Anasayfa /  Tarihte bugün

Tarihte bugün 9 Haziran günü neler oldu?

Tarihte bugün 9 Haziran günü neler oldu?

Abone ol
Abone ol 09 Haziran 2016 01:37

Tarihte bugün 9 Haziran günü neler oldu? İşte Türkiye’de ve dünyada 9Haziran’da meydana gelen olaylar. 9 Haziran’da hangi önemli isim dünyaya geldi, kim hayatını kaybetti? Tarihte bugün 9 Haziran günü olanlar TRHABERLER olarak sizin için hazırladığımız haberimizde..

68 Roma İmparatoru Neron, intihar ederek öldü.

1617 1617. Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'da adıyla anılan meydanda 1609-1616 arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii ibadete açıldı. Mavi, yeşil ve beyaz renkli çok güzel çinilerle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami" olarak adlandırılır. Türkiye'nin altı minareli tek camisi olan Sultanahmet'in ibadethane bölümü 64 x 72 m. boyutlanandadır. 43 m. yüksekliğindeki merkezî kubbesinin çapı 33.4 m. olup Ayasofya'nın kubbesinden 2,6 m. daha büyüktür. Caminin içi 260 pencereyle aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur.

1870  Modern İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından, Sanayi Devrimi'nin ve kapitalizmin yarattığı toplumsal eşitsizlik, yoksulluk ve sefaleti konu alan romanlarıyla tanınan Charles Dickens öldü.

1893  Öp beni Kate (Kiss Me Kate) adlı müzikaliyle ünlü Amerikalı besteciş ve söz yazarı Cole Porter doğdu.

1923 Bulgaristan'da faşist askeri darbe yapıldı.

1942 Anıtkabir proje yarışmasını Emin Onat ve Orhan Ada'nın kazandığı açıklandı.

1947  Türkiye, Dünya Sağlık Teşkilatı'na üye oldu.

1950 Adnan Menderes Demokrat Parti genel başkanlığına seçildi.

1951 Demokrat Parti Ankara İl Kongresi toplandı. Bazı delegeler, partiye kesecilerle midecilere değil, içtenlikle bağlı insanların gerekli olduğunu belirtti.

1955 Türk bayrağını yırtmaktan sanık 4 Amerikalı yapılan yargılamada beraat etti.

1956 Basına baskılar sürüyor; Halk gazetesi toplatıldı.

1956 Amerika Birleşik Devletleri'nde nükleer denizaltı George Washington suya indirildi.

1967 Parti Meclisi'nden güven isteme amacıyla istifa eden Bülent Ecevit oybirliğiyle yeniden Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreteri seçildi.

1969 İstanbul Üniversitesi'nde polis, öğrencilere müdahale etti. 29 öğrenci gözaltına alındı, 19 polis yaralandı. Üniversite kapatıldı ve sınavlar eylül ayına ertelendi. Danıştay, Üniversitenin kapatılma kararını 14 Haziran günü durdurdu.

1977 Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım Roma'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Saldırıyı "Ermeni Soykırımı" ve "Ermeni Jenosit Örgütü" üstlendi.

1977 Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alpaslan Türkeş "Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, sömürgecilerin yetişmesi, komünistlerin beslemesi, bölücülerin yardakçısı ve Demirperdenin baykuşudur" dedi.

1980 Altı ay içinde sekizinci kez devalüasyon yapıldı; Türk lirasının değeri yüzde 5,5-8,8 arasında düşürüldü. Aynı gün yapılan açıklamaya göre; 203 işyerinde 48 bin işçi grevde.

1981 Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu'nda görevli Mehmet Yergüz bir Ermeni militan tarafından öldürüldü.

1985 Yönetmenliğini Ali Özgentürk'ün yaptığı At filmi Tokyo Film Şenliği'nde büyük ödülü iki filmle paylaştı.

1992 Şair, eleştirmen Enver Tunçalp öldü.

1993 Tahsin Yücel, Peygamberin Son Beş Günü adlı yapıtıyla Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı.

1996 Habitat II, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Zirvesi kapsamında düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Forumu'na katılan yabancı delegeler, polisin memurları ve gazetecileri coplamasını ağızlarına siyah bant takarak protesto ettiler.

TARİHTE BUGÜN

ÖNEMLİ GÜNLER VE HAFTALAR

Yorumlar