Anasayfa /  Güncel

Son dakika Referandum sonuçları iptal mi? YSK Referandum kararı

Son dakika Referandum sonuçları iptal mi? YSK Referandum kararı. YSK resmi sonuçları ne zaman açıklayacak? Referandum sonuçları iptal edilecek mi? Referandum sonuçları 2017 Sorgulama - İl İl Referandum sonuçları açıklandı. 16 Nisan 2017 Pazar günü tüm Türkiye sandık başına gitti. Referandum sonuçları canlı izlendi. Tüm il ve ilçelerin sandıkları açıldı. Buna göre resmi olmayan sonuçlara göre evet mi hayır mı kazandı belli oldu. İl İl referandum seçim sonuçları ve Hangi ilde kim kazandı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 18 Nisan 2017 12:13

Son dakika Referandum sonuçları iptal mi? YSK Referandum kararı. YSK resmi sonuçları ne zaman açıklayacak? Referandum sonuçları iptal edilecek mi? Referandum sonuçları 2017 Sorgulama - İl İl Referandum sonuçları açıklandı. 16 Nisan 2017 Pazar günü tüm Türkiye sandık başına gitti. Referandum sonuçları canlı izlendi. Tüm il ve ilçelerin sandıkları açıldı. Buna göre resmi olmayan sonuçlara göre evet mi hayır mı kazandı belli oldu. İl İl referandum seçim sonuçları ve Hangi ilde kim kazandı haberimizden öğrenebilirsiniz.







Cumhuriyet Halk Partisi-CHP, 16 Nisan anayasa referandumu sonuçlarının iptali için bugün saat 14.30'da Yüksek Seçim Kurulu-YSK'ya resmi başvuru yapacak.

Peki referandum sonuçları iptal olur mu? Bu sorunun yanıtını YSK başvuruya ilişkin verdiği kararla duyuracak. 



YSK BAŞKANIYLA GÖRÜŞECEKLER



CHP, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşmeye gideceğini açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, bugün saat 12.30'da YSK başkanı Sadi Güven ile görüşecek, ardından da başvuru yapacak.

 

CHP referandum sonuçlarının iptali için yapacağı başvuruda mühürsüz oy pusulası ve zarfların kabul edilmesinin seçim kanununa aykırılığını gerekçe gösterecek. Edinilen bilgiye göre, AK Parti'nin 2014 yerel seçimlerinde mühürsüz oy pusulası ve zarfı olduğu gerekçesiyle iptal ettirdiği seçim sonuçları emsal gösterilecek.



2014 yılında AK Parti'nin başvurusuyla Bitlis'in Güroymak İlçesi'ndeki seçim sonuçları iptal edilmişti. 



AK PARTİ'NİN BAŞVURUSU SEÇİMLERİ İPTAL ETTİRMİŞTİ



30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde Güroymak'ta BDP'li Mehmet Emin Özkan 4 bin 522, AK Parti adayı Hüseyin Mutlu ise 4 bin 490 oy almıştı. AK Parti mühürsüz oy pusulasının sandığa atıldığını tespit ederek, seçim sonucuna itiraz etmiş ve oyların yeniden sayılmasını istediler. Oylar 4 kez sayılmasına rağmen seçim sonucu değişmedi. Ancak bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığı belirlendi ve İl Seçim Kurulu AK Parti'nin itirazını kabul ederek seçimleri iptal etti. Bitlis Güroymak yerel seçimi, bu karar üzerine 1 Haziran 2014'te yeniden yapılmıştı. O dönemde Yüksek Seçim Kurulu'nun başında 2013'te bu göreve getirilen Sadi Güven bulunuyordu.

YSK resmi sonuçları ne zaman açıklayacak? Referandum sonuçları iptal edilecek mi?. Referandum sonuçları 2017 Sorgulama - İl İl Referandum sonuçları açıklandı. 16 Nisan 2017 Pazar günü tüm Türkiye sandık başına gitti. Referandum sonuçları canlı izlendi. Tüm il ve ilçelerin sandıkları açıldı. Buna göre resmi olmayan sonuçlara göre evet mi hayır mı kazandı belli oldu. İl İl referandum seçim sonuçları ve Hangi ilde kim kazandı haberimizden öğrenebilirsiniz.



Referandum sonuçları için herkes internet başında arama yapıyor.Tüm Referandum sonuçları açıklandı. İl İl Referandum sonuçları haberimizden öğrenebilirsiniz. Referandum sonuçları sonrası liderlerin konuşmaları ve açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz.



REFERANDUM SONUÇLARI AÇIKLANDI - İŞTE EVET HAYIR ORANI





En yüksek 'evet' ve 'hayır' oyunun çıktığı iller



Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında, saat 19.40 itibarıyla açılan sandık oranı yüzde 98,64'e ulaştı ve evet oyları yüzde 51,46, hayır oyları ise yüzde 48,54 olarak gerçekleştiği Türkiye'de, en çok evet oyu Bayburt'tan, en fazla hayır oyu ise Tunceli'den çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, saat 19.40 itibarıyla sayılan Türkiye genelinde 47 milyon 601 bin 999 oy sayıldı. Seçmenlerin yüzde 51,46'sinin tercihi evet, yüzde 48,54'ünün ise hayır olarak gerçekleşti.

Oy dağılımına göre, evet oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,79 ile Bayburt olurken, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80,07 ile Tunceli oldu.

Evet oyunun en yüksek olduğu iller

Evet oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

1- Bayburt (81,79)

2- Rize (75,58)

3- Gümüşhane (75,16)

4- Erzurum (74,52)

5- Kahramanmaraş (73,97)

6- Çankırı (73,53)

7- Bingöl (73,16)

8- Konya (73,03)

9- Elazığ (71,83)

10- Sivas (71,62) 

'Hayır' oyunun en yüksek olduğu iller

Hayır oyunun yüksek olduğu 10 il şöyle:

1- Tunceli (80,08)

2- Kırklareli (71,32)

3- Şırnak (70,74)

4- Edirne (70,40)

5- Muğla (69,06)

5- Hakkari (69,06)

7- İzmir (68,25)

8- Diyarbakır (67,49)

9- Iğdır (65,10)

10- Batman (63,33)

Katılım oranları

Halk oylamasına en yüksek katılım yüzde 90,48 ile Manisa olurken, seçmenlerinin yüzde 70,98'inin sandık başına gittiği Ağrı'da seçime katılım en düşük seviyede gerçekleşti.   



YSK 'mühürsüz oy' kararını verdi



Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına yönelik kararı, daha önceki seçimlerde de verdi.

YSK, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında bazı sandık kurullarının, seçmene oy pusulası ve zarfları sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine yaptığı değerlendirmede "sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların, dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına" karar vermişti.

AA muhabirinin daha önce yapılan seçimlerde alınan kararlardan derlediği bilgilere göre YSK, önceki dönemlerdeki seçimlerde de benzer karara imza attı.

YSK, 1984 yılında mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirilmediğinin belirlenmesi halinde oyların geçerli sayılacağını kararlaştırdı. Mühürsüz oy pusulalarına ilişkin 1989 yılındaki YSK kararında, söz konusu mühürsüz oy pusulalarının dışarıdan getirildiğine yönelik iddiada bulunulmaması halinde olayın eğitilmeyen sandık kurulunun hatasından kaynaklandığına ve oy pusulalarının geçerli sayılmasının doğru olacağına hükmedildi.

2004 yılında 145 oyu geçerli saydı

YSK, 31 Ağustos 1990 tarihinde oy zarflarının sandık kurulu mührü ile mühürlenmesi gerektiğine işaret ederek, kararında, "Tüm zarflar sandık kurulunun ihmalinden dolayı mühürlendirilmeden kullandırılmış ise bu şekil noksanlığı oy iptaline neden olamaz." hükmüne yer verdi.

Kurul, 2004'teki yerel seçimlerde mühürsüz oy pusulalarına ilişkin bir itirazı değerlendirdi. Verilen kararda, sandık kurulunca mühürlenmeyen oyların kullanılmasının seçmen iradesini engelleyici bir durum olmadığı, burada seçmenin bir kusurunun bulunmadığı ifade edilerek itiraz kapsamındaki 145 oy geçerli sayıldı.

YSK 1994 yılında da "Mühürsüz oyların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçersiz olduğu kabul edilemez." kararına hükmetti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan: 16 Nisan tüm Türkiye'nin zaferidir





Cumhurbaşkanı Erdoğan, "16 Nisan, 'evet' veya 'hayır' diyen herkesin, 80 milyon nüfusu, 81 vilayeti, 780 bin kilometrekare toprağıyla tüm Türkiye'nin zaferidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da bu zaferin önemli bir parçasıdır." dedi.













Anayasa değişikliğiyle ilgili sonuçların değerlendirilmesine yönelik basın toplantısını ilk defa bu mekanda yapıldığını belirten Erdoğan, bu mekanın bir basın toplantısına ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Hayırlı uğurlu olsun diyorum." diye konuştu. 

"İradesine sahip çıkan milletimize şükranlarımı sunuyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün yapılan anayasa değişikliği halk oylaması sonuçlarının, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon 'evet' oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokrasisine, milletin tercihlerine, sandığına sahip çıktığı sürece Allah'ın izniyle önlerine çıkan her türlü sorunu, sıkıntıyı, krizi aşabilecek güçte ve kabiliyette olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun son örneğini 15 Temmuz darbe girişiminde açık ve net olarak gördüklerini kaydetti.

"Tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz"



Erdoğan, 16 Nisan halk oylamasının milletin geleceğine sahip çıktığının önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, şunları aktardı: 

"Bugün Türkiye 200 yıllık kadim bir tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir. Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki değişim, dönüşüm kararının verildiği gündür bugün. Her zaman olduğu gibi bu halk oylamasında da mevcudu savunmak kolay, değişimi savunmak zor olmuştur. Hamdolsun bu zoru başardık ve milletimizin teveccühüyle tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz."

"Bu sonuçlar, yeni bir dönemin müjdecisi olacaktır"

Verilen her oyun önemli olduğunu ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki oyların ayrıca önemi olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları aktardı:

"Bugün, Türkiye 25 milyon 'evet' oyuyla kararını vermiştir. Halk oylaması boyunca 'evet' için çalışan, bu yönde kararlı bir duruş ve yoğun bir çaba gösteren AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye, STK'lar ve bütün kurumlara teşekkür ediyorum. Partilerin halk oylamasındaki pozisyonlarını dikkate aldığımızda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm illerde 10 ila 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz. İnşallah bu sonuçlar, ülkemizin önünde yeni bir dönemin başladığının da müjdecisi olacaktır. Buradan ülkemizin tamamıyla birlikte bu bölgedeki vatandaşlarımıza tercihlerini ülkemizin birliğinden beraberliğinden kardeşlikten yana kullandıkları için hassaten şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."

"Türkiye tarihinde ilk defa böylesine önemli bir değişime karar vermiştir"

Gerek halk oylaması sürecinde gerekse sandık başında tercihini "evet" yönünde ortaya koyan herkese, kendisine gösterdikleri güven ve teveccüh için teşekkür eden Erdoğan, iradenin "evet" yönünde çıkmasının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin millet tarafından kabul gördüğünü ifade etmesi bakımından kendileri için ayrıca değerli olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün oyumu kullanırken de ifade ettiğim gibi; bu anayasa değişikliği herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa, tamamen TBMM'nin ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Geçmişte anayasalarımızın ve onunla biçimlenen yönetim sistemimizin belirlenmesi ya Kurtuluş Savaşımız ve sonrası gibi olağanüstü şartlarda veya darbe dönemlerinde olmuştur. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan bu çok çok önemlidir. Bu değişim elbette anayasa değişikliğiyle gerçekleşiyor ama 16 Nisan, bugüne kadar yapılan anayasa değişikliklerinin çok ötesinde bir anlama sahiptir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte yürütme, yasama ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Bu üç organ kendi alanlarında yapacakları çalışmalarla aynı ortak hedefe yani tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir."

"Tüm Türkiye'nin zaferi" 

Erdoğan, 16 Nisan'ın "evet" veya "hayır" diyen herkesin 80 milyon nüfusu, 81 vilayeti, 780 bin kilometrekare toprağıyla tüm Türkiye'nin zaferi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da bu zaferin önemli bir parçasıdır. Bu süreç içinde özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın ne çileler çektiğini hep birlikte yaşadık ve onlar demokrasi mücadelesini gurbette verdiler ama asla demokrasiden taviz vermeden bu mücadeleyi verdiler. Şimdi nihai neticeler açıklandığında verdikleri bu mücadelenin ne kadar verimli, ne kadar bereketli olduğunu da gördük, görüyoruz.

Halk oylaması sürecinde yaşanan tartışmalar geride kaldı. Ama önümüzde yepyeni bir dönem vardır. Bilindiği gibi anayasa değişikliğinin tüm maddeleri hemen yürürlüğe girmiyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili değişiklikler 3 Kasım 2019 tarihinde yapılması öngörülen seçimlerle birlikte yürürlüğe girecektir. Önümüzde bu tarihe kadar yapılması gereken pek çok iş var. Çünkü 3 Kasım 2019 tarihinde bu ülkenin yönetimine talip olacak herkesin milletimizin karşısına çok güçlü bir hazırlıkla çıkması gerekiyor."

 "Geleceğine sahip çıkan vatandaşlarıma şükranlarımı bildiriyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artık sadece sloganlarla, sadece belirli değerlerin istismarıyla bu ülkede cumhurbaşkanı seçilip yönetimi üstlenmenin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Milletimizin gönlünü kazanmanın, özellikle bu tür bir tavrın yanında, geleceği için de söyleyecek sözünüz, hayata geçirecek projeniz veya projeleriniz, projelendirilmiş yatırımlarınız olmak zorundadır. Başka türlü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neticeye ulaşmak mümkün değildir. Ülkemizin yönetimine talip olmak isteyen herkes için hazırlık yapmak üzere 2019 yılına kadar önemli bir zaman vardır. Bakınız, bugüne kadar 7, biliyorsunuz, halk oylaması bizim ülkemiz geçirmiştir. Bu 8. halk oylamasıydı. Bütün bu halk oylamalarını şöyle bir masaya yatırıp, ne getirmiştir ne götürmüştür diye baktığımızda bu halk oylamasının bu referandumun çok çok anlamlı olduğunu göreceksiniz. Çünkü bu, gerçekten Türkiye'nin geleceğine, istikbaline hem inşa hem ihya adımı olarak büyük önem arz etmektedir. Yarından itibaren ülkemizi gereksiz tartışmalarla yormak yerine herkesin bu hedefe odaklanmasında fayda görüyoruz. Aynı şekilde diğer ülkelerin ve kurumların da milletimizin kararına saygı duymalarını istiyoruz. Özellikle müttefik olarak kabul ettiğimiz devletlerin, ülkemizle ilişkilerini terörle mücadelemiz başta olmak üzere hassasiyetlerimize uygun şekilde geliştirme yönünde çaba göstermelerini bekliyoruz." 

Erdoğan sözlerini, "Bir kez daha halk oylaması sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yine özellikle başta Yüksek Seçim Kurulu olmak üzere, bunun yanında tüm sandıklarda görev alan vatandaşlarıma, memur olur siyasi partilerin temsilcileri olur çok çok teşekkür ediyorum. Sandığa giderek demokrasiye, iradesine, geleceğine sahip çıkan tüm vatandaşlarıma kalbi şükranlarımı bildiriyorum. İlginiz ve iştirakiniz için de sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Kalın sağlıcakla." diyerek tamamladı.

"Gerçekten bir olduk, iri olduk, diri olduk, kardeş olduk, hep birlikte Türkiye olduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halk oylamasında "evet" çıkmasının ardından, Tarabya'daki Huber Köşkü önünde bir araya gelen vatandaşlara seslendi.





 

Bir, iyi, diri, kardeş ve hep birlikte Türkiye olduklarını belirten Erdoğan, "Adeta yedi düvel saldırdı. Batı'nın nasıl saldırdığını gördünüz ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu, bölünmedi, parçalanmadı. Yurt içi, yurt dışı, işte sandıkları siz patlattınız." diye konuştu.

"Şimdi vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde gideceğiz"

Vatandaşlarla beraber yapacakları çok iş olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ama bilesiniz ki, bu bizim yola çıkışımızın ilk anı değil. Biz şu anda zaten yoldayız. Şimdi vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde gideceğiz. Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar. Artık Türkiye'de Allah'ın izniyle patinaj olmayacak. Her alanda Türkiye çok daha önemli adımları, çok daha büyük adımları atmak üzere muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacak, hiç endişeniz olmasın. Kardeşlerim, işte şurada bir saat içinde toplandınız. Bu ne muhabbettir, bu ne büyük bir aşktır, bu nasıl bir sevdadır? Bu millete hizmetkar olmaktan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Biz hep söyledik ya, efendi olmaya değil, bu millete hizmetkar olmaya geldik. Kardeşlerim, bugüne kadar projesi olmayanlar bizim karşımızda konuştu ama biz projelerimizle konuştuk, uygulamalarımızla konuştuk. Bundan sonra da projelerimizle yol almaya devam edeceğiz."

"Atı alan Üsküdar'ı geçti, haberiniz yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yüzde 50, yüzde 55, bazı yerlerde de yüzde 35'lerle seçim yaptığını, bugün yüzde 86 katılım ile seçim gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Böyle bir katılım var mı? Bunun yüzde 51 buçuğunu 'evet' aldı ve bazı televizyonlarda, aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti, haberiniz yok." ifadelerini kullandı.

Halk oylamasını sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Ne kadar güzel değil mi? Her şey yerini buluyor. 'Sıra millette.' dedik. Millet de görevini yaptı mı? Millete sopa gösterilmez. Gösterenler cevabını sandıkta aldı mı? Şimdi ben diyorum ki; AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Büyük Birlik Partisine gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Özellikle Güneydoğu'da HÜDAPAR'a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Bir halk oylaması da onun için yaparız"

Katılımcıların "İdam isteriz" talepleri üzerine Erdoğan, şunları söyledi: 

"Hemen bu konuyu Sayın Başbakan'la, Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. 'Meydanlarda hep bununla karşılaştım.' diyeceğim. Zaten Sayın Bahçeli 'Ben desteklerim.' dedi. Sayın Yıldırım aynı şekilde... Fakat Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Eğer gerçekten destekler de önüme gelirse, ben bunu onaylarım. Desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da onun için yaparız. Hiç endişe etmeyin, şimdi diyorum ki atmamız gereken adım, bugüne kadar hakikaten çok dik durdunuz. Siz 15 Temmuz'da adeta bir diriliş destanı yazdınız. Şu Borsa İstanbul'da şehidimiz oldu, gazilerimiz oldu ama siz yılmadınız kararlı bir şekilde yürüdünüz. Onun için Sarıyer hakikaten farklı bir diriliş hareketine imza attı ama dün Sarıyer Meydanı'nda ne dedim; 'Şu kalabalık bir işaret fişeğidir.' Anladınız mı ne demek istediğimi? Ona göre çok çalışacağız, çok çalışacağız ve işaret fişeğinin gereğini de halledeceğiz. Kardeşlerim ben bu muhabbetinize, bu sevginize gerçekten aynı karşılığı verememenin mahzunluğu içerisindeyim. Ama şunu unutmuyoruz; ne diyoruz? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?" 

"Bitmedi, az önce siz söylediniz şimdi beraber söyleyelim bakalım." diyen Erdoğan, "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının sözlerini vatandaşlarla birlikte söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki konutunun önünde bekleyen vatandaşlara da sevgilerini iletti.

YSK'dan sonuçlarla ilgili ilk açıklama





YSK Başkanı Güven, saat 23.00 itibarıyla 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğunu, bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıktığını açıkladı.

YSK Başkanı Sadi Güven, halk oylamasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Güven, halk oylaması seçim işlemlerinin tamamlanmasının ardından YSK'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliğinin sonuçlandığını, yurt içi seçimlerin tamamlandığını ifade eden Güven, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin oylarının da güvenli şekilde muhafaza edilerek sayıldığını belirtti. 

Halk oylamasında kurul tarafından ilk defa yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin bulundukları yerlerdeki temsilcilikler dışında da oy kullanmasına olanak sağlandığını hatırlatan Güven, bu kapsamda oy kullanan seçmen sayısının 167 bin 829 olduğunu kaydetti. 

YSK Başkanı Güven, sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçların Kurula ve siyasi partilere ulaşmadan önce bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührü ile mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin talebi üzerine sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdiklerini hatırlattı. 

Halk oylamasının başlamasından sonra bir kısım ilçe seçim kurullarında, sandık kurullarınca seçmenlere "tercih" mührü yerine "evet" mührü ile oy kullandırıldığı bilgisinin de geldiğini aktaran Güven, ayrıca bazı sandıklarda oy pusulasının ön yüzüne sandık kurulu mührünün basıldığı, bazılarında ise arka yüzüne basılmasına rağmen mührün ön yüze de geçtiği yönünde şikayetler geldiğini söyledi. 

Güven, bunun üzerine Kurulun oylamada kullanılan "evet" mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğuna karar verdiğini belirterek, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görülmediğini ve bu oyları geçerli saydıklarını bildirdi. 

Sahte oy pusulası kullanımını engellemek amacıyla oy pusulalarının sandık kurulu mührüyle mühürlendiğini hatırlatan Güven, mührün sandık kurulu tarafından sehven ön yüzüne basılmış olmasının veya arka yüzüne basılmasına rağmen ön yüzüne yansımasını, oy pusulasını geçersiz sayacak nitelikte görmediklerini dile getirdi.

Seçimlerde kullanılan oy pusuları ve zarfların, filigranlı olup Kurul tarafından özel üretildiğini anlatan Güven, sandık kurullarının, seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağladığını, seçim bittikten sonra sayıma geçilmeden önce oy pusulası, zarf sayısı ile oy kullanan seçmen sayısının sağlamasını yaptığını aktardı. 

Güven, 7 kişilik sandık kurullarından en az 5'inin siyasi parti temsilcilerinden oluştuğuna işaret ederek, sandık kurullarının tamamına yakınında AK Parti ve CHP'li üyelerin görev yaptığını ve onların tuttuğu ıslak imzalı tutanakların YSK'ya geldiği anda siyasi partilerle paylaşıldığını söyledi. 

Kurula intikal eden kesin olmayan sonuçlara göre, saat 23.00 itibarıyla sisteme girilmeyen sandıklardaki seçmen sayısının 594 bin 76 olduğunu açıklayan Güven, "evet" ve "hayır" oyu arasındaki farkın 1 milyon 252 bin 361 olduğunu bildirdi. 

Güven, yurt içi seçmen sayısı olan 55 milyon 319 bin 222 seçmene, yurt dışı ve gümrüklerde kullanılan 1 milyon 422 bin 360 seçmenin eklenmesiyle toplam 56 milyon 740 bin 582 seçmenin sonucunun sisteme girilmesi gerektiğini belirterek, "Saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar, itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacaktır." dedi. 

"Mühürsüz oy pusulası kararı ilk kez alınmadı"

Yüksek Seçim Kurulunun, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş, yani siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almadığını söyleyen Güven, kesin sonuçların itiraz süreleri dikkate alındığında en geç 11-12 gün sonra açıklanacağını kaydetti.

Güven, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, "YSK'nın maçın ortasında kuralları değiştirdiği" söylemine ilişkin de "Maç oynarken kural değiştirmedik." dedi.

"Karar oy birliği ile alınmıştır"

Seçmene mühürsüz verilen oy pusulalarının, geçersiz sayılmalarını gerektirecek nitelikte görülmediğini belirten Güven, "Bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Kurulumuz bu kararı oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan ve oy birliğiyle almıştır." şeklinde konuştu.



Başbakan Yıldırım: Türkiye'nin, milletin dediği oldu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yaparak, vatandaşlara hitap etti.

Konuşmasına, "Bilmeyen öğrensin, duymayan duysun, kardeşiz, tek vücut, tek bir milletiz. Bölücü hainler aklına koysun, kardeşiz, tek vücut, tek bir milletiz." sözleriyle başlayan Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören halk oylaması, gayriresmi sonuçlara göre, 'evet' ile neticelenmiştir. Cenabı Mevlam hayırlı uğurlu eylesin. Yüksek bir katılımla sandık başına giderek tercihini yapan, demokrasimize sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı. 

"Demokrasi tarihimizde bu oylamayla yeni bir sayfa açılmıştır"

Başbakan Yıldırım, halk oylamasının güvenliğini sağlayan bütün güvenlik teşkilatı ile tüm kamu görevlilerine, sandık görevlilerine ve müşahitlere de teşekkürlerini ileterek, şunları söyledi:

"Bugün ilk kez bu halk oylamasında sandığa giden 1 milyon 269 bin gencimizi özellikle kutluyorum. Huzur içinde neticelenen bu oylama, demokrasi tarihimizde milletin kendi kararıyla verdiği bir seçimdir. Demokrasi tarihimizde bu oylamayla yeni bir sayfa açılmıştır. Herkes emin olsun ki çıkan bu sonucu halkımızın refahı, huzuru için en güzel şekilde değerlendireceğiz. Teşekkürler Türkiye, teşekkürler aziz milletim." 

Yurt dışında yaşayan ve demokrasiye sahip çıkan vatandaşlara da teşekkür eden Başbakan Yıldırım, "Bir özel teşekkür ve bir selam, kurucu genel başkanımız, liderimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Kendisini buradan, defalarca bu balkon konuşmasını yaptığı yerden sevgiyle, saygıyla bütün teşkilatım adına selamlıyorum." dedi. 

Demokratik tercihin ortaya çıkması için çok çalıştıklarını ve gayret ettiklerini hatırlatarak, bu süre içerisinde sahaya çıkan herkese şükranlarını sunduğunu belirten Yıldırım, "Heyecanınızla, coşkunuzla, kampanya boyunca bizi bir an bile yalnız bırakmayan siz yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu anayasa değişikliğinin hazırlanmasında beraber çalıştığımız Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ve partisinin bütün teşkilatlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bu süreçte diğer partilerimize de halk oylaması sürecinde yaptıkları olumlu katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. 

Vatandaşlara , "Şimdi ne yapıyoruz? Durmak yok." diye seslenen Yıldırım, "Yola devam" karşılığını alması üzerine, sözlerine şöyle devam etti:

"Kaldığımız yerden yola devam ediyoruz. Elbette farklı düşüncelerimiz, farklı çözüm önerilerimiz olacak ama neticede birliğimizi, beraberliğimizi gözümüz gibi koruyacağız. Demokrasimizin güzelliği de budur. Farklı fikirlere sahip olmak hiçbir şekilde birbirine üstünlük sağlamak demek değildir. Meydanlarda farklı şeyler söyledik, millete farklı şeyler anlattık ama son sözü millet söyledi, 'evet' dedi, noktayı koydu. Yola çıkarken söylediğimiz gibi 'Halkın iradesi nasıl tecelli ederse, o sonuç başımızın tacıdır.' dedik. Halkımız seçimini yapmış, cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine 'olur' vermiştir. Bu ülke, bu millet artık hiçbir vesayete, hiçbir harici müdahaleye, hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğini bir kez daha göstermiştir."

"Türkiye'ye düşmanlık yapan dış mihraklara en güzel cevabı milletimiz sandıkta vermiştir"

Yıldırım, "Bu seçimlerle 15 Temmuz alçak girişimini yapan terör örgütüne, bölücü terör örgütüne, Türkiye'ye düşmanlık yapan dış mihraklara en güzel cevabı milletimiz sandıkta vermiştir." ifadesini kullandı. 

Halk oylamasının Türk demokrasisinin olgunluk düzeyini bütün dünyaya gösterdiğini belirten Yıldırım, "Bizler Türkiye Cumhuriyeti devletinin birinci derece eşit vatandaşlarıyız. Meşru siyasi alandaki rekabet, birlik ve bütünlüğümüzü asla bozamaz, bozamayacaktır. Vatandaşlarımızın tercihi doğrultusunda geleceği güven içinde inşa edeceğiz. Açıkça söylüyorum, bu halk oylamasının kaybedeni yoktur. Kazanan Türkiye'dir, kazanan aziz milletimdir. Şimdi artık dayanışma, bir olma, beraber olma, birlikte Türkiye olma zamanıdır." değerlendirmesini yaptı. 

Sandıktan "Evet" çıktığı için mutluluk duyduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, milli iradeyle aynı yönde bulunmanın büyük bir şeref olduğunu vurguladı. 

Bu büyük mutluluğa gölge düşürecek her türlü davranış ve yorumdan kaçınacaklarını kaydeden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Demokratik olgunluğumuzu, bize yakışan vakarla anlatmaya devam edeceğiz. Bizim nezdimizde öteki, beriki yoktur. Kimsenin kalbi kırık olmasın, kimse mahsun olmasın. 26 Şubat'ta Kahramankazan'da başlattığımız bu maraton bugün başarıyla sonuçlandırılmıştır. Cumhurbaşkanımız bu süreçte birçok ilde, Anadolu'da vatandaşlarımızla kucaklaştı. Kampanya, bütün şehir meydanlarında bir bahar şölenine dönüştü. Toplumun bütün renkleri, tercihlerini ifade ederek meydanlara döküldü. 

Şükürler olsun huzur içinde bu oylamayı gerçekleştirdik. Hiçbir olumsuzluk yaşamadık. Süreç boyunca yurtdışındaki vatandaşlarımız görülmemiş bir heyecanla, milliyetseverlik ve vatanseverlikle ülkemize, Türkiyemize, birliğimize, beraberliğimize sahip çıktılar. Yine bu süre içerisinde Türkiye'ye müdahil olmak isteyenler, Türkiye'nin ayağına basmak isteyenler bugün bir mahcubiyeti yaşamışlardır. Onların dediği değil, Türkiye'nin, milletin dediği oldu. Şimdi önümüze, işimize, milletimizin aydınlık yarınları için uzak ufuklara bakacağız."

"Bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu gözümüz gibi koruyacağız"

2019 seçimlerine kadar gerekli hazırlıklarını tamamlayarak ve çalışarak yeni yönetim sistemini ilk genel seçimde hayata geçireceklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, bugün demokrasi, millet, hukuk devleti, yurt içinde ve yurt dışında yaşayan 83 milyon vatandaşın kazandığını bildirdi. 

Sistem değişikliğiyle birliği ve beraberliği daha çok güçlendireceklerini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Ekonomimizi daha da büyüteceğiz. Kalkınmamızı çok daha hızlı hale getireceğiz. İç ve dış düşmanlarla mücadelemiz daha da şiddetlenecek. Türkiye'yi terörden arınmış, birliğini, beraberliğini, kardeşliğini sağlamlaştırmış örnek lider ülkeler arasına inşallah birlikte sokacağız. Demokrasi ve hukuk devletimizi daha da sağlam temellere oturtacağız. Bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu gözümüz gibi koruyacağız. Bu halk oylamasında 'hayır' diyenler de 'evet' diyenler de birdir, aynı şekilde değerlidir. 'Evet' ve 'Hayır' diyen bütün vatandaşlarımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Hepsini sevgiyle muhabbetle selamlıyorum. Biz biriz, beraberiz. Biz birlikte Türkiye'yiz. Bütün farklılıklarımızla bir bütünüz." 

Demokrasinin ortak değer olduğunu belirten Yıldırım, kampanya döneminde her an yanında olan ve destek veren eşi Semiha Yıldırım'a ve ailesine teşekkür etti. 

Bu sonucun millet ve gelecek için hayırlı olması dileğinde bulunan Başbakan Yıldırım, "Bütün milletimize, yol arkadaşlarıma, kadın teşkilatlarımıza, gençlik teşkilatımıza, bütün AK Parti teşkilatına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Allah'a emanet olun." diye konuştu.

Balkon konuşmasından notlar

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'nin balkonuna eşi Semiha Yıldırım ile çıktı.

Eşi ile vatandaşları selamlayan Yıldırım, konuşmasını "Teşekkürler Türkiye" ile "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ifadelerinin yer aldığı fon önünde gerçekleştirdi.

Başbakan Yıldırım'ın konuşması esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selam göndermesi üzerine alandaki vatandaşlar, "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları attı.

Yıldırım'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkürü sırasında da alandaki çok sayıda vatandaş bozkurt işareti yaptı. 

Konuşmanın ardından, havai fişekler atıldı.

 



Halk oylamasında sandıktan 'evet' çıktı



Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında saat 20.50 itibarıyla Türkiye genelinde sandıklardan yüzde 51,21 "evet", yüzde 48,79 "hayır" oyu çıktı.

En yüksek 'evet' ve 'hayır' oyunun çıktığı iller

Halk oylamasında oyların sayımına geçilmesinin ardından yurt içinde sandıkların yüzde 99,97'si açıldı.

Buna göre 24 milyon 326 bin 251 oy "evet" için kullanılırken 23 milyon 173 bin 124 kişi "hayır" oyu tercihinde bulundu. Kullanılan oyların 849 bin 447'si ise geçersiz oldu.

Yurt içinde katılımın yüzde 87,28 olduğu halk oylamasında yüzde 51,21 "evet", yüzde 48,79 "hayır" oyu çıktı.

Yurt dışı sonuçlarında ise açılan sandık yüzde 64,36 oldu. Buna göre 376 bin 493 oy ile yüzde 59,02 "evet", 261 bin 432 oy ile yüzde 40,98 "hayır" çıktı.

"Evet" ve "hayır" oyunun en çok çıktığı iller

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik halk oylamasında, saat 20.50 itibarıyla en çok "evet" oyu Bayburt'tan, en fazla "hayır" oyu ise Tunceli'den çıktı.

Oy dağılımına göre, "evet" oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,67 ile Bayburt olurken, en yüksek "hayır" oyu ise yüzde 80,35 ile Tunceli oldu.



 



Kılıçdaroğlu'ndan referandum değerlendirmesi



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde kurmaylarıyla bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi. 

Türkiye'nin bir referandumu tamamladığını aktaran Kılıçdaroğlu, "Öncelikle, sandığa giden bütün yurttaşlarıma içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bütün konuşmalarımda 'evet diyenin de 'hayır' diyenin de başımın üstünde yeri vardır' açıklamasını yapmıştım. Bu bağlamda sandığa gidip iradesini beyan eden bütün vatandaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu. 

Eşit olmayan koşullarda bir referandum gerçekleştirdiklerini, bunu herkesin bildiğini savunan Kılıçdaroğlu, koşullar uygun olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için ellerinden gelen her türlü çabayı hukuk zemininde kalarak gösterdiklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50'si buna 'hayır' diyor. Dolayısıyla bu anayasa değişikliği ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda bir toplumsal uzlaşma belgesi olma niteliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda." 

"YSK, referandumu tartışmalı hale getirdi"

Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü kavramlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, parlamentoların yaptığı yasalara her vatandaşın, kurumun uymak zorunda olduğunu belirtti.

Yasalara uyulmazsa hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramının büyük ölçüde yara alacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yüksek Seçim Kurulu, üzülerek ifade edeyim, bu referandumu tartışmalı hale getirdi." ifadesini kullandı. 

"Sonuna kadar takip edeceğiz"

"Maç yapılırken, maçın ortasında kural değişmez, evrensel bir kuraldır bu. YSK, maçın ortasında, üstelik zarflar açıldıktan sonra yasalara aykırı olarak kuralları değiştiriyor. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz. Milletin kararına saygılıyız ama milletin kararına YSK gölge düşürmüştür." diyen Kılıçdaroğlu, hukuksal açıdan da kamu vicdanı açısından da referandumun meşruiyetinin YSK tarafından tartışmalı hale getirildiğini savundu. 

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"YSK, seçimin güvenliğinden sorumluyken, bir referandumu tartışmalı hale getiriyor. Aklın alacağı şey değil. Biz büyük bir milletiz, içeride ve dışarıda güçlü olmak isteriz. Gücümüzü hukuktan, hukukun üstünlüğünden almalıyız. Kurumlar, yasalara uygun hareket etmek zorunda. Yapılan bir yanlış, bir referandumu tartışmalı hale getiriyor. Alınan yasalara aykırı karar, referandumu tartışmalı hale getiriyor. Bun asla doğru bulmuyoruz ve bunu sonuna kadar takip edeceğiz."

Bu arada, CHP Genel Merkezi'nde giriş katında toplanan bazı partililer alınan sonuca tepki gösterdi. Partililerden bazıları "istifa" yönünde, bazıları Kılıçdaroğlu'na destek sloganları attı.

 

MHP Genel Başkanı Bahçeli: İnkarı imkansız bir kazanımdır



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Aziz milletimiz büyük bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesine hür iradesiyle onay vermiştir. Bu çok önemli bir başarı, ihmal ve inkarı imkansız bir kazanımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Halk oylaması sonuçlarını MHP Genel Merkezi'nden takip eden Bahçeli, sonuca ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"Türk milleti tarihi nitelikli demokrasi imtihanından alnının akıyla çıkmış, irade ve tercihini sandıkta göstermiştir." ifadesini kullanan Bahçeli, 18 maddelik anayasa değişikliğinin oylandığı 16 Nisan 2017 halk oylamasının, yüksek bir katılımla, takdir edilecek huzur ve güven ortamında tezahür ettiğini belirtti.

"Yeni bir döneme girilmiştir"

Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:

"Aziz milletimiz büyük bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesine hür iradesiyle onay vermiştir. Bu çok önemli bir başarı, ihmal ve inkarı imkansız bir kazanımdır. Egemenliğin yegane sahibi büyük Türk milleti, ülkesinin geleceği hakkında son sözü söylemiş, istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır. Buna herkes saygı göstermek ve riayet etmek durumundadır. Bugünkü sonucun ülkemize, milletimize, Türk demokrasisine ve siyasi partilerimize kutlu olmasını yürekten diliyorum. Milli iradenin evet yönünde tecelli etmesiyle devlet ve siyaset hayatımızda yeni bir döneme girilmiştir."

"Baskılar, Türk milletinin iradesiyle püskürtülmüştür"

"MHP, 16 Nisan 2017'ye kadar üstüne düşen her görevi harfiyen yerine getirmiş, verdiği demokratik sözün ardında kararlı ve omurgalı şekilde durmuştur. " görüşünü paylaşan Devlet Bahçeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tüm dünyanın 16 Nisan referandumuna dikkat kesilip hayır tercihinin öne çıkması için yaptığı baskı, şantaj, dayatma, zorlama ve tehditler, Türk milletinin muazzam iradesiyle püskürtülmüştür. Bilinmelidir ki Türkiye milli varlığını ve parlak geleceğini hedef alan çok çetin tehlike ve tuzaklarla dolu nazik bir dönemden geçmektedir. Milli güvenliğimizi doğrudan hedef alan mihraklar komplo ve saldırılarını ağırlaştırarak, sürdürecektir. Üç kanlı terör örgütü PKK/PYD, FETÖ ve İŞİD'le içeride ve dışarıda amansız bir mücadele verilmektedir. Irak ve Suriye'deki tehlikeli gelişmeler, Türkiye için çok ciddi milli güvenlik risklerini beraberinde getirmiştir. 

"Önümüzdeki dönemde dayanışma ruhu içerisinde hareket edilmiştir"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İŞİD ve PYD ile mücadele için Suriye topraklarındaki askeri harekatında kritik bir aşamaya gelinmiştir. İçeride ve dışarıda karşı karşıya bulunduğumuz milli güvenlik tehditleri, kuşku yok ki çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bunun yanında devlet ve toplum olarak bünyemizi saran FETÖ mikrobu, henüz tamamıyla sökülüp atılamamıştır. Önümüzdeki zor ve hassas dönemde birlik ve dayanışma ruhu içinde hareket edilmesi, herkes için milli bir sorumluluk, hatta zorunluluktur. 16 Nisan referandumu sonrası siyasi cepheleşmelerin derinleşmesini önlemek, toplumsal huzurun yıkımına yol açacak tutum ve hareketlerden kaçınmak, ülkemizin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır."

MHP'nin, herkesin vatan sevgisinden beslenen siyasi sorumluluk duygusu ile davranmasını samimiyetle ümit ettiğini ve buna inandığını vurgulayan Bahçeli, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye hepimizindir. Aziz milletimizi aydınlık bir geleceğe taşımak hepimizin ortak görevi olmalıdır. 16 Nisan referandumunun kampanya döneminde kıt imkanlara aldırmadan samimiyetle, inançla ve azimle mücadele ederek ülkemiz için ettiğimiz yemininin gereğini yapan, bunun için çalışan tüm parti teşkilatlarımızı ve dava arkadaşlarımızı kutluyorum. Sandıktan evet oyunun çıkması için mücadele veren Sayın Cumhurbaşkanı'na, Sayın Başbakan'a, iktidar partisi AKP'ye ve elbette bekamız için evet mührünü vuran Türk milletine şükranlarımı sunuyorum."

 

Halk oylamasında katılım oranı yüzde 85,46 oldu



Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında seçmenin sandığa gitme oranı yüzde 85,46 oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 Kasım 2015'teki milletvekili genel seçiminde yurt içindeki 54 milyon 49 bin 940 kayıtlı seçmenden 47 milyon 239 bin 370'i sandığa gitti.

Bu oyların 46 milyon 555 bin 267'si geçerli sayılırken, 684 bin 103 oy geçersiz kabul edildi. 1 Kasım 2015'te seçime katılma oranı yüzde 87,40 olarak gerçekleşti.

Yine son milletvekili seçiminde yurt dışındaki 2 milyon 899 bin 69 seçmenin 1 milyon 159 bin 871'i oy kullandı. Yurt dışındaki temsilciliklerde oy kullanma oranı yüzde 40 oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında ise 58 milyon 366 bin 647 kayıtlı seçmenden 49 milyon 621 bin 753'ü sandığa gitti.

Oyların 48 milyon 759 bin 595'i geçerli, 862 bin 158'i geçersiz sayıldı. Halk oylamasında sanığa gitme oranı yüzde 85,46 oldu. Yurt dışındaki seçmenin sandığa gitme oranı ise yüzde 46,95 olarak gerçekleşti.

Yurt içi ve yurt dışında halk oylamasında sandığa giden seçmen sayısı, 1 Kasım seçimine göre yüzde 1,94 oranında azaldı.


Yorumlar