Mangalı daha sağlıklı hale nasıl getirebilirim? (1)

Et seçimi nasıl olmalı?

Etin uygun ve doğru seçimi önemlidir. İşlenmiş ve fabrikasyon et ürünleri en yüksek derecede kanser riski taşıyan etlerdir. Kasaptan alabileceğiniz (şanslıysanız mera hayvanı bulursunuz) taze kırmızı ve beyaz etleri tercih etmek gerekir. Mümkünse daha az kimyasal maruziyeti olan kuzu etini tercih edelim. Hazır köfte almak yerine kasaptan alınan kıymayı sizin köfte haline getirmeniz daha sağlıklı olur. Duman da kanserojen etki yaptığı için, besinin yağı ve suyunun ateşe düşmesini ve dolayısıyla duman oluşturmasını engellemek gerekir. Yağsız etler daha az damlayacağı için daha az duman oluşur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar az yağlı et tercih edelim.

Etin antidotu ot – 1 et 4 ot hesabı

Otlar ve baharatlarla etinizi renklendirin, tatlandırın. Etlerinizi marine edin.

Nane ve biberiye gibi otların HCA oluşumunu %90’a kadar düşürdüğü gözlemlenmiştir. Kekik keza etlere çok yakışır ve aynı zamanda ciddi antioksidan özelliği vardır. “Bileşenlerinde bulunan ursolik asit, oleanolik asit, lutein, beta-sitosterol ve karvakrol sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu durdurur.”

Bunun yanında “soğan ve sarımsak da HCA oluşumunu %70 ve %90 arası düşürmektedir.” Sülfür kaynağı olmaları nedeniyle glutatyon oluşumu ve glutatyon redüksiyonu da sağlarlar. Yemekle oluşan serbest radikallerle uğraşan glutatyonun oluşmasına yardımcı olurlar. Etlerinizi marine ederken zerdeçal kullanarak da HCA oluşumunu %40’a kadar düşürebilirsiniz. Zencefilin de özellikle beyaz ete çok yakıştığını söylemek isterim. Hem yakışır hem kanserden korur.

Etleri marine etmek sadece bir lezzet faktörü değil HCA oluşumunu %99 oranında düşürebilecek bir yöntemdir. Sirke ve limon içeren asidik marineler büyük ölçüde HCA oranını düşürmektedir. Barbekü sosunu etiniz piştikten sonra kullanın.

Mangalda domates, patlıcan, kuru soğan, patates, yeşil ve kırmızı biber gibi sebzeleri közleyin. Bundan yapılan babagannuş salatası Adana, Antep ve Hatay sofrasında ünlüdür. Mangala çok yakışır.  Bu sebzeler hem sizin 100 gram bir etle doyabilmenizi sağlayacaktır hem de etin zararlarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bir de yanına bol rokalı, maydanozlu, mor lahanalı, sarımsaklı, soğanlı bir salata yaparsanız yediğiniz etin zararı en aza inecektir. Ortalama et tüketiminizin dört katı kadar bitkisel beslenmeniz sizi etin zararlarından ciddi oranda korur.

Devam edecek...!

 

 

Yorumlar