Anasayfa /  Ekonomi

Kıdem tazminatı ne zaman, nasıl alınabilecek?

Çalışma hayatında devrim gibi bir düzenleme kısa bir süre sonra hayata geçirilecek. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen yeni İş Kanunu Tasarı Taslağı'na göre, çalışanlara "kıdem, ihbar tazminatı ve izin parası" talepleri için, arabulucuya gitme şartı getirilecek. Arabuluculuk sistemi ise, sözkonusu talepleri 21 gün içinde sonuçlandırılacak.

Abone ol
Abone ol 18 Nisan 2017 13:59

Eğer, arabulucunun teklifini işveren ve işçi kabul etmezse o zaman, tazminatları için dava sürecine girilecek. Bu sistem ile, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi alacaklarda yıllarca beklememiş olacak.

16 Nisan referandumun sürecinin sona ermesinin ardından gözler, çalışma hayatında bekleyen yasalara çevrildi. Hükümetin birinci önceliği bu alandaki yasaları çıkarmak olacak. Bu yasaların başında ise çalışma hayatında büyük önem taşıyan işçi alacaklarına yönelik düzenleme geliyor.

Halen taslak aşamasında olan ve Adalet Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlana İş Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya göre, işçi alacaklarına arabulucuk sistemi getiriliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Taslakta yer alan düzenlemeye göre, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda ilk olarak arabulucuk sistemine başvurulması getiriliyor. Yani bir işçi, kıdem, ihbar tazminatları ile işe dönüş davası açmadan önce arubuculara başvuruda bulunacak.

Ve işverenden alacaklarına ilişkin bir talepte bulunacak.

Arabulucular da, işçi ile işveren arasında uzlaşma sağlayacak. Alacaklar konusunda iki tarafta uzlaşmaya varılırsa, konu mahkemeye gitmeden çözülecek. Yasada bir başvurunun 21 gün içinde çözümlenmesi öngörülüyor. Böylece, üç haftada bir işçinin ne kadar kıdem ve ihbar tazminatı alacağı netleşmiş olacak.

TEKLİF KABUL EDİLMEZZE DAVA AÇILACAK

Arabulcuların önerdiği teklifi, işveren veya işçi kabul etmezse dava açma süreci başlayacak. Her iki tarafta alacağı dava konusu yapabilecek. Arabulcuya gitmeden açılan davalar ise usulden red edilecek.






Yorumlar