Anasayfa /  Dünya

Slovakya Başbakanı Robert Fico'na suikast! Robert Fico sağlık durumu!

Slovakya Başbakanı Robert Fico, kabine toplantısının ardından hedef alındığı silahlı saldırı sonucunda ağır yaralandı ve acilen ameliyata alındı. Yetkililer, Fico'nun şu anda "hayati mücadele" verdiğini açıkladılar. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 16 Mayıs 2024 10:00

Slovakya Başbakanı Robert Fico, kabine toplantısının ardından hedef alındığı silahlı saldırı sonucunda ağır yaralandı ve acilen ameliyata alındı. Yetkililer, Fico'nun şu anda "hayati mücadele" verdiğini açıkladılar. İşte detaylar...

Savunma Bakanı Robert Kalinak, ameliyatın üç saatin üzerinde sürdüğünü ve durumun "kötü" olduğunu söyledi.

Slovakya Cumhurbaşkanı ve Slovak siyasiler saldırıyı "demokrasiye yapılmış bir saldırı" diyerek kınadı.

Saldırgan olduğundan şüphelenilen bir kişi olay yerinde yakalandı ancak yetkililer şüphelinin kimliğini açıklamadı.

Yerel medyada yer alan ancak BBC tarafından henüz doğrulanmayan bilgilere göre şüpheli 71 yaşında bir yazar ve siyasi aktivist.

Olayın ardından açıklama yapan Slovakya İçişleri Bakanı, Fico'nun karın, kol ve bacaklarından olmak üzere beş yerinden vurulduğunu söyledi. Saldırıyı suikast girişimi olarak tanımladı. İlk soruşturmanın ardından saldırının "siyasi" motivasyonla düzenlendiğinin düşünüldüğünü belirtti.

Akşam saatlerinde BBC'ye konuşan Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba ise Fico'nun artık hayati tehlikesinin bulunmadığını düşündüklerini belirterek "Tahmin ediyoruz ki kurtulacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Taraba olayın ardından, muhalefet partilerini eleştirdi. Onları Fico'yu "neredeyse canavar gibi" göstermekle suçladı.

Saldırı, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova’da yaşandı.
Slovakya siyasetindeki farklı görüşlerdeki isimler, saldırıyı kınayan açıklamalarda ortak bir dil kullandı.

Avrupalı liderler de, kınama açıklamalarında saldırının demokrasiye yönelik olduğunu savunan mesajlar verdi.

Robert Fico geçen Eylül'de yapılan seçimlerde popülist-milliyetçi bir koalisyonun başında iktidara geri dönmüştü. Fico'nun başbakan olarak ilk birkaç ayı siyasi açıdan son derece çekişmeli geçti.

Ocak ayında Ukrayna'ya askeri yardımı durdurdu. Nisan'da kamu yayıncısı RTVS'yi kaldırma planlarını hayata geçirdi. Son haftalarda binlerce kişi bu kararı protesto etti.

Dünyadan tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden, bunu "korkunç bir şiddet eylemi" olarak niteledi ve ABD Büyükelçiliğinin Slovak hükümetle yakın temas halinde olduğunu, her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise bu "korkunç suçun" hiçbir gerekçesi olamayacağını belirtti. Slovak Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mesajda, saldırıya uğrayan Başbakan Fico'dan "cesur ve azimli" olarak bahsetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıyı kınarken, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "şiddetin ve bunun gibi bir saldırının hiçbir şekilde savunulamayacağını" belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Robert Fico kim?

60 yaşındaki Fico 2023 Eylül ayındaki seçim sonrası başbakanlık görevine geldi.
Seçim kampanyası döneminde yaptığı açıklamada, iktidar olmaları halinde, Kiev'e "tek bir kurşun bile" gönderilmeyeceğini söylemişti.

Fico, iktidarının ilk aylarında Ukrayna'ya yapılması planlanan bir askeri yardımı durdurdu.
Robert Fico, sağ popülist bir koalisyonun liderliğini yapıyor.

Fico, 2018 yılında Jan Kuciak isimli gazetecinin cinayet soruşturması sürecinde başbakanlık görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Nişanlısı ile birlikte öldürülen gazeteci Kuciak, iktidar yolsuzlukları üzerine araştırma yapıyordu.

Olay ülkede hükümet karşıtı protestoları tetiklemişti.

Slovakya’nın görev süresi dolmak üzere olan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, "acımasız saldırı" nedeniyle şoke olduğunu duyurdu ve Fico’ya geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Caputova, daha önce Fico için "demokrasinin sınırlarını test ediyor" ifadelerini kullanmış ve Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı duruşu nedeniyle de eleştirmişti.

Yorumlar