Anasayfa /  Ekonomi

Erken emekli nasıl olunur? Ne zaman emekli olurum?

Erken emekli nasıl olunur? Ne zaman emekli olurum? Erken emeklilik konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Erken emeklilik ile ilgili olarak yeni haberler bekleyen birçok kişiye müjde var. Bağkur’lu kişilere gelen erken emeklilik fırsatı duyanları mutlu etti. İşte erken emeklilik hakkında detaylar!

Abone ol
Abone ol 12 Nisan 2017 11:01

Erken emekli nasıl olunur? Ne zaman emekli olurum? Bağkur’dan normalde erkekler en az 25 tam yıl yani 9.000 gün prim ödenmesi ile emekli olabiliyorken, kadınlarda ise en az 20 tam yıl yani 7.200 gün boyunca prim ödenmesi halinde emekli olabiliyordu. Erken emeklilik ile birlikte ortaya çıkan yeni gelişmeler sayesinde artık Bağ-kur’lular için yeni bir dönem başlıyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM ?

Buna göre, erkekler, 25 yıldan, kadınlar ise 20 yıldan az ama 15 yıldan fazla prim ödedikleri takdirde, belirli bir yaşı aşma kaydıyla kısmı aylıkla emekli olabilme hakkını kazanıyor. Kısmi aylık ise şu anlama geliyor, erkekler için 25 yıldan, kadınlar için 20 yıldan eksik olan bir yıl başına yüzde 1 oranında daha az emekli alınacak.

5400 GÜN İLE ERKEN EMEKLİLİK

30 Nisan 2008 ya da daha önceki bir tarihte tescil edilmiş olan yani BağKur’a kaydını yaptırmış olan sigortalı bireyler için 15 yılda kısmi emeklilik imkanları tanınıyor. Fakat Bağ-kur’da sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yerine tam yıl esas alındığı için, 15 tam yıl 5.400 güne tekabül ediyor. Bu sebeple de 30 Nisan 2008 ya da daha öncesi tarihte Bağkur’a kaydını yaptırmış olan kişilerin 15 tam yıl şartını yerine getirmeleri halinde 5.400 günden emekli olabilmesi artık mümkün.

8 EYLÜL 1999 TARİHİ ÖNEMLİ!

Bahsi geçen bu şartlar ile normal Bağkur’lu bireylerin yanında İsteğe bağlı Bağ-kur sigortalıları ve Tarım Bağ-kur sigortalılar da erken emeklilik şartlarını yerine getirmesi halinde bu gelişmeden yararlanabilecek. Fakat 1999 yılında çıkan 4447 sayılı Kanun ile birlikte Bağ-kur sigortalıları için emeklilik şartlarında çeşitli değişiklikler yaşandığı için, sigorta girişi 8 Eylül 1999 ve daha sonrası olan Bağ-kur sigortalı bireylerin, erkek ise 62, kadın ise 60 yaşını dolduran ve en az 15 tam yıl boyunca sigorta primini ödeyen kişilere emeklilik aylağı bağlanıyor.

HESAPLAMAR 1 EKİM’E GÖRE YAPILACAK!

Sigorta girişi 1 Ekim 1999 ya da daha öncesi olan Bağ-kur sigortalı bireyleri için kademeli bir şekilde erken emekli olmasına izin verilecek. Yapılacak olan bu geçişe göre, 1 Ekim 1999 tarihine dek 15 tam yılı prim ödeme süresini erkek ise 55, kadın ise 50 yaşında doldurmuş olan Bağ-kur sigortalı bireyleri bu emeklilik fırsatından yararlanabilecek. 1 Ekim 1999 tarihine dek bu şartları yerine getirmemiş olan kişiler ise 15 tam yıl sigortalılıklarının yanında belirli bir yaşı doldurmaları halinde erken emekli olabilecekler.


Yorumlar