Anasayfa /  Foto Galeri

Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler...

Grip salgınının yaygın olduğu bu günlerde birçok kişi grip hastalığına yakalanmamak için önlemler alıyor. Peki Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler...

Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler... - Sayfa 1

Her yıl kış aylarında artış gösteren ve son dönemde sıkça karşılaşılan gribal enfeksiyonlar, insandan insana öksürük ve hapşırıklarla havaya saçılan virüslerle kolayca bulaşabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, H1N1'in de yer aldığı gribal enfeksiyonların, yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, kuru öksürük, yaygın kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın zatürreye varan ciddi hastalıklara yol açabileceğini de belirten Şar, hastalığın virüs bulaştıktan sonra 18-72 saat arasında ortaya çıktığını, alınacak bazı basit ama etkili önlemlerle gripten korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler... - Sayfa 2

Kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmayın


Özellikle okullar, kreşler, toplu taşıma araçları ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlar virüslerin kolayca bulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle şart değilse kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçının. Bulunduğunuz ortamda pencereleri ara sıra açarak içeri temiz hava girmesini sağlayın.

Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler... - Sayfa 3

Birbirinizi görünce hemen öpmeyin

Virüsler havaya yayılan tükürük damlacıkları nedeniyle çok çabuk bulaştığından birbirinizi görünce hemen öpmeyin, uzaktan başınızla selam vermekle yetinin. Çok yakın mesafeden konuşmamaya özen gösterin. Hasta kişilerle de yakın temastan kaçının.

Gripten korunmak için neler yapılmalı? İşte önemli önlemler... - Sayfa 4

Sağlıklı beslenin


Salgına karşı vücut direncinizin kuvvetli olması şart. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı beslenin. Kahvaltı başta olmak üzere ana öğünlerinizi geçiştirmeyin. Yumurta, balık, yoğurt, ceviz, badem, fındık, mevsim sebzeleri ve mevsim meyvelerini mutlaka düzenli tüketin. Dengeli ve kaliteli beslenin, bol su için.