Anasayfa /  Güncel

İstinaf nedir, İstinaf terimi anlamı ne? Kararı istinaf etmek ne ?

Son günler de sıkça duyduğumuz İstinaf kelimesinin anlamı bir çok kişi tarafından merak konusu oldu. Peki İstinaf mahkemesi ne iş yapar? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 16 Aralık 2022 19:00

Son günler de sıkça duyduğumuz İstinaf kelimesinin anlamı bir çok kişi tarafından merak konusu oldu. Peki İstinaf mahkemesi ne iş yapar? İşte detaylar...

İSTİNAF NE DEMEK?
İstinaf, birinci dereceden mahkemeler aracılığıyla verilmiş olan kararların maddi açıdan daha üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesi anlamına gelir. İstinaf başvurusu yapıldığı takdirde hukuk ya da ceza davası dosyası bir üst mahkemeye taşınır. İstinaf Mahkemesi yerel mahkeme kararını denetleyen mahkemedir.

İSTİNAF TDK ANLAMI NEDİR?
İstinaf kelimesi Türkçemize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. TDK'ya göre istinaf kelimesi 'Mahkemelerin verdiği kararları kabul etmeyerek bir üst mahkemeye taşınma' anlamında ifade edilir.

İSTİNAF MAHKEMESİ NEDİR?
İstinaf, dava adeta yeni baştan ele alınıyormuşçasına, ilk davada ortaya konan delillerin istinaf mahkemesince yeniden incelenmesini sağlayan bir kanun yoludur. Davalı ilk derece mahkemenin verdiği karara itiraz ederek davayı İstinaf Mahkemesi'ne götürebilir. Mahkeme olayı, delilleri inceler ve sonrasında kararını davacı ve davalı kişiye açıklar. Davacı ve davalı kişi mahkemenin aldığı kararı kabul etmeyerek İstinaf Mahkemesine başvurur. Böylece İstinaf Mahkemesi'nde dava tekrar en başından araştırılıp,incelenir. İlk derece mahkeme tarafından verilen kararın üst mahkemeye götürülmesidir. İstinaf Mahkemesi ilk derece mahkemeler ve temyiz arasında olan mahkemedir. Sulh, Asliye, Aile, İş, Asliye Ticaret Mahkemeleri ilk derece mahkemeler olarak sayılırken, İstanbul Bölge Adliye, Ankara Bölge Adliye, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi gibi mahkemeler ikinci derece olarak görülen mahkemelerdir. Yargıtay ise üçüncü derece de ki mahkemelerdir. Yargıtay'ın iş yükü hafiflemesi içinBölge Adliye Mahkemeleri kurulmuştur. İstinaf Mahkemesi ikinci kararın çıkması anlamına gelir.

İSTİNAF MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER?
İstinaf Mahkemesine giden davalarda sonucun çıkmasının süresi davaya göre farklılık gösterir. Genel olarak 1 yıl ile 2 yıl arasında farklılık göstermektedir.

Yorumlar