü, yanar ha, yanar, yanar.."

Hoca "Tamirci Çırağı" nı söylüyor, hem de çok güzel söylüyor.

İnanamıyoruz!!

Konya' da bir televizyon, televizyonda bir imam, şarkı Cem Karaca' dan. Biz alışmışız Nihat Hatipoğlu' na, Cübbeli Hoca' ya, sakallıya, takkeliye, tespihliye..

"Sakız çiğnemek orucu bozar mı hocam? " diyemeden kalıyoruz öylece.

Alnından öpüyorum seni Mehmet Çetin hocam. Cem Karaca' nın en güzel şarkısını, en güzel şekilde söyledin. Senin gibi hocalar lazım bu ülkeye.

Birbirimizi böyle sevebiliriz işte.

Haydi hep birlikte söyleyelim o güzel şarkıyı.

"İşçisin sen işçi kal, işçisin sen işçi kal, giy dedi tulumları..".

 

Yorumlar