Anasayfa /  Güncel

Ünlü deprem uzmanından korkutan uyarı !

Elazığ'da daha sonra da Manisa ve Akdeniz'de yaşanan depremlerin ardından ünlü deprem bilimci profesörden son dakika uyarısı geldi.

Abone ol
Abone ol 30 Ocak 2020 21:42

Geçtiğimiz hafta Elazığ, bu hafta ise önce Manisa, daha sonra Muğla'da gerçekleşen son depremler halk arasında panik ve tedirginliğe yol açtı. Depremler birçok soru işaretini de beraberinde getirirken uzmanlar tarafından son dakika açıklamaları da peşi sıra yapıldı. Konuya yönelik son açıklama ise Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ömer Alptekin tarafından geldi. A Haber canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunan Alptekin, bölgelerin deprem üreten bir yer olduğunu ve bundan sonrada üretebileceğini belirtti.

O BÖLGEYİ UYARDI

Ünlü uzman ayrıca, bir bölgemizin çok aktif olduğunu söyledi ve 7 şiddetinde bir depremin şaşırtıcı olmayacağını belirtti.

İşte, Prof. Dr. Ömer Alptekin'in A Haber'e yaptığı son dakika deprem açıklamasının öne çıkan kısımları;

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ömer Alptekin: "Türkiye'de olan depremlerin hemen hepsi Afrika levhası ile Arabistan levhasının Ege- Anadolu bloğunu sıkıştırması ile oluyor. En büyük depremler Kuzey Anadolu Fay hattı boyunca yaşanıyor. Bu zon aktif olan bir zondur, bugüne kadar birçok deprem üretmiştir. Elazığ depreminde yaklaşık olarak 40 km bir fay oluştu. Bu bölgelerde muhtemel depremler olabilir fakat bu kesinlikle yaşanacak anlamına da gelmez." ifadelerinde bulundu.

"EGE BÖLGESİ ÇOK AKTİF"

Manisa'da yaşanan depremlerin önemini de vurgulayan Alptekin: "Her ne kadar aynı zamanlarda yaşansa da tektonik olarak farklı rejimlerde olan depremlerdir. Batı Anadolu düşey atımlı faylarla aktivitesini yansıtan bir bölgedir. Manisa'da yaşanan depremler çok büyük olasılıkla normal faylanmalarla ilgili depremlerdir. Ancak şuna vurgu yapmalıyız, Eğe Bölgesi bu yönden çok aktif bir bölgedir. Burada yaşanan en büyük deprem 1970'de 7.2 büyüklüğünde olan Gediz depremidir. Bu açıdan bölgede bu büyüklükte bir depremle karşılaşmamız şaşırtıcı olmayacaktır. Bizler bilim insanları olarak bunları bekliyoruz." şeklinde değerlendirdi.

Yorumlar