Anasayfa /  Güncel

Son depremler listesi… Türkiye deprem haritasında riskli alanlar nereler?

Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği noktalar önemli deprem riski altında kabul ediliyor. AFAD tarafından hazırlanan haritadan Türkiye’nin deprem tehlikesi altında olan noktalarını görebilirsiniz. Haritadaki renklerin koyuluk oranlarına göre tehlike oranı da artıyor. İşte AFAD deprem haritası ve son depremler listesi...

Abone ol
Abone ol 31 Ocak 2020 14:22

Deprem Türkiye’nin üzücü bir gerçeği haline gelmiş durumda ve vatandaşlar deprem konusunda her an tetikte yaşıyor. Yurdun önemli bir bölümü fay hatlarıyla çevrilmiş durumda. Peki Türkiye deprem haritasına göre hangi bölgeler riskli? İşte deprem haritası…

 

TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER

FAY TÜRLERİ

Dogrultu Atımlı Fay
Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayi ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardir.

Normal Atımlı Fay
Bu tür faylarda fay düzleminin bir tarafindaki blok yükselirken diger tarafındaki düşerek uzaklaşır. Burada hareket yine göreceli olarak gelişmektedir. Bir başka değişle, bir blok yükselirken diğeri yerinde durabilir yada bir taraf yerinde dururken diğer taraf düşebilir. Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır.

Ters Atımlı Fay
Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnizca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.

Verev (Oblik) Atımlı Fay
Fay düzlemi boyunca ortaya çıkan hareketin hem düşey hem de yatay yönde olduğu faylardır.

Yorumlar