Anasayfa /  Foto Galeri

Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler

Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte enerji faturaları da yükselmeye başladı. Özellikle doğal gaz ve elektrik kullanımındaki artış faturalara yansıyor. Bu mevsimde yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı gelirken ütü kullanımı da maliyet açısından öne çıkıyor. İşte kış aylarında hem elektrik hem de doğal gaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyeler.

Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler - Sayfa 1

Kışın, yaza göre evde daha fazla vakit geçiriyoruz. Haliyle daha çok elektrik harcıyoruz. Isıtıcılar, televizyon derken fatura da şişiyor. Kış aylarında evlerdeki doğalgaz tüketimi ise yüzde 186 artıyor. Yazın klima kullanımı ile birlikte elektrik tüketimi kışa göre daha fazla olsa da kış aylarında klimanın yerini elektrikli ısıtıcılar alıyor. Aydınlatma, ısıtma gibi ihtiyaçlar kış aylarında artarken, bunların elektrik faturasına yansıması önemli düzeyde oluyor.

Doğru aleti kullanmak yüzde 50'ye yakın tasarruflar sağlayabiliyor. 

İşte kış aylarında hem elektrik hem de doğal gaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyeler...

Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler - Sayfa 2

Kış aylarında yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı geliyor. Elektrikli ısıtıcının kullanımı saatlik ortalama 1,06 liraya denk geliyor. Evde sık kullanılan diğer elektrikli aletlere baktığımızda ise, ütü saatte 1,78 lira, saç kurutma makinesi 1,56 lira, A+ bulaşık makineleri 1,30 lira, elektrik süpürgesi ise saatte 1,06 lira harcıyor. 


Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler - Sayfa 3

A+ çamaşır makineleri saatte 0,64 lira, 52 inç LCD televizyonlar saatte 0,11 lira, büyük boy buzdolapları saatte 0,07 lira tüketiyor. En çok elektrik tüketen ev aletleri elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor. Peki bu aletleri nasıl tasarruflu kullanabiliriz? Elektrik tarifeleri karşılaştırma sitesi EnCazip, kış aylarında hem elektrik hem de doğalgaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler - Sayfa 4

Giyeceklerin düzgün bir şekilde asılması ütü ile daha az vakit geçirilmesini sağlar, böylece daha az enerji tüketilir. Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlamak tasarrufa yardımcı olur. Ütüyü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına özen gösterilmeli. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle ütü ile daha az vakit geçirilir ve maksimum elektrik tasarrufu sağlanır.