KİŞİSEL GELİŞİMDE KİLOMETRE TAŞLARI

 Değerlerli Dostlar,

Bugün konumuz kişisel gelişim. Kişisel gelişimin tanımı için; farkındalığımızı, bilgimizi ve becerilerimizi genişleterek ve tüm potansiyelimize ulaşarak, hayatımızda gerçek mutluluğu deneyimleyebilmek diyebiliriz. Ve bununla birlikte kişisel gelişim sürecinde ulaşılacak belli kilometre taşları olduğunu ve bunlarla mücadele etmeden kişisel büyümenin mümkün olmayacağını da söyleyebiliriz. Gelin bu kilometre taşlarını tek tek inceleyelim.

FARKINDALIK

Nasıl düşündüğünüz ve nasıl hissettiğiniz konusundaki farkındalıktan bahsediyorum. Örneğin; çok stresli bir yapınız var ama bunun tamamen işinizden dolayı olduğunu ve iş değiştirince stresinizin ortadan kalkacağını düşünüyorsunuz. Aslında iş değiştirseniz bile stress belli bir süre sonra geri dönecektir. Çünkü stress, düşüncelerimizden kaynaklanan bir duygudur. Farkındalığımızı uyandırabilmek için öncelikle düşüncelerimizin duygularımıza etki ettiğini ve zihnimizde neler olduğunu, kendimize nasıl koçluk yapabileceğimizi biliyor olmamız lazım.

KOÇLUK

Kendimize koçluk yapmayı şöyle örnekliyeyim; 2-3 ay evinizi temizlemezseniz, evi toparlamanız ve tekrar temiz hale getirmeniz sanırım bir haftayı bulabilir, değil mi? Dolayısıyla evlerimizi düzenli olarak temizlememiz bu karmaşanın önüne geçer. Aynı şey zihinlerimiz içinde geçerlidir. Haftanın bir kaç günü kendimize vakit ayırarak, yaşadığımız olumlu ya da olumsuz olaylarla ilgili ne hissetiğimizi, ne düşündüğümüzü, bu olayların neden başımıza gelmiş olabileceği soruları ile derinleşerek, bir nevi kendimize koçluk yapabilmekten bahsediyorum.

HAYAL KURMAK

Maalesef hayal kurmayı sevmeyen ve hatta hayalleri olmayan bir toplumda yaşıyoruz. Bir çoğumuzun önümüzdeki bir yıllık ya da beş yıllık hedeflerinin belli olmadığını düşünüyorum. Örneğin 1 yıl içinde 10 kilo mu vermek istiyorsun? Kredi kart borçlarını mı kapatmayı hedefliyorsun? Ya da o çok sevdiğin arabayı almak için para biriktirmeyi mi planlıyorsun? Önce hedeflerimizi belirlemeli sonra bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çaba göstermeliyiz. Ancak bu hedeflere ulaşmada en büyük anahtar, hayal kurmalıyız! Hayalini kurmadığımız hiç bir şeyin gerçeğini yaşayamayız. Ulaşılabilinir hayaller yanında ayrıca ulaşılması zor, çok büyük hayallerimizde olmalı. Olmayacak hayali kurmam diyenlere tek bir sorum var: Ya olursa?

DUYGULARA İZİN VERMEK

Kendimden bir örnek vererek anlatayım. Örneğin ben boşandığımda çok büyük bir yıkım yaşadığımı, bu boşanmanın hayatımı alt üst ettiğini düşünmüştüm. Çok kızgındım! Çok öfkeliydim! Halbuki o anda yaşadığım asıl duygu acı ve hayal kırıklığıydı. Ben duygularıma sahip çıkıp, sukunetle yaşamak yerine, onları red etmiştim. Aslında red ederek daha fazla acı çekmiştim. Acı kaçınılmazdır. Hepimiz duygusal acı yaşayabiliriz ancak acı çekmek isteğe bağlıdır. Acı çekmek ise, acımızın üstüne, doğru olmayan tüm düşünceleri eklediğimiz zaman ortaya çıkar.

SORUMLULUK ALMAK

Yakın bir arkadaşım ev içinde yaşadığı her bir huzursuzluk için farklı bir aile üyesini sorumlu tutuyordu ve bununla ilgili ne yapacağını bilmiyordu. Arzu ettiğiniz mutlu ve huzurlu ortama nasıl kavuşacağınızı bilmiyorsanız, huzursuzluk ve mutsuzluklar hayatınızda katlanarak gelebilir. Düşüncelerimiz duygularımızı yaratır, duygularımız eylemlerimizi ve eylemlerimiz de sonuçları yaratır. Düşündüğünüz ve inandığınız her şey, hayatınızda yaratacağınız şeydir. Dolayısıyla önce kendi düşüncelerimizi görebilmeli, sorumluluğunu almalı ve tamamlamamız gereken taraflarımızın farkına varmalıyız.

KENDİNE DEĞER VERMEK

Kendimize karşı acımasız olduğumuz zamanlarda oldukça cömert, değer vermemiz gereken zamanlarda ise oldukça cimri davranıyoruz değil mi? Bu hemen hemen herkeste gördüğüm bir hata. Çoğu insan arzu ettiği o güzel ilişkiye ya da çok istediği o muhteşem eve sahip olamayacağını düşünüyor çünkü buna değmediğini düşünüyor. Aslında ne istersen ona sahip olabilirsin. Hatta % 100 layıksın. Kendimize verdiğimiz değer tamamen oluşturduğumuz zihinsel yapı ile alakalı. Kendine olan güvenini değiştirecek fikri artık oluşturabilirsin.

HEP ÖĞRENCİ KALMAK

Bugün, kişisel gelişim ile ilgili en son bahsedeceğim ve kilometre taşlarından en önemlisi olan kısma  öğrenci kalabilmeye gelelim. Evet, gelişimimiz için çok okumalıyız, çok dinlemeliyiz, çok araştırmalıyız ama aynı zamanda öğrendiklerimizi de hayata geçirebilmeliyiz.  Hayatımızı sadece okuyarak değiştiremeyiz, aynı zamanda eyleme geçirebilmeliyiz.

 Sevgiyle

 

Yorumlar