MESLEK SEÇİMİ 

Hangi mesleği seçmeliyim?
Mesleğimi nasıl seçmeliyim?
Hangisinde daha çok para kazanırım?
Doktor olmak istemiyorum...
Ailem avukat olmamı istiyor...
Kızım savcı olacak!
Oğlum mühendis olacak!
Arkadaşım nereyi kazanırsa ben de oraya gitmeye karar verdim...
Bir çok madde sıralayabilirim size. Çünkü her öğrencinin ve ailesinin bakış açıları, istekleri farklıdır nihayetinde. İstemek çok kolaydır fakat asıl olması gereken neyi neden istediğimizi tahlil etmek ve uygun olana odaklanmaktır. En önemli olan ve hep es geçtiğimiz çok önemli bir noktadır da diyebiliriz:)

Mesleğin hayatının devamında seninle gelecek olan hayat arkadaşındır. Aldığın eğitimler, seçtiğin okul ve okuduğun bölüm seni hayatının geri kalanında takip edecek bir gölge gibidir adeta. Bu gölgenin sana kol kanat germesini istiyor isen seçimini belli kriterlere göre yapmalısın.

Ha diyorsan ki ben hala mesleğimi nasıl seçeceğimi bilmiyorum, hala daha karar veremedim  o zaman dikkat etmen bazı noktalar var tabi ki.

Öncelikle kendimizi ne kadar tanıyoruz ona bir bakalım  Yapmaktan keyif almayacağın bir mesleğin sana yarardan çok zarar vereceğini sakın unutma. Bu seçimin doğruluğu da ne istediğini, neyi yapabileceğini bilmelisin.
Meslekleri iyi araştır. Alacağın dersler, çalışma alanları, gelecekteki olasılı durumu..vs. Çalışma alanlarında kendini hayal et. Kendini orada mutlu hissedecek misin bir bak bakalım
Üniversitelerin koşullarını, bulunduğu yeri, sana verebileceği ve senin alabileceğin imkanları araştır.
Hayatı bil Ne verdi,ne aldı, ne verecek ve ne alacak. Sen ne alacaksın ya da alabilirsin.
Bu tahlilleri yaparken en büyük yol göstericin senin kendine dürüst olman olacaktır. Kendine dürüst olmadığın her an, ilerleyen yıllarda kendinle yapmak zorunda olacağın yüzleşmeyi kat kat zorlaştıracaktır. Yıllar içinde yapacağın öz eleştirilerinin sonunda kendine ne söylemeyi istersin?

Hayatını şekillendireceğin bu önemli süreçte sana başarılar dilerim.

 

Yorumlar