Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ortak basın toplantısında kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Osmani, "Ukrayna'daki olayları gördüğümüzde, doğal olarak Kosova'nın NATO'ya girme zamanının geldiğini düşünüyoruz." dedi. Erdoğan, "Türkiye, Kosova'nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Abone ol
Abone ol 01 Mart 2022 19:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani Sadriu ortak açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB üyeliği için, "Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine ben diyorum ki acaba Türkiye'yi ne için AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz. Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye-Kosova arasındaki süreci değerlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk.

Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova'daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçen yıl 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye, Kosova'nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Belgrad ile başlatılan süreci destekliyoruz. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden geleni yapmaya hazırız. Görüşmemizde FETÖ İle mücadelemizi el aldık. Değerli mevkidaşıma atılmasını arzu ettiğimiz bazı beklentilerimizi kendisine ifade ettim.

Kosova'yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız, NATO'nun bir üyesi olarak da Kosova'yı tanırız. Biz NATO'da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz.

Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine ben diyorum ki acaba Türkiye'yi ne için AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz.

Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız, bir an önce ateşler kesilsin, gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.

(AB üyeliği) Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin açıklamaları:

Türkiye'nin halkı ve kurumlarına bize verdikleri destek için teşekkür etmek isitiyorum. Kosova'nın sesi çıkmadı uluslararası arenada. Türkiye bize bu konuda yardımcı olmuştur. Özellikle Başkan Erdoğan'ın bizzat verdiği desteği bugün tekrar hatırladık. Kosova ve Kosova halkı adına sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum.

Ukrayna'da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler de çok değerledir. Aramızdaki yakın iş birliği daha da derinleşecek. Eğitim, sağlık, ekonomi olarak birçok alanda iş birliğimiz genişleyecek.

Aramızdaki ilişkinin çok önemli destek ve katkısı, Türkiye'de yaşayan Arnavutlar ve Kosova'da yaşayan Türkler'dir.

En önemli müttefiğimiz Türkiye Cumhuriyeti bize hiçbir zaman sırtını dönmemiştir.

Yorumlar