HAYALLER, HEDEFLER, HIDRELLEZ

 Hayal ve hedeflerden bahsetmeden önce, “bilinci” tanımlamak faydalı olacaktır. Bilinç, kişinin, kendisine ve başkalarına dair deneyim, gözlem, niyet vb. zihinsel bilgi bankasıdır. Duyularımız, düşünce, fikir, hayal gücü ve bilgilerimiz, duygu, inanç, dürtü ve niyetlerimiz bilinç dünyamızı oluşturan faktörlerdir. Bilinçli yaşamayı seçen birinin; hafızasında bulunan deneyim birikimine erişerek geçmişe, hayal kurarak, plan yaparak geleceğe uzanma şansı vardır. Bilinçli insan fiziksel olarak mevcut anda var olup, anı yaşarken, hayal kurarak geleceğe sanal gerçeklik ve görünürlük sağlayabilir.

Hayal gücü sınırsız, gerçek üstü bir evrendir. Fizik bedenimizin ötesindeki “benlik” sayesinde, hiç bir fiziksel sınır tanımadan, sanal geleceğimizle sürekli temas halindeyiz. Haydi şimdi bir hayal kuralım! Diyelim ki Disneyland’e gitmeyi hayal ediyorsunuz -ki Disneyland de bir hayalin ürünüdür-. Katılabileceğiniz onlarca etkinlik, satın alabileceğiniz yüzlerce ürün arasından bir kaç tanesini seçiyorsunuz. Bunlar hangileri olurdu? Muhtemelen merak, özlem, macera, heyecan gibi mevcut yaşanmışlıklarınıza ve hayal gücünüzü harekete geçirecek yeni deneyimlere imkan tanıyanlara öncelik verirdiniz. Dolayısıyla seçimlerimiz, kararlarımızdır.

Karar verdiğimizde “benliğimiz”, dikkatini, fiziksel bedenle hayal arasındaki köprüye, “beyine”  yöneltir ve komut verir. Beyin, zihinle irtibata geçer ve gerçekleştirme süreci başlar. Bu komuta “niyet” diyelim. Niyet, kelime anlamıyla “bir şeyi yapmayı zihninde tasarlama, önceden isteyip düşünme, kendi kendine karar verme, kişinin içindeki bir amaca yönelme istek ve düşüncesi”dir. “Hedef” ise en basit haliyle “niyetlerimiz doğrultusunda olmak istediğimiz kişi, varmak istediğimiz nokta” olarak tanımlanabilir.

Dolayısıyla hayal kurmak sınırsız, niyet etmek bilinçli, hedef belirlemek kararlı olmak demektir.


Bugün Hıdrellez. Sıcacık, renkli, anlamlı ritüellere vesile olan, baharı karşıladığımız bir günde sizi mutlu edecek, heyecanlandıracak hayaller kurmanızı ve hayallerinizin sizi hedeflerinize taşıyacak niyetler olduğunu hissederek, evrene inanç ve neşeyle serpiştirmenizi ümit ederim. 


Kendinize harika tohumlar hediye etmeniz ve mis kokulu çiçeklere kavuşmanız dileğiyle...

 

Yorumlar