Anasayfa /  Güncel

Termik santral ve orman yangınlarında son durum!

Türkiye'nin birçok noktasında başlayan yangınlarla mücadele sürerken haberler de gelmeye devam ediyor. Milas’ta, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın yoğun çalışmalar sonucu bu sabah tamamen söndürüldü. Öte yandan Manavgat'taki yangın 9. gününde devam ederken 15 noktada söndürme çalışmaları sürüyor. Menteşe'de ise 2 mahallede vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi. Öğlen saatlerinde ise Muğla'da bir yangın daha çıktığı aktarıldı. İşte son gelişmeler.

Abone ol
Abone ol 05 Ağustos 2021 12:19

Başta Ege ve Akdeniz olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasını esir alan yangınlar devam ediyor. Özellikle Manavgat ve Muğla'da yoğunlaşan yangınlara müdahale hem havadan hem de karadan sürüyor. Öte yandan Muğla'nın Milas ilçesindeki yangın, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Santral çevresinde yaşayanlar tahliye edilirken alevlerle mücadele gece boyu sürdü ve yangın sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Manavgat'taki yangın 15 noktada devam ederken, Muğla'nın Menteşe ilçesinde ise 2 mahalle için tahliye kararı çıktı.

İşte yangınlarla ilgili son dakika gelişmeleri...

SAAT - 12.07 - ADANA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Adana Feke'deki yangının kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

 

SAAT 11.45 - KARABÜK'TEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karabük merkezdeki yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

SAAT 11.25 - MUĞLA'DA BİR YANGIN DAHA

Edinilen bilgiye göre, Kavaklıdere Çavdır Mahallesi ormanlık alanında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Bölgede yangın söndürme çalışmalarının başladığı öğrenildi.

SAAT 10.45 - TÜRKİYE'NİN İLK ACİL MÜDAHALE GEMİSİ 'NENE HATUN' DESTEĞE GİDİYOR


Muğla’daki orman yangınlarıyla mücadele eden ekiplere destek vermek amacıyla İstanbul’dan yola çıkan Türkiye’nin ilk acil müdahale gemisi 'Nene Hatun', Çanakkale Boğazı’ndan geçti.

SAAT 10.33 - MANAVGAT'TAKİ BÜYÜK YANGIN 9'UNCU GÜNÜNDE

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarında 9'uncu güne girildi. Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 15 farklı noktada yangını söndürme çalışmaları, gece gündüz devam ediyor. Ayrıntılar için tıklayınız

SAAT 10.32 - MENTEŞE'DE 2 MAHALLENİN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Alevler Muğla'nın Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşınca Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda kriz masası oluşturuldu. Alınan kararla ilçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek amacıyla Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri çevresindeki ağaçlar kesildi.

SAAT 09.25 - TAHLİYELERLE İLGİLİ MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, yangının termik santrale sıçraması sonrası vatandaşların tahliye edilmesine ilişkin açıklama yaptı. MSB'den yapılan açıklamada, "Milas’ın Ören bölgesindeki yangın nedeniyle gece boyunca tahliye çalışmaları devam etmiş, termik santralde bulunan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemileriyle bölgeden emniyetle tahliye edilmiştir. Tahliye çalışmaları sorunsuz şekilde tamamlanmıştır." denildi.

SAAT 09.10- SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yangınlarla ilgili su unsuru içeren paylaşımlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Ayrıntılar için tıklayınız

SAAT 08.30 - KARACASU'DA YANGIN DEVAM EDİYOR

Aydın'ın Karacasu ilçesinde 3'üncü gününde devam eden orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı bir mahalledeki bazı evler tahliye edildi. Vali Hüseyin Aksoy ise şu ana kadar 350 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi.

SAAT 08.10 - Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde orman yangınının yayılması üzerinde bir mahalle daha tahliye edildi.

 

SAAT 08.00 - SANTRALDEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın, yoğun çalışmalar sonucu 11'inci saatinde söndürüldü.

Havanın aydınlanmasıyla birlikte santralde soğutma çalışmaları başladı. Öte yandan canlı yayında verilen son bilgilere göre santralde herhangi bir hasar meydana gelmediği aktarıldı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda, güvenlik tedbirleri kapsamında bölgeye araç geçişine izin verilmediği öğrenildi.

SAAT 05.30 SANTRALDE PATLAMALAR VE ARDINDAN PARLAMALAR MEYDANA GELDİ

Yangının özellikle su havuzlarının ve sık ağaçların bulunduğu bölgeden santrale doğru hızla ilerlediği görüldü. Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. Gün ağarmasıyla birlikte havadan yapılacak müdahale ile soğutma çalışmalarının ardından santralde oluşan tahribatın boyutunun ortaya çıkacağı belirtildi.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE KARŞI UYARI YAPILDI
Yangının, linyit kömürü ile elektrik üretiminin sağlandığı Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramasının ardından 8 mahalle tahliye edilirken, yetkililer korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar yaptı. Günde 21 bin 600 ton yakıt kullanılan tesiste alınan önlemlerle patlama riski ortadan kaldırılırken, depolarda bulunan binlerce ton linyit kömürünün tutuşması durumunda bölgede ciddi anlamda hava kirliliği tehdidinin yaşanacağı endişesi ifade edildi.

ALEVLERİN İLERLEYİŞİ ENGELLENEMEDİ
Sabaha karşı rüzgarın hızının azalmasına rağmen, alevlerin ilerleyişi engellenemedi. Ulaşımının sağlanamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin müdahale edememesi sonucu sahilden en uç yamaçlara kadar bölge alev topuna döndü. Yangının en çok tehdit ettiği Akçakaya ve Fesleğen mahallelerinde ise alevlerin evlere ulaşıp ulaşmadığı henüz belirlenemedi.

Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi.

SAAT 03.47 FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

Başkanı Altun, Milas'taki yangının termik santrale sıçraması üzerine, "Santral kontrollü şekilde devre dışı bırakılmış ve personelin geçici tahliyesi prosedürü ivedilikle gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulundu.

SAAT 03.05 - KAVAKLIDERE'DEKİ ORMAN YANGINI MENTEŞE İLÇESİNE ULAŞTI

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda iki gün önce başlayan yangın Menteşe ilçesine ulaştı.

SAAT 02.23 - FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Altun, termik santraline yangının ulaşmasıyla ilgili, "Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir." açıklamasında bulundu.

SAAT 02.20 - MANİSA'DA ZEYTİNLİK ALANDAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Börtlüce Mahallesi Mektepli mevkisinde zeytinlik alanda yangın çıktı. Ormanlık alana sıçramadan söndürülen yangında 2 dönüm zeytinlik zarar gördü.

SAAT 01.50 - TERMİK SANTRAL ÇEVRESİNDE YAŞAYANLAR KARA VE DENİZ YOLU İLE TAHLİYE EDİLDİ

Muğla’da bir haftadır devam eden yangınların Milas ilçesinde bulunan termik santrale sıçramasının ardından bölgede Ören başta olmak üzere 10 mahalle tahliye edildi. Bölgede yaşayan binlerce kişi deniz araçları ile bölgeden tahliye edilirken büyüklerin oldukça endişeli olduğu tahliye işlemlerinde çocuklar olan bitenden habersiz annelerinin kucaklarında uyuyarak bölgeden ayrıldı.

 SAAT 01.29 - YANGIN YENİKÖY TERMİK SANTRALİNE 7 KİLOMETRE MESAFEDE

Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı öğrenildi.

SAAT 00.25 - ÖREN BELDESİ'NE GİRİŞLER YASAKLANDI

Ören Beldesi'nde polis ve jandarma bölgeyi tamamen kapattı ve giriş-çıkışlara izin verilmiyor. Ören-Bodrum karayolu trafiğe kapatıldı.

SAAT 00.24 - MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TAHLİYE UYARISI

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yaptığı açıklamada, "Kozağaçlı hemşerilerimiz ve belediyemizin ekipleri ile beraber kesimler yapılacak bir bent oluşturulmaya çalışılacak. Kozağaç ve Menteşe’de oturan hemşerilerime söylemek istiyorum; belki de belli bir saatten sonra boşaltma kararı çıkabilir. Buna göre hazırlıklı olmamız lazım. Hiçbir direniş göstermeden bulunduğumuz bölgeleri hemen boşaltmamız lazım. Sizin canlarınız bizim için çok önemli. Şuan sabaha kadar yangının ne şekilde ne yöne evirileceğini kimse kestiremiyor ve bize söylemiyor. Ormandan da bize verilen bir bilgi yok, onu da söylemem lazım. Yapılacak ne varsa hemşerilerimizle beraber yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Yorumlar