YKS TERCİHLERİ

2020 her anlamda sansasyonel olmaya devam ediyor.  Sadece ülkemiz de değil dünyanın her noktasında ve bir çok alanında insanlığa direk ya da dolaylı yollardan yeni şoklar yaşatıyor. Yaşanan bu değişim rüzgarlarının da etkileri olmakta elbette ki.

Ülkemizin eğitim adına son gündemini YKS sınav sonuçlarının açıklanması ve beraberinde yaşanan sevinçler ya da üzüntüler oluşturuyor. Bir çok öğrenci yaptığının karşılığını alamadığını düşünüyor. Bunu da geçen seneki sınav sonuçları, netleri üzerinden karşılaştırma ile göstermeye çalışıyor.

Tabi en kısa ifade ile bu durumun nedeni  sınavda “Türkiye Başarı Ortalaması”nın yükselmiş olmasıdır.  Pandemi sürecinde öğrencilerin eğitim kurumlarına ulaşamamaları, yeterli desteği alamamaları gibi nedenlerden dolayı sınavda özellikle ikinci döneme denk gelen konuların çıkarılması, sınav sorularının bir tık daha kolay sorulması ile bilen ile bilmeyenin ayrım aralığının birbirine daha yakın olmasına neden oldu.  Dolayısı ile net sayısı ve bilen sayısı arttıkça puan ve başarı sıralarında yığılmalar oldu.

Nelere dikkat edelim;

  • Başarı sırasında virgülden sonrası önem kazanacak.
  • Yine baz alacağımız nokta başarı sırası olacak, puan değil.
  • 24 tercih hakkını yaparken başarı sırası aralığını geniş tutun.
  • İlk 7-8 tercihinizi hatta daha da fazla olabilir,  sizin üstünüzde ve şansınızı denemek istediğiniz bölümlere ayırın.
  • Başarı sıranıza paralel ya da altında olan yani yazdığınız da kazanma ihtimalinizin yüksek olduğu bölümleri dikkatle  inceleyin. Üniversitenin şartları,imkanları, lokasyonu,fakültelerin yerleri,burs ve iş olanakları, yan dal imkanı,yurtdışı imkanı,staj imkanı,yurt imkanı vs. gibi koşulların muhakkak değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
  • Elbette ki en önemli kriter ise okumaktan ve meslek olarak çalışmaktan mutlu olacağın bölüm (lere) odaklanmanızdır.

Hepinize tercih sürecinizde başarılar diliyorum.

Sevgilerimle

Yorumlar