Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

CHP'nin ekonomi danışmanlarından Prof. Dr. Ufuk Akçiğit kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında?

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünde öğretim üyesi ve ‘‘Arnold C. Harberger’’ kürsüsüne sahip bir akademisyendir. İşte Prof. Dr. Ufuk Akçiğit hakkındaki detaylar...

Abone ol
Abone ol 03 Aralık 2022 19:30

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Chicago Üniversitesi ekonomi bölümünde öğretim üyesi ve ‘‘Arnold C. Harberger’’ kürsüsüne sahip.

Prof. Dr. Akçiğit, ekonomi lisans derecesini 2003 yılında Koç Üniversitesi’nde aldı, daha sonra 2009 yılında Massachusetts Institute of Technology’de ‘‘Ekonomik Büyüme ve İnovasyon Politikaları’’ başlıklı teziyle ekonomi doktorasını tamamladı. Günümüzde ayrıca, Almanya`daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nde Araştırma Profesörü ve Araştırma Grup Başkanlığı, Boston merkezli Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nda, Londra merkezli Ekonomik Politika Araştırma Merkezi’nde, Washington merkezli Brookings Enstitüsü’nde, Münih merkezli CESifo Enstitüsü’nde Araştırma Ortağı olarak görev yapıyor. Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi.

Akçiğit, geçmişte ve günümüzde Chicago Merkez Bankası, Danimarka Yüksek Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Dünya Bankası, Hutchins Verimlilik Ölçüm Merkezi, IMF, OECD, TCMB ulusal ve uluslararası birçok önemli kuruluşa proje danışmanlıkları yapıyor.

Bir makroekonomist olarak, araştırmaları ekonomik büyüme, üretim verimliliği, rekabet, özelleştirme, sanayi politikaları, firma dinamikleri, beşeri sermaye, ve inovasyon ekonomisi üzerine odaklandı.

BİRÇOK ARAŞTIRMA VE SOSYAL BİLİM DALINDA ÖDÜL ALDI

Prof. Dr. Akçiğit, makroekonomi alanında yaptığı çalışmalarıyla geçen yıl Almanya’da Max Planck-Humboldt araştırma ödülüne layık görüldü. Dünyada sosyal bilimler alanında ilk kez verilen 1.5 milyon euro değerindeki araştırma fonu sayesinde oluşturduğu ekiple, 1990’larda Doğu-Batı Almanya’nın birleşmesinde yaşanan ekonomik aksaklıkları ve hala süregelen gelir farklılığını inceliyor.

Akçiğit, ABD’deki John Simon Guggenheim Vakfı’nın “olağanüstü yeteneğini göstermiştir profesyonellere sanat ve bilim alanlarında” verdiği Guggenheim ödülünü 2021 yılında ekonomi dalında kazandı.

Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın genç akademisyenler için verdiği araştırma ödülü olan 500 bin dolar değerindeki CAREER ödülüne layık görülen Akçiğit, ayrıca 2022 yılında Almanya’da Küresel Ekonomi Ödülü’nü (Global Economy Prize) ve Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü‘nü kazandı.

 

 

 

 

 

Etiketler ufuk akçiğit
Yorumlar