Anasayfa /  Foto Galeri

Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu… İşte Barış Manço’nun hayatı

Dönemin en  büyük müzisyenlerinden, sanatıyla, duruşuyla, yaptıklarıyla herkese örnek bir sanatçıydı. Barış Manço ölümünün 22 yılında anılıyor. İşte Barış Manço’nun hayatı ve hafızalara kazınan şarkı sözleri…

Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu… İşte Barış Manço’nun hayatı - Sayfa 1

Anadolu rock ve pop müziğinin önde gelen ismi, besteci, söz yazarı ve TV programcısı Barış Manço, ölümünün 22. yılında anılıyor. 7’den 77’ye herkesin sevgisini kazanan Barış Manço, en sevilen şarkılarının sözleriyle hatırlatılıyor. İşte Barış Manço’nun hayatı ve hafızalara kazınan şarkı sözleri…

Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu… İşte Barış Manço’nun hayatı - Sayfa 2

Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış adını verdi.

Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu… İşte Barış Manço’nun hayatı - Sayfa 3

İlk çocuklarına "Savaş" ismini veren çift, İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde doğan ikinci çocuklarına ise "Mehmet Barış" ismini uygun buldu. Barış Manço'nun Oktay ve İnci ismini taşıyan iki kardeşi daha oldu. Anne babası 3 yaşındayken ayrılan Barış Manço, babasının yanında büyüdü.

Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulunda başladığı eğitimini Galatasaray Lisesinde sürdüren Barış Manço, babasının vefatının ardından Galatasaray'dan ayrıldı ve eğitimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı.

Barış Manço aramızdan ayrılalı tam 22 yıl oldu… İşte Barış Manço’nun hayatı - Sayfa 4

Müzikte ilk adımlar

Annesinin ifadesine göre 1,5 yaşında şarkı söylemeye başlayan Barış Manço, ilk grubunu 1958'de Galatasaray Lisesinde okurken, "Barış Manço ve Kafadarlar" adıyla kurdu ve ilk bestesi 'Dream Girl'ü yaptı. Manço, müzik hayatındaki ilk konserini öğrencisi olduğu Galatasaray Lisesinin konferans salonunda verdi.

"Harmoniler" grubuyla 1962 yılında ilk 45'lik plağını çıkaran Manço, henüz 19 yaşındayken "Grafson Plak" etiketiyle çıkardığı bu albümde, İngilizce sözlü "Twist in USA" ve "The jet" isimli iki parça bulunuyordu.