Anasayfa /  Foto Galeri

AGİ'nin yerine getirilen vergi desteği maaşlara yansıyacak

Asgari ücret zammıyla birlikte vergi muafiyeti de getirildiği için AGİ desteği kalktı. Böylece devlet maaşlardan kestiği 638 liralık vergiden vazgeçti. Çalışanlar bu rakamın cebe girip giremeyeceğini merak ederken, ekonomi yazarı Faruk Erdem, brüt ve net maaşta AGİ'ye ilişkin önemli bir detayı paylaştı. Vergi istisnasının brüt ücret alanların maaşlarına yansıtıldığını belirten Erdem, net ücretteki 638 lira desteğin işverene yapıldığını ve patronun isterse bunu işçiye yansıtabileceğini söyledi.

AGİ'nin yerine getirilen vergi desteği maaşlara yansıyacak - Sayfa 1

Ocak ayı itibarı ile geçerli olacak yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından, 2022 AGİ zammı tablosu da en çok merak edilenler arasında yerini aldı. 

AGİ'nin yerine getirilen vergi desteği maaşlara yansıyacak - Sayfa 2

Ancak asgari ücretin yüzde 50 artmasıyla birlikte şimdiye dek uygulanan yüzde 15'lik gelir vergisi ile yüzde 0,79'luk damga vergisinin kalkması sonrasında Asgari Geçim İndirimi için değişikliğe gidildi.

AGİ'nin yerine getirilen vergi desteği maaşlara yansıyacak - Sayfa 3

AGİ konusunda kafa karıştıran konuyu açıklığa kavuşturan isim ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu. Bakan Bilgin tartışmalara son noktayı koyarak, "AGİ konusunda vergi alınıyordu.

AGİ'nin yerine getirilen vergi desteği maaşlara yansıyacak - Sayfa 4

 Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz. Bu durumda işçinin çalışanın bir kaybı yok" dedi.