Anasayfa /  Ekonomi

Vergi Kanunlarında değişiklik TBMM gündemine geliyor

AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, vergi kanunlarında değişiklikler içeriyor.

Abone ol
Abone ol 30 Kasım 2018 22:26

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yaşlılık aylığında 1000 TL alt sınır, kira bedellerinde TÜFE oranında artış gibi düzenlemeler yanında vergi kanunlarında değişiklikler yapılmasını da öngörüyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un bilgi verdiği Teklifle; Kur farkları KDV matrahına dahil ediliyor, Teşvik belgeli yatırımlarda, 2017 ve 2018 yılları harcamaları için geçerli olan yatırıma katkı oranlarının ve kurumlar vergisi indirim oranının 2019 yılı yatırım harcamalarında da kullanılmasına imkan sağlanıyor, imalat sanayii yatırımları kapsamında 2017 ve 2018 yıllarında yapılan inşaat harcamaları nedeniyle yüklenilen katma değer vergisinin iadesi uygulamasının, 2019 yılı için de uygulanması sağlanıyor.

Vergi kanunlarında değişiklik öngören teklif

30 Kasım 2018 tarihinde TBMM gündemine giren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 69 maddeden oluşuyor. Teklifin 11 maddesinde vergi düzenlemeleri yapılması öngörülüyor.

Kurumlar Vergisi Kanunu Değişiklikleri 

Teşvik belgeli yatırımlarda, 2017 ve 2018 yılları harcamaları için geçerli olan yatırıma katkı oranlarının ve kurumlar vergisi indirim oranının 2019 yılı yatırım harcamalarında da kullanılmasına olanak sağlanacak. Teklifle ayrıca Cumhurbaşkanına, uygulama süresini beş yıla kadar uzatma yetkisi verilecek.

Lisanslı depoculuk kazançlarına istisna uygulaması uzatılıyor

Gelir Vergisi Kanunu Değişiklikleri 

Teklif aynen yasalaşırsa, Gelir Vergisi Kanunu’nda şu değişiklikler yapılacak:

Türk Hava Kurumu ile havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına yapılan ücret ödemelerinin %70’i gelir vergisinden müstesna tutulacak.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazançlarla ilgili istisna süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak.

Katma Değer Vergisi Kanunu Değişiklikleri 

Teklifle Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılacak değişiklikler de şöyle:

Kur farkları KDV matrahına dahil edilecek.

Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin yenilenebilir ve diğer enerji tesislerinin inşasına ilişkin olarak bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları, KDV’den istisna tutulacak.

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında trampa yoluyla kamulaştırılan taşınmazların Hazineye devrinden dolayı kurum kazancına dahil edilecek kazanç oluşmayacağı ve bu işlemlerle ilgili teslimlerin katma değer vergisinden istisna olduğuna ilişkin KDV Kanunu’nun geçici 35. maddesinin uygulama süresi 2020 yılı sonuna kadar uzatılacak.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 37. maddesinde yapılan değişiklikle, imalât sanayii yatırımları nedeniyle 2017 ve 2018 yıllarında yapılan inşaat harcamaları nedeniyle yüklenilen katma değer vergisinin iadesi uygulaması, 2019 yılı için de geçerli olacak.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu Değişiklikleri 

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılması önerilen değişiklik ile de, ÖTV kapsamı dışına çıkartılan şalgam suyu, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içecekler için, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ithal veya teslimi nedeniyle katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi tarhiyatı yapılmayacak.

Gider Vergileri Kanunu Değişiklikleri

Teklifle varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna tutulacak.

Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi










Etiketler vergi kanunları
Yorumlar